Υποτροφία σε έναν πτυχιούχο πανεπιστημίου προσφέρει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας προκειμένου να παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου που έχει αντικείμενο την ιστορία των λαών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Βασικός στόχος της ΠΟΕ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Pontosnews.gr, είναι με την κατάρτιση νέων επιστημόνων να συνεχιστεί η προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού για τα θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό, και κυρίως για τη Γενοκτονία. Επιπλέον, θέλει να δώσει περισσότερη δημοσιότητα στο συγκεκριμένο τμήμα, ενθαρρύνοντας παράλληλα και άλλα
πανεπιστήμια να δημιουργήσουν τμήματα με ανάλογο αντικείμενο σπουδών.
Όπως αναφέρει μιλώντας στην ιστοσελίδα ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ Αλέξανδρος Εφραιμίδης, μετά το διεθνές συνέδριο της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία το 2019 αποφασίστηκε να ενταθεί η προσπάθεια συγκέντρωσης επιστημονικό υλικό για τα θέματα του ποντιακού ελληνισμού. Παράλληλα, ξεκίνησε η προσπάθεια να δοθεί η δυνατότητα σε ομογενείς Ποντίους να σπουδάσουν επιστημονικά αντικείμενα σχετικά με τον ποντιακό ελληνισμό, σε συνεργασία με τις ποντιακές ομοσπονδίες του εξωτερικού.
Την πρωτοβουλία της ΠΟΕ έσπευσε ήδη να χαιρετίσει ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης, ο οποίος προτρέπει παράλληλα και τις υπόλοιπες ομοσπονδίες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της προσφέροντας στην υποτροφία ένα μέρος των εσόδων τους.
Η υποτροφία θα χορηγείται κάθε χρόνο και, εφόσον βοηθήσουν οι οικονομικές συνθήκες, στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των υποτρόφων. Το κόστος για το σύνολο των σπουδών ανέρχεται σε 2.500 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την ΠΟΕ και η φοίτηση του πρώτου υποτρόφου θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η ΠΟΕ έχει θέσει ως προϋπόθεση ο υπότροφος να είναι πρώην ή νυν μέλος κάποιου συλλόγου της ομοσπονδίας ή έστω κάποιας ποντιακής ομοσπονδίας του εξωτερικού. Αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας ενδιαφερόμενοι που πληρούν τη συγκεκριμένη προϋπόθεση θα παίξουν ρόλο ο βαθμός του πτυχίου του, το επιστημονικό του επίπεδο σε προπτυχιακό επίπεδο, ενδεχομένως και κάποια οικονομικά κριτήρια, με την τελική επιλογή πάντα από τη Σχολή.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου, με αντικείμενο την ιστορία των λαών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου από την αρχαιότητα έως σήμερα διδάσκεται στα αγγλικά και δημιουργήθηκε το 2010.
Σύμφωνα με τον κοσμήτορα του Τμήματος, Μανόλη Μανωλεδάκη, το πρόγραμμα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον φοιτητών από διάφορες χώρες, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρουν και στον τόπο τους την ιστορία του Εύξεινου.
Η διάρκεια της φοίτησης είναι από τρία έως έξι εξάμηνα, ανάλογα με τη δέσμευση της παρακολούθησης και, θεματικά, χωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη εξετάζει την αρχαιολογία και την αρχαία ιστορία της Μαύρης Θάλασσας και η δεύτερη, τη νεότερη ιστορία και τις διεθνείς σχέσεις. Στο Α΄ εξάμηνο τα μαθήματα είναι κοινά και στα επόμενα οι
φοιτητές και οι φοιτήτριες επιλέγουν κατεύθυνση, ενώ μπορούν να πάρουν κι ένα επιλεγόμενο μάθημα πρακτικής άσκησης. Στην περίπτωση της πρώτης κατεύθυνσης, το επιπλέον μάθημα αφορά σε ανασκαφή στο Νέο Ρύσιο, εκεί όπου το 2010 βρέθηκε αρχαίος οικισμός. Στη δεύτερη κατεύθυνση, αφορά αρχειακή έρευνα στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και αλλού.
Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, με στοιχεία από τις ιστοσελίδες
pontosnews.gr & Δορυφόρος του Μονάχου