“Παλιγγενεσία, Ομογένεια και Φιλελληνισμός” έκθεση για τα 200 χρόνια σε Αθήνα και Νάπολη

Σε επιμέλεια του ομογενή καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου, θα παρουσιαστούν δύο εκθέσεις ταυτόχρονα στη Νάπολη και στην Αθήνα για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι δύο παράλληλες εκθέσεις με θέμα “Παλιγγενεσία, Ομογένεια και Φιλελληνισμός” που θα εγκαινιαστούν στις αρχές Μαρτίου 2021, συνδιοργανώνουν το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης στην Ιταλία και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Ελλάδος,

Αποτελούνται από ανέκδοτα αρχειακά έγγραφα που φωτίζουν άγνωστες πτυχές της εθνικής Παλιγγενεσίας και της ιστορίας της Ευρώπης και τεκμήρια σε πρωτότυπη μορφή και σε ψηφιακές αναπαραγωγές.

Οι εκθέσεις θα αναπαραχθούν ψηφιακά ώστε να είναι δυνατή η ταυτόχρονη ανάρτησή τους στις ιστοσελίδες των δυο φορέων, ενώ θα είναι δυνατή η μεταφορά και η ανάρτησή τους και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής κ. Γιάννης Κορίνθιος στην σχετική ανακοίνωση: “Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 προσφέρει μία ευκαιρία αναστοχασμού για το παρόν και κυρίως για το μέλλον της χώρας μας.
Εκείνο που πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ είναι ότι η ομογένεια και ο παροικιακός Ελληνισμός ήταν από τους συντελεστές και πρωτεργάτες του εθνικού ξεσηκωμού”.

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από αυτή την πρωτοβουλία του κ. Κορίνθιου, ρίχνοντας μια ματιά στο blog του:  https://kellianos.blogspot.com.
Εκεί δημοσιεύεται για πρώτη φορά σε συνέχειες, αυτή η έρευνα που βασίζεται πρωτίστως στο υλικό, το οποίο θα εκτεθεί και θα προβληθεί και σε ψηφιακή μορφή από τις ιστοσελίδες των δυο συνεργαζόμενων Γενικών Αρχείων κράτους, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος