Η λέκτορας και συντονίστρια του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe, Δρ Σταυρούλα Νικολούδη, θα παρουσιάσει διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο «Στη μνήμη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη(1770-1843)», την Πέμπτη 19 Αυγούστου, στις 7.00 μ.μ., στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, πολλά άτομα αναδείχθηκαν ως βασικοί, χαρισματικοί ηγέτες. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν ένας από αυτούς. Γεννημένος στη Πελοπόννησο, ο Κολοκοτρώνης προερχόταν από μια οικογένεια κλέφτων – ληστών, των οποίων οι αγώνες για αυτονομία σταδιακά αποκτούσαν δυναμική και συνέβαλαν στον πόλεμο ανεξαρτησίας ενάντια στους Οθωμανούς κατακτητές της πατρίδας τους. Η στρατηγική ιδιοφυΐα του Κολοκοτρώνη εξυπηρέτησε καλά τη συνολική εξέγερση, οδηγώντας σε μια σειρά από αποφασιστικές νίκες, συμπεριλαμβανομένης της μάχης των Δερβενακίων (1822). Οι εσωτερικές παραταξιακές συγκρούσεις των Ελλήνων επαναστατών (1823-1825) και η απώλεια πολλών ζωών, συμπεριλαμβανομένης αυτής του γιου του (1824), έφεραν το ζόρι τους, αλλά το όραμά του συνέχισε να τροφοδοτεί τις προσπάθειές του. Είναι εν μέρει η επιμονή του που τον κάνει τόσο σχετικό πρωταγωνιστή. Η εμπνευσμένη ηγεσία του τον αγάπησε στους οπαδούς του και προκάλεσε την οργή των εχθρών του. Αυτή η διάλεξη επικεντρώνεται στα Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη (υπαγορεύτηκε στον Τερτσέτη το 1836) ως μέσο διερεύνησης της ενδιαφέρουσας ιστορίας αυτής της κεντρικής εξουσίας, της συμβολής του στον αγώνα για ανεξαρτησία και της διαρκούς συνάφειας του.
Η Δρ Σταυρούλα Νικολούδη είναι λέκτορας και συντονίστρια του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Ολοκλήρωσε πτυχίο και Μάστερς στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και ακολούθησε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ωστιν, ΗΠΑ. Ο τομέας εξειδίκευσής της είναι οι μυκηναϊκές σπουδές, ενώ η μυκηναϊκή είναι η παλαιότερη πιστοποιημένη μορφή της ελληνικής γλώσσας. Η διδασκαλία της επικεντρώνεται στην αρχαία και τη νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία. Η έρευνά της ασχολείται με ζητήματα που σχετίζονται με την εθνοτική ταυτότητα και την πολιτισμική ποικιλομορφία, τη μετανάστευση, τις κοινότητες της διασποράς, τη διαχρονική ανάπτυξη της γλώσσας και τη γλωσσική εκπαίδευση.
Πότε: Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021, 7 μ.μ.
Πού: Διαδικτυακή διάλεξη μέσω Facebook και Zoom
Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης