Νέα Υόρκη: Διαδικτυακή έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Νέα Υόρκη: Το «Hellenic American Project» του Queens College, παρουσιάζει την εικονική έκθεση: «Ωδή στο Ελληνικό Φως και Τοπίο Έργα του Δημήτρη Διαμαντόπουλου» για να τιμήσει την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης για την Ανεξαρτησία.

Πρόκειται για 21 πίνακες, του διακεκριμένου εικαστικού Δημήτρη Διαμαντόπουλου που δημιουργήθηκαν από το 1990 μέχρι σήμερα και συνοδεύονται από ποιήματα και γραπτά αποσπάσματα εμπνευσμένα από τα φυσικά στοιχεία του τοπίου της Ελλάδας. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν ο καθηγητής κοινωνιολογίας Νίκος Αλεξίου, Ιδρυτής και Διευθυντής του Hellenic American Project και η Φανή Αποστόλου, επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης. H διαδικτυακή παρουσίαση της έκθεσης θα γίνει μέσω Zoom, την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020.

Σχετικά με το Hellenic American Project (HAP)
Με έδρα το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Queens College, το HAP τεκμηριώνει την Ελληνοαμερικανική παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες από το πρώτο κύμα μαζικής μετανάστευσης του 1900 έως σήμερα. Λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο προφορικής ιστορίας, αρχείο της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, βιβλιοθήκη και μουσείο, και χώρος επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Το HAP παρέχει πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Συνεχίζει συστηματικά, την καταγραφή προφορικών ιστοριών, την ανάλυση δεδομένων πληθυσμού, την επιμέλεια και ψηφιοποίηση βιβλίων, συγγραμμάτων ή άλλων δημοσιεύσεων, και πολιτιστικών τεχνουργημάτων.
Επίσης, μέρος των δραστηριοτήτων του κέντρου έρευνας ΗΑΠ περιλαμβάνει και την διοργάνωση ακαδημαϊκών συμποσίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ιδρύθηκε το 2011 από τον καθηγητή Κοινωνιολογίας του Κολεγίου Queens, Νίκο Αλεξίου, και θεωρείται ως πρότυπο πρόγραμμα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Πηγή: anamniseis.net
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος