Σε αναμονή εκατοντάδες Έλληνες που ζητούν τον επαναπατρισμό τους

του Γιώργου Διονυσόπουλου

Σε χώρες του εξωτερικού παραμένει εγκλωβισμένος ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων, λόγω της ματαίωσης των πτήσεων στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σε εκατοντάδες εκτιμάται ότι ανέρχονται οι Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι είτε σε αεροδρόμια είτε στα σπίτια φίλων και συγγενών στο εξωτερικό, εξαιτίας της διακοπής των πτήσεων που προχώρησαν οι αεροπορικές εταιρείες στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Παρά τις προσπάθειες των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών ανά τον κόσμο να βοηθηθούν οι Έλληνες υπήκοοι να επιστρέψουν όσο γίνεται πιο γρήγορα και με ασφάλεια πίσω στη χώρα μας, οι δυσκολίες που υπάρχουν καθιστά τη σχετική διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα. Ήδη στο σύνολό τους οι ελληνικές πρεσβείες ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα αυτές που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα, έχουν προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους ενδιαφερομένους ότι όπου υπάρχει η δυνατότητα θα πρέπει να αναζητήσουν το συντομότερο δυνατόν εναλλακτικές μέσω αεροπορικών εταιρειών που έχουν ακόμη ανοιχτή σύνδεση με την Ελλάδα. Το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει ήδη εντολή στις ελληνικές διπλωματικές αρχές να προχωρήσουν στην καταγραφή όλων εκείνων (φοιτητές, ταξιδιώτες κτλ) που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε τρίτη χώρα λόγω του κορωνοϊού και επιθυμούν να επαναπατριστούν με στόχο τη δημιουργία μίας όσο το δυνατόν καλύτερης εικόνας για το ποιοι είναι, που βρίσκονται και ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες τους.
Πιο συγκεκριμένα, στην Αυστραλία τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ένας μικρός αριθμός Ελλήνων που θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα, αναζητώντας εισιτήρια κυρίως μέσω μιας εταιρείας με έδρα χώρα της Μέσης Ανατολής η οποία εξακολουθεί, μέχρι ώρας, να έχει συνδέσεις με κάποιους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για περίπου 30 Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στο Περού, καθώς στη χώρα, λόγω του κορωνοϊού έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος με αποτέλεσμα να έχουν απαγορευθεί οι μετακινήσεις.
Την ίδια στιγμή σε περίπου 200 ανέρχονται οι Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια του Στανστεντ και του Χίθροου στο Λονδίνο, έπειτα από την προχθεσινή απόφαση που έλαβε η αεροπορική εταιρεία με την οποία είχαν κλείσει εισιτήριο να προχωρήσει στη ματαίωση της σχετικής πτήσης. Να σημειώσουμε πως τόσο το ΥΠΕΞ όσο και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καταβάλουν τις τελευταίες ημέρες προσπάθειες για επαναπατρισμό από τη Μεγ. Βρετανία στην Ελλάδα περίπου 2000 ατόμων.
Αρκετοί είναι οι Έλληνες που εγκαταλείπουν όμως και την Τουρκία, κυρίως μέσω του μεθοριακού σταθμού των Κήπων στον Έβρο, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι φοιτητές. Επειδή, μάλιστα, η διέλευση της γέφυρας που ενώνει το τελωνείο των Κήπων με των Υψάλων δεν επιτρέπεται να γίνει πεζή, αλλά μόνο από επιβαίνοντες σε όχημα, σε ότι αφορά τους φοιτητές στις περισσότερες των περιπτώσεων τους περιμένουν συγγενείς τους με οχήματα, με τα οποία αφού διασχίσουν τη νεκρά ζώνη τους παραλαμβάνουν από το τουρκικό τελωνείο. Εξάλλου, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Τουρκία βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση με τις τοπικές αρχές προκειμένου να βοηθήσουν Έλληνες υπηκόους που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα μέσω του μεθοριακού σταθμού των Κήπων, μιας και ο έτερος μεθοριακός σταθμός στις Καστανιές παραμένει κλειστός, λόγω της συγκέντρωσης μεταναστών. Στον τελωνειακό σταθμό των Κήπων έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, με το προσωπικό που υπηρετεί εκεί να φορά ολόσωμες φόρμες και ειδικές μάσκες.
Η Τουρκία έχει κλείσει τόσο τα ηπειρωτικά της σύνορα όσο και τα θαλάσσια με την Ελλάδα, ενώ έχει σταματήσει και η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης οι μη Τούρκοι πολίτες που έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία τις τελευταίες 14 μέρες δεν επιτρέπεται πλέον να εισέλθουν στην Τουρκία. Περιορισμοί στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα δεν υπάρχουν μόνο ως προς τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, αν και εξαιτίας της περαιτέρω αυστηροποίησης των ελέγχων λόγω κορωνοϊού στα τελωνεία των Κήπων και των Υψάλων παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις στις διελεύσεις των φορτηγών οχημάτων. Να επισημάνουμε πως αναχώρησε σήμερα Πέμπτη 26 Μαρτίου,  η έκτακτη πτήση της Aegean από Κωνσταντινούπολη προς Αθήνα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στις ελληνικές αρχές στην Τουρκία, να επιστρέψουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ειδική πτήση επιβαίνουν συνολικά 32 Έλληνες πολίτες. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και ορισμένοι που γύρισαν από τις ΗΠΑ και εγκλωβίστηκαν στην Τουρκία.

Με ειδικές πτήσεις και με τη συνεργασία του ΥΠΕΞ η επιστροφή αρκετών εγκλωβισμένων
Να επισημάνουμε πως τις τελευταίες ημέρες και με τη συνεργασία του ΥΠΕΞ έχει γίνει ο επαναπατρισμός εκατοντάδων Ελλήνων με ειδικές πτήσεις που μπήκαν ακριβώς για αυτό το σκοπό. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, στην χώρα μας επέστρεψαν Έλληνες από το Ιράκ, το Μαρόκο, την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουκρανία, την Ισπανία κ.α