Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

«Οδύσσεια: H Chamber Music Society στην Ελλάδα»

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο θα προβληθεί σε πρώτη πανελλήνια μετάδοση από τη συχνότητα της ΕΡΤ2 στις 18.30μμ, το Αμερικάνικο μουσικό ντοκιμαντέρ «Οδύσσεια: Η Chamber Music Society του Lincoln Center στην Ελλάδα». Πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνεργασία της ΕΡΤ με δύο οργανισμούς από το ιστορικό σύμπλεγμα των Τεχνών της Αμερικής, Lincoln Center και τα γυρίσματα έγιναν τον Απρίλιο του 2018.

Το χρονικό
Το πρόσωπο κλειδί και εμπνευστής αυτής της συνεργασίας υπήρξε ένας Έλληνας του εξωτερικού, ένας Ομογενής ο κ. Βάσος Παπαγαπητός ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, πενήντα και πλέον χρόνια στη Νέα Υόρκη, στον χώρο του θεματικού τουρισμού και δη στην πολιτιστική και εκπαιδευτική κρουαζιέρα.
Σήμερα ως ιδιοκτήτης της “Thalassa Journeys”, αλλά και ως Πρόεδρος ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού στη Νέα Υόρκη “Chamber Music Hellas”, μέλημά του είναι να ρίχνει «φως» σε ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως για να τονώσει την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού στη χώρα μας, δημιουργώντας σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα.
Μια τέτοια ιδέα ήταν και η πραγματοποίηση μιας σειράς κονσέρτων κλασικής μουσικής δωματίου, από το πασίγνωστο οργανισμό του Lincoln Center της Νέας Υόρκης, με μια 10 μελή ομάδα υψηλής στάθμης Αμερικανών βιρτουόζων. Ο τόπος που επιλέχθηκε ήταν η Θεσσαλία, ως μια ανεξερεύνητη περιοχή της Ελλάδας για την μεγάλη Αμερικάνικη ταξιδιωτική αγορά.
Την ευθύνη του διεθνούς συντονισμού του ντοκιμαντέρ και των Αμερικανών ταξιδιωτών είχε η συνεργάτιδά του, Σύμβουλος Επικοινωνίας κ. Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά, ιδρύτρια της εταιρείας επικοινωνίας Noema Solutions, που ζει και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ελλάδα, η οποία και προσκάλεσε την ΕΡΤ να συνεργαστεί με τους δύο Αμερικάνικους οργανισμούς που ανήκουν στο πασίγνωστο σύμπλεγμα των Τεχνών της Αμερικής Lincoln Center, προκειμένου αυτά τα κονσέρτα να κινηματογραφηθούν.

Η συμβολή της ΕΡΤ να στηρίξει με τα μέσα που διέθετε, (τεχνογνωσία και εξοπλισμό), το ξεχωριστό αυτό μουσικό ντοκιμαντέρ που φέρει τον τίτλο «Οδύσσεια: H Chamber Music Society στην Ελλάδα», ήταν καίριας σημασίας, κάτι που αναγνωρίστηκε από την Αμερικανική πλευρά, αποκτώντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα σε Ελλάδα και Κύπρο.
Έτσι, η Chamber Music Society και το τηλεοπτικό δίκτυο Live from Lincoln Center, τον Απρίλιο του 2018 υπέγραψαν την πρώτη τους διεθνή συμπαραγωγή, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ΕΡΤ.
Ήταν όμως και η πρώτη φορά στην ιστορία του που το Live from Lincoln Center ταξίδευσε εκτός Ηνωμένων Πολιτειών για να κινηματογραφήσει ένα μουσικό ταξίδι με τους καλύτερους μουσικούς του διάσημου οργανισμού μουσικής δωματίου Chamber Music Society (CMS), υλοποιώντας μια σειρά ιστορικών εμφανίσεων στην Αθήνα και Θεσσαλία, ξεκινώντας από το ΚΠΙΣΝ.

Ο σκοπός του ταξιδιού
Το μουσικό αυτό ταξίδι είχε ως απώτερο στόχο να αποκαλύψει τη στενή σχέση ενός κονσέρτου μουσικής δωματίου με την αρμονία των αρχαίων μνημείων μας, ενώ παράλληλα να ανιχνεύσει την ελληνική πολιτισμική επίδραση που αποτυπώνεται έντονα στη γλώσσα, τις τέχνες, τη φιλοσοφία και τη ζωή των πολιτών -με έμφαση στην κλασική μουσική.
Τα οφέλη ήταν πολλαπλά αφού προβλήθηκε η Ελλάδα μέσα από τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της, ενώ παράλληλα ευνοήθηκε η Θεσσαλία και ο επιχειρηματικός κόσμος όπου έγιναν τα γυρίσματα.
Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι αποτελεί ένα υποδειγματικό παράδειγμα προσέλκυσης κινηματογραφικών παραγωγών στην χώρα μας, ενώ παράλληλα πετυχαίνουμε και τον λεγόμενο θεματικό-πολιτιστικό τουρισμό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χρηματοδότησε την παραγωγή αυτή και έτσι με αφετηρία την Εναλλακτική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ξεκίνησε το μουσικό ταξίδι από την Αθήνα. Το μεγαλύτερο μέρος των κονσέρτων και των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλία σε επιλεγμένους τόπους και χώρους, όπως ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών στο Πήλιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, ο Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης στο Βόλο, καθώς και στο Α΄Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, καταλήγοντας στους Δελφούς και το ιερό του θεού Απόλλωνα.
Στο πλαίσιο των συναυλιών οι μουσικοί της Chamber Music Society πραγματοποίησαν και ένα masterclass σε σπουδαστές στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, προάγοντας έτσι την τέχνη της μουσικής δωματίου.

Παγκόσμια πρώτη από το PBS
To μουσικό αυτό ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στην Αμερική για πρώτη φορά στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 μέσω του τηλεοπτικού δικτύου PBS (Public Broadcasting System) με την τηλεθέαση να ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια θεατών.
Τα κοντσέρτα μουσικής δωματίου έφεραν την υπογραφή των δύο καλλιτεχνικών διευθυντών του CMS David Finckel, τσελίστας και Wu Han, πιανίστα, καταξιωμένοι και οι δύο διεθνώς ως προς την ποιότητα και τα εμπνευσμένα προγράμματά τους. Μαζί τους επίσης ήταν οι κορυφαίοι μουσικοί, μέτζο σοπράνο Emily D’Angelo, οι βιολινιστές Aaron Boyd, Sean Lee, Arnaud Sussmannand Danbi Um, οι βιολιστές Matthew Lipman και Paul Neubauer, ο τσελίστας Dmitri Atapine , καθώς και η φλαουτίστρια Tara Helen O’Connor.
Τα προγράμματα των κοντσέρτων περιλάμβαναν κλασικά αριστουργήματα μουσικής δωματίου, μεταξύ των οποίων, έργα των Debussy, Brahms, Ravel, Beethoven, Mendelssohn και Schubert, καθώς και έργα του George Tsontakis ενός σύγχρονου Αμερικανού συνθέτη ελληνικής καταγωγής. Στα κονσέρτα συμμετείχαν ως κοινό περίπου 50 Αμερικανοί ταξιδιώτες, οι οποίοι συγκαταλέγονται διαχρονικά στους ευεργέτες του CMS.
Η σκηνοθεσία είναι του βραβευμένου με έξι ΕΜΜΥ σκηνοθέτη Χαμπίμπ Αζάρ, ενώ ο Νταγκ Τσανγκ είχε την ευθύνη της Παραγωγής για το Live from Lincoln Center.

 

H ομάδα της ΕΡΤ
Από την πλευρά της ΕΡΤ η ομάδα που εργάστηκε ήταν:

Μιχάλης Δημητρακάκος EXECUTIVE PRODUCER
Γιάννης Ξένος
Σύνια Κούσουλα
Νικήτας Τζιχριτζής
Ελευθέριος Ελευθεριάδης
Νίκος Καραμπέτσος
Κωνσταντίνος Τάγκος
Αλέξης Κριτής
Βαγγέλης Παπασωτηρίου
Χρήστος Μπελογιάννης
Αλέξανδρος Πρωτοψάλτης
Νίκος Μπελογιάννης
Πέτρος Μπακασής
Μερκούρης Μουμτζόγλου
Δημήτρης Καρκαλέτσος
Γιάννης Παπαχρήστος
Δημήτρξς Παλατζίδης
Θωμάς Ζησούλης
Μανώλης Σπυριδάκης
Γιώργος Παπαιωάννου
Φώτης Χατζηγιάννης
Αλέξης Λουτζής

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγαλειώδης υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Σύδνεϋ
Σήμερα Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, το βράδυ, έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σύδνεϋ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, προκειμένου να προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. ...
“Τα μπουζούκια” μια εκδήλωση πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αμβέρσα (audio)
Ta Bouzoukia είναι μια μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί (δωρεάν) στην Πλατεία Παύλου (Sint-Paulusplaats) στην Αμβέρσα το Σαββατοκύριακο στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2024. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος του πολυετούς έργου πολιτιστικής κληρονομιάς IN ΣKIPPERΣTREET για την παρουσία των...
Ιάσων Αποστολόπουλος: Θα τελειώναμε σε μια μέρα με τους διακινητές αν δημιουργούσαμε ασφαλείς διόδους για τους πρόσφυγες (audio)
Για τις πολιτικές που θα χτυπούσαν καίρια τα κυκλώματα των διακινητών προσφύγων και μεταναστών μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, που ήταν καλεσμένος στη Φωνή της Ελλάδας, στην εκπομπή “Πάρε τον Χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο. “Θα τελειώναμε με τα κυκλώματα διακίνησης, αν δημι...
Μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο – Τιμώντας τον Λόρδο Βύρωνα και τους Φιλέλληνες
Σημαντικοί καλλιτέχνες τιμούν το «Έτος Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού» μέσα από έργα σπουδαίων Ελλήνων και Φιλελλήνων ποιητών. Η σύγχρονη μουσική σύνθεση αγκαλιάζει αισθαντικά απαγγελίες και ερμηνείες μελοποιημένης ποίησης, αναδεικνύοντας έργα κοσμαγάπητων ποιητών όπως οι: Λόρδος Βύρων, Alexander Pushkin, ...
Έκθεση «Κύπρος: Αρχιτεκτονική ταυτότητα και πολιτισμική κληρονομιά» στο Λουβεμβούργο
Με αφορμή τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η κυπριακή κοινότητα του Λουξεμβούργου παρουσιάζει μια ξεχωριστή έκθεση για την αρχιτεκτονική ταυτότητα του νησιού και τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία της, από σήμερα 4 Οκτωβρίου ως τις 8 Νοεμβρίου 2024, στην αίθουσα La Chapelle,...
Βοστώνη: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Άγιον Όρος & Μετέωρα 1929: Ο Κρυμμένος Θησαυρός του Πανεπιστημίου Princeton»
Πραγματοποιήθηκαν στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, στη Βοστώνη, τα εγκαίνια της έκθεσης «Άγιον Όρος & Μετέωρα 1929: Ο Κρυμμένος Θησαυρός του Πανεπιστημίου Princeton». Πολλοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν για πρώτη φορά δύο σημαντικούς προσκυνηματικούς χώρους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησία...