Στην αρχαιότητα το νότιο μέρος του Ουζμπεκιστάν αποτέλεσε μέρος της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Οι Ελληνικές κοινότητες που υπήρχαν με την πάροδο των χρόνων αφομοιώθηκαν.
Στη δεκαετία του ’60 υπήρχαν στη χώρα 40.000 Έλληνες. Σήμερα περίπου 9.000 Έλληνες ζουν και εργάζονται στο Ουζμπεκιστάν και κυρίως στην πρωτεύουσα την Τασκένδη.
Η πιο σημαντική Οργάνωση που εκπροσωπεί τους εθνοτικούς Έλληνες είναι ο Ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος Τασκένδης. Οι δραστηριότητες του Συλλόγου περιλαμβάνουν τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας, των ελληνικών χορών και της ελληνικής μουσικής.
Οι Έλληνες και οι ελληνικής καταγωγής που απαρτίζουν τα μέλη του Συλλόγου έχουν καταφέρει με τις συχνές, κυρίως πολιτιστικές, εκδηλώσεις τους να κρατούν ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα της μητέρας Πατρίδας.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Πολίτης δραστηριοποιείται και εργασιακά στη χώρα ως αρχιτέκτονας και ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη συντήρηση ελληνικού κτιρίου που κοσμεί με την αρχιτεκτονική του την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη.
Ο Σύλλογος Ελληνικού Πολιτισμού της Τασκένδης τίμησε την 25η Μαρτίου με παραδοσιακούς χορούς, με το μιούζικαλ που έγραψε και υλοποίησε η ομάδα του Συλλόγου με θέμα «τον Εξελληνισμό της Κεντρικής Ασίας από τον Μέγα Αλέξανδρο”.
Επίσης, η καθηγήτρια ιστορίας στο κρατικό Πανεπιστήμιο και δασκάλα της ελληνικής γλώσσας Τατιάνα Σαλίκοβα παρουσίασε τα βιβλίο της «Η άνοδος και η πτώση του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Η εκδήλωση για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης – ολοκληρώθηκε με χορούς και τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων συνθετών: του Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, του Σ. Ξαρχάκου και άλλων.