Κάθε χρόνο από το 2016, οι Έλληνες του Μονάχου, ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν μια φιλανθρωπική εκδήλωση όπου όλα τα έσοδα διατίθενται σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό της Ελλάδας.
Πέρυσι τον Δεκέμβριο, που πραγματοποιήθηκε η 5η φιλανθρωπική εκδήλωση, τα έσοδα δόθηκαν στο Ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες» στον Βόλο, που μεριμνά και φροντίζει παιδιά τα οποία πάσχουν από νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές, επιληψία, αυτισμό, εγκεφαλοπάθειες, κινητικές δυσκολίες και αισθητηριακές διαταραχές.
Φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί. Αυτό όμως δεν σταματά τους ομογενειακούς συλλόγους και φορείς του Μονάχου, που όπως ανακοίνωσαν στην ιστοσελίδα “Δορυφόρος“, αποφάσισαν να ξεκινήσουν συγκέντρωση χρημάτων μέσω του ειδικού τραπεζικού λογαριασμού προκειμένου να δοθούν στο Ορφανοτροφείο “Ο ΣΩΤΗΡ” στην Κεφαλονιά που υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία “Ιανός” του Σεπτεμβρίου.
Η διαδικασία συγκέντρωσης χρημάτων τελειώνει στις 26 Δεκεμβρίου 2020. Ήδη έχουν στηρίξει οικονομικά την 6η Δράση το Λύκειο Ελληνίδων Μονάχου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο σύλλογος Tέννις TC PHILATHLOS, η Eλληνική Ποδοσφαιρική Ομάδα FC Hellas München καθώς και οι “Παρχαρομάνες” του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου.
Η οργανωτική επιτροπή της 6ης φιλανθρωπικής δράσης αποτελείται από την Ενορία Αγίου Γεωργίου και οι σύλλογοι / φορείς : Αιγαίου, Ελασσονιτών, Επτανησίων, Ηπειρωτικής Κοινότητας, Ηπειρωτικός Σύλλογος “Σούλι”, Θρακιωτών, Κοζανιτών, Κρητών, Μακεδόνων, Πανθεσσαλικού, Ποντίων, Χοροεργαστήρι “Μπάλος”, Ελληνικού Σπιτιού (γυναικεία ομάδα), Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου. Γονέων και Κηδεμόνων Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) ενώ την πρωτοβουλία έχει η ιστοσελίδα “ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ Μονάχου”
Το ορφανοτροφείο Κεφαλληνίας «Ο ΣΩΤΗΡ», ιδρύθηκε το 1919 στο Αργοστόλι βάσει της υπ’ αρίθμ’ 23464 απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών. Διοικείται από οκταμελές Διοικητικό Συμβούλιο από κυρίες οι οποίες διαμένουν στο Αργοστόλι. Στην ίδρυση του ορφανοτροφείου πρωτοστάτησαν οι κυρίες Κάτε Τούλ και Αγνή Μεταξά. Καταρχήν στο ίδρυμα στεγάστηκαν παιδιά ορφανά που οι γονείς τους χάθηκαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην συνέχεια το ίδρυμα στήριξε παιδιά με σοβαρές δυσκολίες, ορφανά παιδιά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.
Ο αριθμός των παιδιών του ιδρύματος σε αυτές τις περιόδους έφτασε τα 104 παιδιά.
Το κτίριο και γενικά ο χώρος του ιδρύματος ήταν δωρεά της Μ. Βρετανίας (Αγγλικό Προξενείο κατά την εποχή της Αγγλοκρατίας στο νησί). Καταστράφηκε το 1953 με τους σεισμούς και ξαναχτίστηκε από δωρεές διαφόρων ευεργετών. Λειτούργησαν στο χώρο του ιδρύματος για μεγάλο διάστημα δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο, καλύπτοντας τις ανάγκες του ιδρύματος και της γύρω περιοχής. Τώρα τα παιδιά φοιτούν στα δημόσια σχολεία της πόλης.
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος