Ξεπέρασαν τους 20.000 οι πολίτες που επισκέφθηκαν τους φάρους κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, την περασμένη Κυριακή, 18 Αυγούστου.
Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), τους 28 φάρους της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι παρέμειναν ανοικτοί από τις 10.00 μέχρι τις 20.00 -με την ευκαιρία του εορτασμού- επισκέφθηκαν συνολικά 21.500 πολίτες.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, για την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του δικτύου.
Σημαντικότεροι φάροι στην αρχαιότητα ήταν ο φάρος της Αλεξάνδρειας και ο Κολοσσός της Ρόδου, ενώ σήμερα αναμφίβολα την πρώτη θέση κατέχει το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, έστω κι αν ουσιαστικά δεν φωτοδοτεί. Στην Ελλάδα, σε κάποιες πόλεις οι υφιστάμενοι φάροι αποτελούν τα σύμβολά τους όπως ο φάρος της Αλεξανδρούπολης για την Αλεξανδρούπολη, ο φάρος της Κρανάης για το Γύθειο, ο φάρος της Πάτρας για την Πάτρα κ.λπ.
Κάθε φάρος φέρει ιδιαίτερο όνομα -συνήθως της περιοχής εγκατάστασης, και γεωγραφικό στίγμα. Επίσης, ιδιαίτερα στοιχεία είναι το ύψος του -της φωτιστικής εστίας του από της μέσης πλήμμης της στάθμης της Θάλασσας, και η περιοδικότητα διαδοχής φωτοβολίας και σκότους. Το τελευταίο αυτό γνώρισμα καλείται χαρακτηριστικό φάρου (characteristic).
Όλα τα παραπάνω στοιχεία που προσδιορίζουν κάθε φάρο καθώς και τις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται στους φαροδείκτες. Στους ναυτικούς χάρτες, οι φάροι συμβολίζονται με κόκκινο μικρό κύκλο ή με αστερίσκο συνοδευόμενο με κόκκινο λοβό στη γεωγραφική του θέση.