ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 06:15 - 07:00
Τα Τραγούδια της Παρέας
ΕΠΟΜΕΝΟ 07:00 - 07:05
Ο ποιητής/η ποιήτρια της εβδομάδας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο κανταδόρος Γιώργης Χριστοδούλου στις Βρυξέλλες

Η μουσική παράστασή “Ο Αττίκ στο Παρίσι …και άλλες ιστορίες” με τον τραγουδοποιό Γιώργη Χριστοδούλου, θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, στο Art Base. Ο γνωστός ερμηνευτής είναι καλεσμένος του Ελληνικού Κύκλου των Βρυξελλών.
Πρόκειται για μια διαφορετική μουσική παράσταση βασισμένη στα τραγούδια του Αττίκ αλλά και σε μεγάλες επιτυχίες του μεσοπολέμου των Γιαννίδη, Σακελλάριου, Σουγιούλ, Ραπίτη κ.α.
Είναι μια συναυλία που αποκαλύπτει με όχημα την αφήγηση των σύγχρονων παραμυθάδων, την ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε τραγούδι, έτσι ώστε ο θεατής να τα ανακαλύψει και να γοητευτεί από τη μαγεία τους.
Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το Καλοκαίρι του 2017 κι έγινε sold out, ταξίδεψε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, φτάνοντας μέχρι τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι και τις όπερες του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Το πρώτο μέρος της παράστασης διατρέχει την άγνωστη ιστορία της ζωής του Αττίκ στο Παρίσι, από την πρώτη μέρα που φτάνει ως φοιτητής της Σορβόνης αλλά αποφασίζει να εγκαταλείψει τις σπουδές για να σπουδάσει μουσική στο Κονσερβατόριο με σπουδαίους καθηγητές όπως τον Καμίγ Σαιντ-Σανς και τον Γκαμπριέλ Φωρέ, ενώ παράλληλα ξεκινάει την καριέρα του ως συνθέτης και τραγουδοποιός. Μέσα σε λίγα χρόνια γράφει πάνω από 300 τραγούδια που θα τον κάνουν έναν από τους πιο επιτυχημένους συνθέτες της πόλης του φωτός. Ο Γιώργης Χριστοδούλου μέσα από μια τρίχρονη έρευνα ανακάλυψε αυτά τα πρώτα αδισκογράφητα χαμένα νεανικά τραγούδια του τραγουδοποιού και τα παρουσίασε για πρώτη φορά σε μια έκδοση η οποία γρήγορα εξαντλήθηκε και επανεκδόθηκε άλλες δύο φορές, με τίτλο “Ο Αττίκ στο Παρίσι” (Μικρή Άρκτος 2016).

Ο Γιώργης Χριστοδούλου, αναλαμβάνει ρόλο story-teller και εξιστορεί τις άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του Αττίκ, ενώ ερμηνεύει με τη ζεστή φωνή του και τη συνοδεία δύο εξαιρετικών μουσικών τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη.

Στο δεύτερο μέρος τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του μεσοπολέμου αποκαλύπτονται μέσα από τις γοητευτικές ιστορίες τους.
Για ποια γυναίκα γράφτηκε το «Ας ερχόσουν για λίγο» ή το «Δυό πράσινα μάτια», ποια μεγάλη διαχρονική επιτυχία απορρίφθηκε από τους παραγωγούς, ποια τραγούδια γέννησε ο νόμος που ήθελε τις γυναίκες να κυκλοφορούν με μακριά και μόνο φουστάνια και… με ποιόν παράδοξο τρόπο γίνονταν γνωστά τα τραγούδια εκείνης της εποχής. Αυτά κι ένα σωρό άλλα ερωτήματα απαντώνται μέσα από τη ροή της παράστασης που διανθίζεται από τις πιο όμορφες μελωδίες που γεννήθηκαν ποτέ από Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς.

Τον Γιώργη Χριστοδούλου συνοδεύει ο Χάρης Σταυρακάκης στο πιάνο.

Ο Ελληνικός Κύκλος με ιστορία ήδη τεσσάρων και πλέον δεκαετιών δραστηριοποιείται ως μια εθελοντική πρωτοβουλία Ελλήνων που ζουν στο Βέλγιο με σκοπό την προβολή της ελληνικότητας μέσα από τον σχεδιασμό και την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων λόγου και τέχνης, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, προβολές κινηματογράφου, μουσικές εκδηλώσεις κλπ. που έχουν μια κάποια διατομή με τον Ελληνικό πολιτισμό, την Ελλάδα και την επικαιρότητά της τόσο στην τοπική όσο και στην ευρωπαϊκή της διάσταση.

Περισσότερες πληροφορίες http://www.hellenic-circle.eu/
https://www.facebook.com/Giorgis-Christodoulou-44118657416/

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος