Την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Έλληνα κροίσου προσεγγίζει ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Άντονι Σκορδής, στο θερινό θέατρο Λαμπέτη, με τον μονόλογο «Onassis. The play» [λεωφ. Αλεξάνδρας 106, Αθήνα].
Το one man show, που σχοινοβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, θα παρουσιαστεί για δύο παραστάσεις, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, λίγα χρόνια μετά την πρεμιέρα του στο θέατρο «Στέλλα Άντλερ» του Λος Άντζελες και λίγο πριν ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη.
Προβαίνοντας σε μια ενδοσκόπηση στις ελληνοκυπριακές ρίζες του, ο Άντονι Σκορδής προσπαθεί να συνθέσει το πορτρέτο του μεγιστάνα στις διάφορες φάσεις της θυελλώδους ζωής του.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε στις 15 ή 20 Ιανουαρίου του 1906 στην αριστοκρατική συνοικία της Μελαντίας στη Σμύρνη, από τον εύπορο καπνέμπορο Σωκράτη Ωνάση και τη σύζυγό του Πηνελόπη το γένος Δολόγλου (ή Ντολόγλου). Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, και το 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μαζί με την οικογένειά του τη Σμύρνη εξαιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής. Έτσι, ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα και το 1923 μετανάστευσε στην Αργεντινή.
Το έργο είναι βασισμένο στη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση και φέρνει τον θεατή κοντά σε ένα πρόσωπο -με το οποίο δεν έχει τίποτα κοινό- ξεκινώντας από τη γενέτειρα πόλη του, τη Σμύρνη και φθάνοντας μέχρι τον θάνατό του στη Γαλλία, το 1975. Χάρη στην καταγωγή του, την παράδοση και τον τρόπο που μεγάλωσε, ο συγγραφέας και πρωταγωνιστής αφουγκράζεται την ελληνική νοοτροπία και σκιαγραφεί με μαεστρία το πορτραίτο του μεγιστάνα, μεταφέροντας μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του στη σκηνή.
Αφηγείται γεγονότα και συνδιαλέγεται με πρόσωπα που σημάδεψαν και ουσιαστικά καθόρισαν τη ζωή του Έλληνα κροίσου.
Η Μαρία Κάλλας -ο μεγάλος έρωτάς του, ο γιος του, Αλέξανδρος -και ο τραγικός θάνατός του, ο θείος του που απαγχονίστηκε δημόσια, οι δύο σύζυγοί του -Τίνα Λιβανού και Τζάκι Ωνάση.
Άλλοτε δραματικά και άλλοτε με πολύ χιούμορ, η ζωή του Ωνάση ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των θεατών, προκαλώντας τα ίδια συναισθήματα που ο ίδιος δημιουργούσε στους γύρω του. Με οποιαδήποτε αφορμή και αν τον γνώρισε κάποιος, ακόμη και αρχηγοί κρατών που ήξερε να τους διασκεδάζει, αυτό που όλοι παραδέχονται είναι η μυθική γοητεία του, η θρυλική φιλοξενία του, η γλυκύτητά του, η διορατικότητα, η εξυπνάδα του και η αμύθητη περιουσία του.
Ο ηθοποιός συνυπογράφει το κείμενο με τον σεναριογράφο Ουίλαρντ Σιμς, ενώ στη σκηνοθεσία συναντάμε τον Μπρους Κάτζμαν. H παράσταση συνοδεύεται από υπέρτιτλους στα ελληνικά.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου