Ομογενής επιστήμονας στη μάχη κατά του covid 19

Ο διακεκριμένος ομογενής επιστήμονας, σερ Μενέλαος Πάγκαλος, πρόκειται να ξεκινήσει τον Αύγουστο πειράματα με αντισώματα σε 30 Βρετανούς εθελοντές, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, με στόχο την προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων από τον κορωνοϊό.

Ο γεννημένος στο Δυτικό Λονδίνο από Χιώτες γονείς, ερευνητής, που έκανε την μεταδιδακτορική εκπαίδευσή του υπό την επίβλεψη του Ελληνοαμερικανού καθηγητή Ν.Κ. Ρομπάκη στο Mount Sinai Medical Center της Νέας Υόρκης, ελπίζει ότι η ενίσχυση με αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, μπορεί να τους προστατεύσει από την επίθεση του κορωνοϊού επί περίπου 6 μήνες, αλλά και να σώσει όσους έχουν ήδη κολλήσει τον κορωνοϊό και βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Η φαρμακευτική εταιρεία στην οποία εργάζεται ως αντιπρόεδρος και προϊστάμενος στο τμήμα Ερευνών και Ανακαλύψεων, ονομάζεται Astrozeneca και έχει έδρα το Κέμπριτζ. Η εταιρεία παράλληλα συνεργάζεται και με το Πανεπιστήμιο τη Οξφόρδης για την ανακάλυψη άλλου είδους εμβολίου, για χρήση από όλους.

«Υπάρχει μια κατηγορία πληθυσμού που είναι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι μπορεί να μην αντιδράσουν θετικά σε ένα κοινό εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού. Στις περιπτώσεις αυτές και για την καλύτερη προφύλαξη της υγείας τους μπορεί να είναι κατάλληλη η ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος με αντισώματα», δήλωσε ο ομογενής ερευνητής στους «Τάιμς» του Λονδίνου.

Εάν δεν υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες στους πρώτους 30 εθελοντές, σχεδιάζεται μια μαζική δοκιμή του φαρμάκου σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, όταν οι επιστήμονες αναμένουν έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Θα προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θα πρέπει να αποδείξουμε ότι το νέο φάρμακο είναι ασφαλές για όλους αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα γιατί τα αντισώματα είναι γνωστά σε όλους», υπογράμμισε ο κ. Πάγκαλος.

Ο Μενέλαος Πάγκαλος, που τιμήθηκε με τον τίτλο του «Σερ» για τις υπηρεσίες του στο βρετανικό Σύστημα Υγείας το 2020 και διδάσκει στα Πανεπιστήμια University of Pensylvania και Kings College του Λονδίνου, σπούδασε στο Imperial College του Λονδίνου και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο UCL, επίσης του Λονδίνου.

Κατά το παρελθόν διετέλεσε αντιπρόεδρος της μεγάλης αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Wyeth, καθώς και διευθυντής ερευνών της γνωστής Glaxo Smith Kline στη βρετανική πρωτεύουσα.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα