Στο δεύτερο επεισόδιο των Ιστορικών Περιπάτων για τους Έλληνες της Αμερικής συνεχίζουμε τη συζήτηση με τον καθηγητή Αλέξανδρο Κιτροέφ, εστιάζοντας στα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο πόλεμος αυτός αποτέλεσε τομή στον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κοινωνία αντιλαμβανόταν τους Έλληνες μετανάστες. Η Ελλάδα, μέχρι τότε μάλλον ασήμαντη για τους Αμερικανούς, βρέθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1940 στην πρώτη γραμμή του διεθνούς αντιφασιστικού αγώνα. Οι Έλληνες αναδείχθηκαν σε παγκόσμιους ήρωες, ενώ την ίδια περίοδο η δεύτερη (και σταδιακά η τρίτη) γενιά των πρώτων μεταναστών του τέλους του 19ου αιώνα ανέβαινε γοργά τα σκαλοπάτια του αμερικανικού ονείρου, πραγματοποιώντας—με σκληρή δουλειά—τις υψηλές της φιλοδοξίες.
Έτσι, από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, η ελληνοαμερικανική κοινότητα κατέχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική διασπορά, αποτελώντας εδώ και δύο γενιές αναπόσπαστο τμήμα του αμερικανικού έθνους, χωρίς όμως να χάνει το αίσθημα του ανήκειν στην απώτερη πατρίδα της.
Ο προσκεκλημένος μας, φωτίζει με υποδειγματικό τρόπο αυτήν τη διαδρομή μέσα από την οποία δεν διαβάζει κανείς μόνο την ιστορία της κοινότητας αυτής, αλλά την ιστορία και των δύο πατρίδων της: της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επιμέλεια –παρουσίαση : Μαριλένα Κατσίμη, δημοσιογράφος
Μετάδοση: Σάββατο 17 Μαΐου 2025 13.00-14.00 ώρα Ελλάδας