Νικόλας Χρηστάκης: “Δεν θέλω να κλάψω τη Ρωμιοσύνη”

«Δεν θέλω να κλάψω τη Ρωμιοσύνη», τονίζει σε ανάρτησή του για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Γέιλ, Νίκολας Χρηστάκης, παίρνοντας θέση υπέρ των μέτρων που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση.
«Μια σημείωση στους φίλους μου τους Έλληνες» αναφέρει ο καθηγητής «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σωστά έπραξε και έκλεισε τα σχολεία και ανακοίνωσε και άλλα μέτρα για να μειώσει τις κοινωνικές συναθροίσεις. Δεν πρέπει να συγκεντρώνεστε έξω. Δεν είστε σε διακοπές. Μείνετε σπίτι. Βγείτε μία φορά την εβδομάδα για τα απαραίτητα. Μην αγγίζετε φίλους. Δεν θέλω να κλάψω τη Ρωμιοσύνη».
Και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκέφτεστε, σε αυτή την περίπτωση, ότι οι Ελληνες υπερέχουν των Ιταλών».

Ο Νίκολας Χρηστάκης είναι ένας Ελληνοαμερικανός κοινωνιολόγος και γιατρός γνωστός για την έρευνά του στα κοινωνικά δίκτυα και στους κοινωνικοοικονομικούς, βιολογικούς και εξελικτικούς παράγοντες της συμπεριφοράς, της υγείας και της μακροζωίας. Είναι καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Ανθρώπινης Φύσης. Είναι επίσης συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης Δικτύων του Yale.
Εξελέγη μέλος του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών το 2006· της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης το 2010· και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών το 2017.
Το 2009, συμπεριελήφθη στον κατάλογο των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων στον κόσμο, του περιοδικού Time. Το 2009 και το 2010, συμπεριελήφθη από το περιοδικό Foreign Policy στον κατάλογο των κορυφαίων στοχαστών παγκοσμίως.

Φωτογραφία και βιογραφικό από τη Βικιπαίδεια.
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος