Μια ειδική έκδοση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δημιούργησαν, το «Νέο Φως» και η ekkairo.org, η επίσημη εφημερίδα και η ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου αντίστοιχα.
Πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή με μοναδικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες στο πως γιόρταζαν διαχρονικά οι Αιγυπτιώτες την 25η Μαρτίου, όχι μόνο κατά την ένδοξη εποχή, αλλά και στις δεκαετίες κατά τις οποίες μειωνόταν δραματικά ο πληθυσμός των Ελλήνων στην Αίγυπτο. Ταυτόχρονα, διακεκριμένοι αρθρογράφοι δίνουν το στίγμα για τις σύγχρονες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν, όχι μόνο οι Αιγυπτιώτες αλλά και σύσσωμος ο Ελληνισμός.
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, ο θεματοφύλακας του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη χώρα του Νείλου, στο άρθρο του επισημαίνει ότι η βαριά κληρονομιά, που φέρουμε οι Έλληνες στους ώμους μας από τους πρωτεργάτες του 1821, δεν πρέπει να μας επιτρέψει να επαναπαυόμαστε. «Ας μην είμαστε, λοιπόν, μόνο υπερήφανοι για τους προγόνους μας, αλλά ας κάνουμε κάτι, για να νιώσουν και τα δικά μας παιδιά υπερήφανα για εμάς», λέει χαρακτηριστικά.
Ο Αιγυπτιώτης Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο, Νικόλαος Γαριλίδης, αναφέρεται στα κεκτημένα της χώρας μας μετά το 1821, αλλά και στις αρχές των πρωτεργατών της Επανάστασης με τις οποίες οι Έλληνες δημιούργησαν τις κοινότητές τους στην Αίγυπτο.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής, επισημαίνει, ότι 200 χρόνια μετά την Επανάσταση η ελληνική ομογένεια έχει διπλό χρέος: «Πρώτο είναι να φροντίσουμε στα του οίκου μας να επικρατεί η ομόνοια και η ενότητα και δεύτερο να σταθούμε πιο κοντά στην χώρα μας και ας μην μας δίνεται εύκολα αυτή η ευκαιρία από το Εθνικό κέντρο εμείς οφείλουμε να την απαιτήσουμε και να την επιβάλλουμε».
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, Κώστας Μιχαηλίδης, διηγείται ιστορίες από τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Αλεξάνδρεια.
Η Σούλα Θεοχάρη, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σαΐντ, ανασύρει μνήμες και φωτογραφίες από τους ένδοξους εορτασμούς και εξομολογείται ότι ακόμη και σήμερα οι λιγοστοί Έλληνες καταθέτουν στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Ο Μιχάλης Μπίσκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου, παρουσιάζει άγνωστες προσωπικές του φωτογραφίες από τα μαθητικά του χρόνια στο Ασσιούτ και αποκαλύπτει ότι το αίσθημα της μικρής Ελλάδας στην Άνω Αίγυπτο ήταν έντονο, παρά το ότι είχε αρχίσει να φθίνει η εκεί παροικία.
Η Καϊρινή δημοσιογράφος Μαρία Αδαμαντίδου αποκωδικοποιεί τα μυστικά ενός ιστορικού πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «ΦΩΣ» από το 1935.
Ο Νίκος Νικηταρίδης, ερευνητής της ιστορίας των Αιγυπτιωτών, φέρνει στο φως άγνωστα ντοκουμέντα από τους εορτασμούς που έγιναν το 1921 για τα 100 χρόνια από την Επανάσταση.
Ο Δημήτρης Σκουφαρίδης, Γραμματέας της Επιτροπής Οικονομικών και Μελλοντικού Σχεδιασμού της Ε.Κ.Κ., περιγράφει τα προσωπικά του βιώματα από τις σχολικές εορτές για την εθνική επέτειο και γράφει για το πώς αποτυπώθηκε στο δημοτικό τραγούδι η εθνική παλιγγενεσία.
Ο Νικόλαος Θεοχάρης, τέως βαθμοφόρος Περιφερείας Προσκόπων Καΐρου, μας ταξιδεύει στο παρελθόν στις ελληνικές γειτονιές στη Διώρυγα του Σουέζ, στην Ισμαηλία, στο Πορτ Σάιδ, στο Πορτ Φουάτ. Αναφέρεται, επίσης, στις προετοιμασίες που έκαναν μικροί και μεγάλοι για τις αγορές τους στα ελληνικά καταστήματα.
Ο Αμπετειανός Κώστας Ζάννης, γράφει, μεταξύ άλλων, για τις γυμναστικές επιδείξεις στο Ελληνικό Στάδιο της Σούμπρας και περιγράφει τις αναμνήσεις του από την 25η Μαρτίου στην Αίγυπτο, κάνοντας λόγο για μια ένδοξη, σχεδόν μυθική περίοδο.
Τέλος, στην ειδική έκδοση μπορείτε να δείτε ιστορικές φωτογραφίες από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Κάϊρο, με πρωταγωνιστές τον Μακαριστό Πατριάρχη Παρθένιο, τον νυν Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο, τον Πρόεδρο, τους Κοινοτικούς Επιτρόπους αλλά και την Μ. Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού.
Την ειδική αυτή έκδοση μπορείτε να βρείτε, σε μορφή pdf, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου: ekkairo.org
Πηγή: ekkairo.org
Φωτογραφία: ekkairo.org