Ντύσσελντορφ: Επιστολή Ελλήνων εκπαιδευτικών στην υπουργό Παιδείας

Την ανάγκη να στηριχθούν οι ομογενείς μαθητές αλλά και η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τονίζουν με επιστολή τους στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή.

Στην επιστολή τους, αναφέρουν, πως σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες δίνουν με όλες τους τις δυνάμεις τον δικό τους αγώνα, ώστε να σταθούν αλληλέγγυοι και χρήσιμοι στους μαθητές τους και τους γονείς τους, ενώ σημειώνουν ότι από την πρώτη στιγμή, ανέδειξαν με επιστολή τους, τη δυσκολία για το ζήτημα της υλοποίησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αναφερόμενοι στην έλλειψη προετοιμασίας, σχεδιασμού, διδακτικών και μαθησιακών στόχων, μαθησιακού υλικού, κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής κ.ά., στην προσπάθειά τους να είναι ουσιαστικοί προς όφελος των μαθητών τους και των οικογενειών τους.

Τονίζουν, ωστόσο, πως παρ’ όλα αυτά, από την πρώτη στιγμή, όλοι τους πράττουν το αυτονόητο, με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο και μέθοδο που επιλέγουν ως καταλληλότερη, με βάση την άποψη που έχουν διαμορφώσει για τη λειτουργία των τάξεων από την καθημερινή επαφή με τους μαθητές τους και τις τεχνικές δυνατότητες που αυτοί έχουν, γνωρίζοντας ότι κάποιοι μαθητές δεν έχουν καθόλου τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και σύνδεσης με το διαδίκτυο.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «…με τεράστιο προσωπικό κόπο, σε ελάχιστο χρόνο, εκπαιδευτήκαμε μεταξύ μας με συνεργασία και επινοώντας λύσεις, στήσαμε με εντελώς νέο τρόπο τα μαθήματά μας παρέχοντας υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό με email, ιστολόγια, ιστοσελίδες σχολείων, εκπαιδευτικές πλατφόρμες και άλλα μέσα, για να κατευθύνουμε τους μαθητές μας σε μια ανατροφοδοτική κι εποικοδομητική, της γνώσης και της μάθησης, διαδικασία για να είμαστε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικοί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που όλοι ζούμε. Όλα αυτά όχι μόνο για την ύλη, αλλά για να πάρουν τα παιδιά το μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται. Να αντέξουν το κλείσιμο στο σπίτι και να διατηρήσουν την επαφή με το σχολείο και να έχουν μια αίσθηση κανονικότητας και να νιώθουν μια ασφάλεια».

Όπως σημειώνουν: «Το φιλότιμο και το μεράκι, «εξαφανίζει» πολλές προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν και κάνουν υπερήφανους τους γονείς των μαθητών μας που επιλέγουν για τα παιδιά τους το ελληνόγλωσσο δημοτικό σχολείο. Στεκόμαστε δίπλα τους, αντάξιοι των προσδοκιών τους, παρόλη τη δυσκολία του εγχειρήματος. Στεκόμαστε ισότιμα απέναντι σε άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του Έλληνα Εκπαιδευτικού, για ένα καλύτερο αύριο των ελληνοπαίδων της ομογένειας».

Καταλήγοντας οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, τονίζουν, ότι χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής πολιτείας για πολλά ζητήματα που απασχολούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Πηγή: europolitis.eu

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα