Τις προϋποθέσεις για την κατασκευή ειδικού κελύφους που θα εξασφαλίζει τη μόνιμη προστασία και ανάδειξη των «Δεσμωτών» του Φαλήρου, συζήτησαν πρόσφατα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Παράλληλα, έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στις μελέτες που απαιτούνται για την προστασία του ευρήματος από την άνοδο των υφάλμυρων υδάτων.
Στόχος, πάντως, είναι κάποια στιγμή το συγκλονιστικό και άκρως σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα των 80 σκελετών που είχαν υποστεί βίαιο θάνατο και αποκαλύφθηκαν το 2016 στην «Εσπλανάδα» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να γίνει επισκέψιμο από το ευρύ κοινό.
Το εν λόγω έργο θα έχει εξαιρετικά λιτά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, που θα προστατεύουν με επάρκεια και σε βάθος χρόνου το ευαίσθητο και σπάνιο αυτό εύρημα, λαμβάνοντας υπόψη τον ειδικό χαρακτήρα του.
Θυμίζουμε ότι το 2016 σημαδεύτηκε αρχαιολογικά από την εύρεση ομαδικής ταφής 80 σιδηροδέσμιων ατόμων που είχαν υποστεί βίαιο θάνατο. Το εύρημα, που συμπεριλήφθηκε στα δέκα σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα εκείνης της χρονιάς από το αμερικανικό περιοδικό Archaeology, χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 7ου αι. π. Χ. Μια εποχή γεμάτη ταραχές, εξεγέρσεις και επαναστάσεις μεταξύ οπαδών των αριστοκρατών και των επίδοξων ανατροπέων (τυράννων), η οποία μπορεί να συσχετιστεί, όσον αφορά το συγκεκριμένο εύρημα, είτε με το Κυλώνειον άγος είτε με αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα.