Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Παράταση εγγραφών στο πρόγραμμα “Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας”

Παράταση εγγραφών μέχρι και 30/09/2024

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 και διαρκούν 9 μήνες.

Ηλεκτρονική διεύθυνση εγγραφών www.greek-language.gr/routes.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών.

Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος.

Πραγματοποιούνται 2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας. Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

– Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων.

– Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

– Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

– Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων.

Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014), β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016), γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών: www.greek-language.gr/routes.

Στοιχεία επικοινωνίας:Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές» : Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : diadromes@greeklanguage.gr Skype : Διαδρομές – Routes Τηλ. : (0030) 2310 805 507 & 488 560(ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα σχολική βιβλιοθήκη στο Νέο Σκοπό Σερρών, δωρεά του Ελληνοαμερικανού Εμμ. Σαββόπουλου
Μια νέα σχολική βιβλιοθήκη απέκτησε το ιστορικό δημοτικό σχολείο του Νέου Σκοπού Σερρών, η οποία αποτελεί δωρεά ενός καταξιωμένου Ελληνοαμερικανού ομογενή, Σκοπηνού, του Εμμανουήλ - Ευστάθιου Σαββόπουλου (Emanuel Efstathios Savas, E.S. (Steve) ή αλλιώς «Savas», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι και οι γνωστοί σ...
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης
Με σημαντικές προβολές και παρουσιάσεις, οι οποίες απέσπασαν το σοβαρό ενδιαφέρον του κοινού, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Με την κεντρική θεματική ενότητα του Φεστιβάλ να είναι αφ...
Μελβούρνη: Εκδήλωση για την 200ή επέτειο από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα
Μια ιδιαίτερη εκδήλωση προς τιμήν του Λόρδου Βύρωνα, με αφορμή την 200ή επέτειο από τον θάνατό του, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας (ΣΕΛΣΑ), σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη. Η εκδήλωση, η οποία έχει τίτλο «Λόρδος Βύρωνας, ο Φιλέλληνας Π...
“Ηχώ” Μια νέα σελίδα για την ομογένεια της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής
Η οικογένεια του Hephaestus Wien, της ομογενειακής σελίδας και του διαδικτυακού ραδιοφώνου της Βιέννης μεγαλώνει με τη νέα ομογενειακή ιστοσελίδα την "Ηχώ Κεντρικής και Νοτίου Αφρικής" Mετά το Hephaestus Wien, που απευθύνεται σε όλη την ομογένεια, το Pyramis News, που εστιάζει στους Ομογενείς της Αφρικής κ...
Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Η Τσακωνική διάλεκτος
Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη του κ. Νίκου Λιόση, καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Η Τσακωνική διάλεκτος». Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αν...
ΠΣΕΚΑ για Famagusta: «Καλούμε το Netflix να επανεξετάσει την απόφασή του»
Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή για τον Κυπριακό Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση για την επιλογή του Netflix να περιορίσει τη διανομή της σειράς “Famagusta” αποκλειστικά σε Κύπρο και Ελλάδα, υπό το βάρος πιέσεων από την Τουρκία. Η συγκεκριμένη σειρά, που αναφέρεται στην τουρκική εισβολ...