Με εξαιρετική επιτυχία και μαζική συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Απριλίου η πολιτιστική εκδήλωση «Μίκης Θεοδωράκης – Γιάννης Ρίτσος: Ποίηση & Μουσική» στον κατάμεστο Θεσσαλικό Σύλλογο «Ασκληπιός» στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από ανθρώπους κάθε ηλικίας, που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν δύο από τις πιο σπουδαίες μορφές του ελληνικού πολιτισμού.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έτους Μίκη Θεοδωράκης (2025), όπως ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη. Το αφιέρωμα συνέπεσε και με τη συμπλήρωση 35 χρόνων από τον θάνατο του Γιάννη Ρίτσου, προσδίδοντας επιπλέον συγκινησιακή και ιστορική βαρύτητα.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τέσσερις φορείς: τον Θεσσαλικό Σύλλογο «Ασκληπιός», την ΠανΣαμιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης «Πυθαγόρας», την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής και το Hellenic American Project. Μέσα από αυτή τη γόνιμη συνεργασία, το αφιέρωμα αναδείχθηκε όχι μόνο σε τιμή για δύο γίγαντες της ελληνικής τέχνης, αλλά και σε γιορτή της ζωντανής πολιτιστικής συνέχειας και της συλλογικής μνήμης της Ελληνικής Διασποράς.
Η συμμετοχή του Θεσσαλικού Συλλόγου «Ασκληπιός» είχε και επετειακό χαρακτήρα, καθώς εντάχθηκε στις εκδηλώσεις για τα 120 χρόνια από την ίδρυσή του (1905–2025), επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική και ενεργή συμβολή του στην πολιτιστική ζωή της διασποράς. Οι εμπνευσμένοι χαιρετισμοί του προέδρου Μπάμπη Γελαλή και της Παγώνας Μαρούλη, προέδρου των Γυναικών του Συλλόγου, αφήνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη δυναμική συνέχεια του Συλλόγου των Θεσσαλών και για τα επόμενα χρόνια.
Η κατά πολλά ουσιώδης συμμετοχή του ιστορικού συλλόγου της ΠανΣαμιακής Αδελφότητας «Πυθαγόρας», (έτος ίδρυσης 1913), είχε ως αποκορύφωμα τις βαθυστόχαστες αναφορές στο Γιάννη Ρίτσο και τη ιδιαίτερη συναισθηματική του σύνδεση με τη Σάμο και τους ανθρώπους του νησιού με τον μεγάλο Ποιητή.
Οι σημαντικές αναφορές τόσο του Προέδρου Ευάγγελου Κατρακάζου, όσο και του Γραμματέα Κώστα Παλιατσού, συνέβαλαν με τη βαθιά τους γνώση και αφοσίωση στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε και η συμμετοχή της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής, που λειτουργεί από το 1982 και συνδέθηκε οργανικά με την εκδήλωση, καθώς ο Απρίλιος είναι Μήνας Ποίησης.
Μέλη της Εταιρείας όπως ο Κώστας Ευκαρπίδης, ο Βασίλης Δούκας, η Σέβη Μπούτου, η Αυγή Ατματζίδου, και ο Νίκος Αλεξίου, διάβασαν ποιήματα του Ρίτσου, τιμώντας την κληρονομιά του και επιβεβαιώνοντας τον βασικό στόχο του φορέα, δηλαδή την υποστήριξη και προώθηση της Ελληνικής και ελληνοαμερικανικής λογοτεχνίας, την υπεράσπιση της ελευθερίας έκφρασης και τη σύνδεση των συγγραφέων της διασποράς.
Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, Τέτα Τερζάκη παρουσίασε και ανέλυσε διεξοδικά πτυχές της ζωής και του συνολικού έργου του Γιάννη Ρίτσου, και τη σχέση του ποιητή με τη Σάμο. Η αεικίνητη συντονίστρια της εκδήλωσης, Μαρία Παλεός, φρόντισε με το υπέροχο ταπεραμέντο της για την διεξοδική ροή του προγράμματος.
Η Εταιρεία υποστηρίζει τα δημιουργικά ενδιαφέροντα των συγγραφέων, διοργανώνει πολιτιστικές δράσεις, συνεργάζεται με φορείς στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, ενώ προωθεί τη φωνή των μελών της σε συλλόγους, πολιτιστικούς και θεσμικούς οργανισμούς.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο Hellenic American Project (HAP) του Queens College, υπάρχει ειδική βιβλιοθήκη αφιερωμένη αποκλειστικά σε έργα Ελληνοαμερικανών λογοτεχνών, προσβάσιμη για ανάγνωση, αρχειακή έρευνα και διάδοση των έργων τους.
Τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης ανέλαβαν οι διακεκριμένοι μουσικοί Τάσος Παπαϊωάννου (κιθάρα-τραγούδι) και Κώστας Ψαρρός (μπουζούκι), ερμηνεύοντας τη ποίηση του Ρίτσου σε μουσική του Θεοδωράκη, αποδίδοντας με ευαισθησία και πάθος το πνεύμα των δημιουργών.
Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η συμμετοχή της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, αγαπημένης κόρης του συνθέτη, η οποία απηύθυνε έναν συγκινητικό και εγκάρδιο χαιρετισμό στο κοινό της Νέας Υόρκης.
Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση, σε ατμόσφαιρα ενότητας, συγκίνησης και πνευματικής πληρότητας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό, και επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική δύναμη της ελληνικής τέχνης να ενώνει, να εμπνέει και να μεταλαμπαδεύει αξίες στις επόμενες γενιές.
Η εκδήλωση στην Αστόρια, που αποτελεί σύμβολο της σύγχρονης Ελληνικής μετανάστευσης στην Αμερική, αποτέλεσε ένα λαμπρό παράδειγμα της ζωντανής πολιτιστικής παρουσίας της ομογένειας και της δύναμης της συλλογικής μνήμης, που κρατά ζωντανή τη φλόγα της ελληνικής δημιουργίας σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: Facebook Ηellenic American Project