Διάθεση επιστροφής στην πατρίδα ακόμη και από ομογενείς δεύτερης γενιάς στη Βραζιλία βλέπει ο Σταύρος Κυριόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας (φωτογραφία) ο οποίος μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας“, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, που απευθύνεται στους απανταχού Έλληνες, και στον δημοσιογράφο Πέτρο Δίπλα στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή Μας».
Ο Σταύρος Κυριόπουλος, Ελληνοβραζιλιάνος 2ης γενιάς και οδοντογιατρός στο Σάο Πάολο, διαπιστώνει ότι φέτος ήταν λίγοι οι ομογενείς που επισκέφτηκαν την Ελλάδα, ενώ όσοι μετακινήθηκαν, κυρίως νεότεροι και, μάλιστα, κάποιοι ακόμη και από τη 2η γενιά, ήταν για μόνιμη επιστροφή. Οι λόγοι, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολλοί και αφορούν λιγότερο την ασφάλεια και περισσότερο το οικονομικό. Χαρακτηριστικά, αναφέρει, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 54% από τους κατοίκους στις φαβέλες έχουν μείνει άνεργοι, μία κατάσταση που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με βοηθήματα.
Όσον αφορά την πανδημία, όπως λέει, σήμερα η κρίση έχει κοπάσει, αλλά οι απώλειες ήταν μεγάλες και για την ελληνική κοινότητα. Αριθμοί συγκεκριμένοι δεν υπάρχουν, καθώς πολλοί δεν θέλουν να αναφέρουν ότι ο άνθρωπός τους πέθανε από κορωνοϊό.
Η ιστορία των Ελλήνων της Βραζιλίας ξεκινάει από τον 19ο αιώνα, αλλά ο μεγάλος όγκος ήρθε στη δεκαετία του 50’ μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως συνέβη και με την οικογένεια του ίδιου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι Έλληνες της Βραζιλίας σήμερα φτάνουν τις 50 χιλιάδες άτομα, από τους οποίους οι 20 χιλιάδες ζουν στο Σάο Πάολο, τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα της Λατινικής Αμερικής. Μιλάει για μια κοινότητα πολύ στενά δεμένη που τροφοδοτήθηκε κυρίως από το μεταναστευτικό κύμα μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, απλωμένη σε δύο γειτονιές στο κέντρο της πόλης, γύρω από τις εκκλησίες της.
Όπως σημειώνει, τα χρόνια που πέρασαν έφεραν μεγάλες αλλαγές, κυρίως με γάμους έξω από την ελληνική κοινότητα, που είχαν σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση από ήθη και έθιμα, αλλά και την εξάπλωση των ομογενών σε όλο τον ιστό της πόλης. Ωστόσο, η Κοινότητα συνεχίζει να υπάρχει και να διοργανώνει εκδηλώσεις, συγκεντρώνοντας γύρω τους ομογενείς, ενώ εξακολουθεί να λειτουργεί ελληνικό απογευματινό σχολείο όπου φοιτούν 80 μαθητές.
Τέλος, για φέτος πέρα από τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια με τη φωταγώγηση κτιρίων, η Κοινότητα προγραμματίζει τη δημιουργία γκράφιτι για την Παλιγγενεσία αλλά και τη συγγραφή βιβλίου για τους Έλληνες του Σάο Πάολο.
Επιμέλεια: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη
[iframe src=”https://webradio.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=foni-tis-elladas/kyriopoulos.mp3&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2018/01/RADIO-fwni-elladas.jpg” frameborder=”no” scrolling=”no”]