Ο υπουργός Μετανάστευσης, Ιθαγένειας, Υπηρεσιών Μεταναστών και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Αυστραλίας, Alex Hawke, επισκέφθηκε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, στο Parkville, για να ενημερωθεί για τα τελικά στάδια του διορισμού ενός Έλληνα ανώτερου λέκτορα στην Παγκόσμια Διασπορά, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, και για να συναντηθεί με τον καθηγητή Νίκολα Φίλιπς.
Η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης έχει πρωτοστατήσει στις προσπάθειες ίδρυσης της Ελληνικής Έδρας Παγκόσμιας Διασποράς, συνεργαζόμενη με τη Σχολή Τεχνών και το Συμβούλιο Ανθρωπιστικών Επιστημών της Μελβούρνης για τη συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων.
Η επίσκεψη του κ. Alex Hawke έδωσε την ευκαιρία στο Πανεπιστήμιο, την Ελληνική Κοινότητα και τον υπουργό να συναντηθούν για να στηρίξουν αυτή τη θέση, η οποία αναγνωρίζει το ρόλο της ελληνικής κοινότητας στη συμβολή για την ανάδειξη της Μελβούρνης σε μια ακμάζουσα πολυπολιτισμική πόλη. Ο καθηγητής, Ράσελ Γκόλμπερν, κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, υπογράμμισε ότι «η θέση σηματοδοτεί τη δέσμευση της Σχολής σε νέους τρόπους συνεργασίας με τις κοινότητες για την αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών ζητημάτων και τον οραματισμό πιο ανθρώπινου μέλλοντος για όλους».
O Πρόεδρος της ΕΚΜ, Βασίλης Παπαστεργιάδης, με τον ομογενή υπουργό Alex Hakwe και τον Καθηγητή Russel Goulbourne
Το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης έλαβε χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Παιδείας, Δεξιοτήτων και Απασχόλησης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, βάσει του νόμου για την υποστήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του 2003, για να ιδρύσει την Έδρα στο Τμήμα Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου.
Η Ελληνική Έδρα για την Παγκόσμια Διασπορά, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, θα ηγηθεί της έρευνας στον τομέα των παγκόσμιων σπουδών της Διασποράς, θα προωθήσει την κατανόηση της ελληνικής κοινωνίας στο πλαίσιο ευρύτερων πολιτιστικών σπουδών και θα ενημερώσει το ευρύτερο κοινό σχετικά με τον Ελληνισμό και την παγκόσμια διασπορά. Ο ρόλος της νέας Έδρας περιλαμβάνει επίσης την προώθηση μιας διεπιστημονικής ερευνητικής κουλτούρας και τη δέσμευση με τις κοινότητες της διασποράς.
Πηγή: Νέος Κόσμος