Ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις που επιδεινώνουν την ενεργειακή κρίση και εμβαθύνουν το αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο κατά την έναρξη των εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι ο “πόλεμος στην Ουκρανία πάγωσε τον ιστορικό χρόνο και χώρο” αναδεικνύοντας την πυρηνική απειλή, αλλά και την ανάγκη για ανασύνταξη της Δύσης κατά αναθεωρητικών και βίαιων πρακτικών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. και η Ελλάδα συντάχθηκαν με την πλευρά του δικαίου, δηλαδή με τον Ουκρανικό λαό. “Η Ε.Ε. και Ελλάδα αποτελούν σήμερα γέφυρες ειρήνης και ασφάλειας, στον κόσμο και την περιοχή”.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε το μήνυμα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής ως αντίδοτο στις κρίσεις, είτε οικονομικές, είτε γεωπολιτικές, είτε κλιματικές.
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο του ανθρώπου και της ζωής, αλλά βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία δεν συνυπάρχουν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι άνθρωποι και το περιβάλλον που τροφοδοτεί τη ζωή.
Στο ίδιο φόρουμ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης, μίλησε για τη σημασία και το ρόλο της ελληνικής διασποράς. «Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα εχέγγυα να αποτελέσει κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού, προσελκύοντας φοιτητές από όλο τον κόσμο.
Βίντεο από συνέντευξη που ο κ. Παπαστεργιάδης παραχώρησε στα πλαίσια του Συνεδρίου:
Πηγή: Νέος Κόσμος, ΑΠΕ