Ο καθηγητής που αφιέρωσε τη ζωή του στη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία

 

 

Ο Έλληνας καθηγητής Μιχάλης Τσιανίκας ανήκει σίγουρα στην κατηγορία των λιγοστών ομογενών της Αυστραλίας που αφιέρωσε την ζωή του στη διδασκαλία και τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας.

Γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Κίσαβου το οποίο εγκατέλειψε για να συνεχίσει το σχολείο σε ηλικία 11 ετών και έκτοτε έμαθε να πορεύεται μόνος, ελεύθερος και ανεξάρτητος, κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερους συμβιβασμούς.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Φιλολογία από τη Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα της καταπίεσης, της δικτατορίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και να αναζητήσει διέξοδο στην Ευρώπη.

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω την υπερηφάνεια και την υποταγή που νιώθω όταν ευλαβικά σκύβω το κεφάλι μπροστά στο θαύμα των αρχαίων Ελλήνων» λέει ο καθηγητής Μιχάλης Τσιανίκας ο οποίος ομολογεί ότι ερωτεύτηκε την Ελλάδα όταν πλέον εγκαταστάθηκε στην Γαλλία.

Τα τελευταία 30 χρόνια ο ομογενής ακαδημαϊκός εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Flinders Νότιας Αυστραλίας όπου μέσα από τη διδασκαλία, τα σεμινάρια, τα συνέδρια και τις διδακτορικές διατριβές και ομιλίες, υπηρετεί πιστά την ελληνική Γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό αναλύοντας βασικά θέματα και ερωτήματα που θίγονται μέσα στα έργα των Ελλήνων διανοουμένων της εποχής.

«Προσπαθώ να διαδώσω και εγώ όπως μπορώ τον ελληνισμό σε μια πολιτιστικά κενή Αυστραλία που σίγουρα αποτελεί πρόσφορο έδαφος για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν και να ανακαλύψουν την ουσία και το πραγματικό μεγαλείο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρει.

«Ας αναλογιστούμε όλοι έστω για μια στιγμή το μέγεθος της προσφοράς της Ελλάδας στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια διανόηση και ας προσπαθήσουμε να γίνουμε αληθινοί πρεσβευτές της πατρίδας των προγόνων μας εδώ στην Αυστραλία» καταλήγει ο κ. Τσιανίκας.

Συντάκτρια: Φούλη Ζαβιτσάνου με πληροφορίες από Νέος Κόσμος και ΑΠΕ