Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη ιδρύθηκε το 2004 και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Δεκέμβριο του 2007.
Στόχοι του, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση του Ιδρύματος στην ιστοσελίδα του www.thf.gr, είναι «να ενθαρρύνει το κοινό να αναπτύξει έναν πλατύ και διεπιστημονικό διάλογο με τις εικαστικές τέχνες και την μουσική, να προβάλει το έργο Ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό, να χρησιμοποιήσει σύγχρονα μέσα για την διάδοση του περιεχομένου των δραστηριοτήτων του και να αναπτύξει δίκτυα συνεργασίας, συμπράξεις και ανταλλαγές».
Σε απόλυτη συνάφεια με τους στόχους που έχει θέσει είναι και το άνοιγμα του Ιδρύματος προς τους απόδημους Έλληνες. Άνοιγμα που έχει καταστεί εφικτό καθώς έχει μεταφέρει το σύνολο των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων του στο διαδίκτυο, προκειμένου να απαντήσεις στις νέες προκλήσεις που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι εκδηλώσεις που είναι διαθέσιμες για παρακολούθηση μέσω της ιστοσελίδας του ιδρύματος περιλαμβάνουν συναυλίες, ψηφιακές ξεναγήσεις σε εκθέσεις, δραστηριότητες για παιδιά, αλλά και μια σειρά διαλέξεων – συζητήσεων με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 μεταξύ του πανεπιστημιακού καθηγητή Γιώργου Κοντογιώργη και του δημοσιογράφου και συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου.
«Στις διαλέξεις είδαμε ότι αρχίσαν να παίρνουν μέρος όχι μόνο Έλληνες από όλη τη χώρα που δεν θα μπορούσαν να έρθουν στην Αθήνα για τη διάλεξη, αλλά και ομογενείς απ’ όλο τον κόσμο. Συνειδητοποιήσαμε λοιπόν ότι το εργαλείο αυτό μας έδινε μια δυνατότητα να απευθυνθούμε στον απανταχού ελληνισμό» εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Φώτης Παπαθανασίου, στον συνέντευξή του στο ομογενειακό ραδιόφωνο της Αυστραλίας, SBS Greek.
Η πρόσβαση είναι δυνατή με συμβολικό αντίτιμο αγοράζοντας ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Παπαθανασίου εξετάζεται το ενδεχόμενο για δημιουργία βιβλιοθήκης δράσεων on demand, ώστε να ξεπεραστούν και όποια εμπόδια από τη διαφορά ώρας στις ζωντανές εκδηλώσεις.
Το ίδρυμα λοιπόν απευθύνει ειδική πρόσκληση συμμετοχής στους απόδημους και τους καλεί να επικοινωνήσουν και να προτείνουν δράσεις που θα ήθελαν να προβληθούν.
«Ανάλογα την ανταπόκριση ίσως μπορέσουμε να δρομολογήσουμε και ειδικά προγράμματα», καταλήγει ο κ. Παπαθανασίου.
Πηγές: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, SBSGreek