Νάπολη: Εκδήλωση από τα κλασικά λύκεια για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού από το 2016.

Η ιδέα να εορτάζεται σε όλο τον κόσμο από τους Έλληνες και φιλέλληνες η ελληνική γλώσσα, ανήκει στον ομογενή καθηγητή Γιάννη Κορίνθιο, που μετά από πολλούς αγώνες κατάφερε να εδραιωθεί ο εορτασμός της ελληνικής γλώσσας.

Ο ομογενής Γιάννης Κορίνθιος είναι Λέκτορας του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας ενώ δίδασκε και στο πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών της Νάπολη. Είναι λεξικογράφος, ιστορικός, συγγραφέας πολλών σχολικών και πανεπιστημιακών συγγραμμάτων καθώς και του ψηφιακού Λεξικού αρχαίων ελληνικών με 140.000 λήμματα.
Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Κοινότητας της Νάπολης και ήταν για χρόνια στο τιμόνι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Σε αυτόν χρωστάμε την επαναφορά της ονομασίας της «οδού των Ελλήνων» στη Νάπολη καθώς και την εισαγωγή του μαθήματος των νέων ελληνικών σε κάποια κλασικά λύκεια της Νάπολης. Έχει διοργανώσει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και ημερίδες για τον Ελληνισμό της Νάπολης, ενώ ετοιμάζει μία παράλληλη έκθεση στην Αθήνα, στη Λευκωσία και στη Νάπολη για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία, όπου θα ανοίξουν τα γενικά αρχεία των τριών κρατών. Είναι ο συντονιστής του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού στη Νάπολη από το 2016 μέχρι σήμερα.
Την Τρίτη,  9 Φεβρουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πανηγυρική εκδήλωση των Σχολείων της Νάπολης για την Ελληνική Γλώσσα, διάρκειας 2 ωρών περίπου, με θέμα: “Γλώσσα και Παλιγγενεσία“.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στο κανάλι της GIORNATA MONDIALE DELLA LINGUA E CULTURA GRECA , εδώ

Συντάκτης: Νατάσα Βησσαρίωνος