Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 08:05 - 09:00
Καλές Θάλασσες
Αντώνης Καραγιαννάκης
ΕΠΟΜΕΝΟ 09:00 - 09:05
Εφτά Τραγούδια Θα Σου Πω
Γιάννα Τριανταφύλλη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σίδνεϋ: Χιλιάδες επισκέπτες στο Ελληνικό Φεστιβάλ «Let’s Go Greek Parramatta»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος, το καθιερωμένο Ελληνικό Φεστιβάλ «Let’s Go Greek Parramatta», με τους χιλιάδες επισκέπτες να κατακλύζουν την «καρδιά» του Δυτικού Σίδνεϊ.

Το Φεστιβάλ, που διοργανώνεται για δέκατη χρονιά από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Ενορία Parramatta και Περιχώρων του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, στην George St της Parramatta, προσφέροντας μία σειρά από περίπτερα με ελληνικές γαστρονομικές απολαύσεις -και όχι μόνο- καθώς και άφθονη ψυχαγωγία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το Φεστιβάλ, φιλοξένησε πολυάριθμες μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ξεχωριστής εμφάνισης από τον Έλληνα τραγουδιστή Κωνσταντίνο Παντελίδη, ο οποίος πραγματοποιεί επί του παρόντος την πρώτη του περιοδεία στην Αυστραλία.

Το επίσημο πρόγραμμα άρχισε το απόγευμα με ομιλίες από πολυάριθμους επίσημους προσκεκλημένους, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, κ. Ιωάννη Μαλλικούρτη, ο οποίος αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στη σημασία της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας, τονίζοντας ότι τρεις στους τέσσερις Ελληνοαυστραλούς έχουν γεννηθεί στην Αυστραλία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς άτομα ηλικίας 40 και 50 ετών να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες για την προώθηση της διατήρησης της γλώσσας.

«Η γλώσσα ‘χάνεται’ σταδιακά, και το βλέπω καθημερινά στο Προξενείο. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μαλλικούρτης.

«Γνωρίζω ότι συχνά καθυστερούμε στα ραντεβού μας και ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ελληνικό διαβατήριο. Ωστόσο, αν επιθυμείτε να αποκτήσετε ελληνικό διαβατήριο, πρέπει να καταβάλλετε την προσπάθεια να μιλήσετε τη γλώσσα», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Μικρών Επιχειρήσεων, Περιουσίας και Πολυπολιτισμικότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, Steve Kamper, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την παρουσία του στην εκδήλωση, δεδομένης της σύνδεσής του με την ελληνική Διασπορά ως Ελληνοαυστραλός τρίτης γενιάς.

«Για μένα έχει προσωπική σημασία το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ, σε αυτό που θεωρώ ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της πόλης – το Let’s Go Greek Festival εδώ στην Parramatta», δήλωσε ο κ. Kamper, ο οποίος εκπροσωπούσε επίσης τον πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας, Chris Minns.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της Ν.Ν. Ουαλίας, Mark Speakman, δήλωσε ότι το Φεστιβάλ είναι μια «μεγάλη γιορτή για όλα όσα αφορούν την ελληνική κουλτούρα».

Ο Κοσμάς Δημητρίου, Πρόεδρος της Τοπικής Ενορίας και Κοινότητας, αναφέρθηκε στην δεκαετή πορεία του Φεστιβάλ, δηλώνοντας ότι είναι «μεγαλύτερο από καθέναν μας και αποτελεί προνόμιο να συμμετέχουμε σε αυτό».

«Εκτιμούμε τη συνεχή υποστήριξη από όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης τα τελευταία δέκα χρόνια και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον», είπε ο κ. Δημητρίου.

Μεταξύ των επισήμων προσκεκλημένων που παρευρέθηκαν στο Φεστιβάλ ήταν ο αιδεσιμότατος πατέρας Ειρηναίος Τριάντης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, ο ομοσπονδιακός βουλευτής της Parramatta, Andrew Charlton, που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Anthony Albanese, καθώς και άλλοι πολιτειακοί και τοπικοί εκπρόσωποι, όπως και μέλη κοινοτικών οργανώσεων.

Πηγή: Neos Kosmos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα σχολική βιβλιοθήκη στο Νέο Σκοπό Σερρών, δωρεά του Ελληνοαμερικανού Εμμ. Σαββόπουλου
Μια νέα σχολική βιβλιοθήκη απέκτησε το ιστορικό δημοτικό σχολείο του Νέου Σκοπού Σερρών, η οποία αποτελεί δωρεά ενός καταξιωμένου Ελληνοαμερικανού ομογενή, Σκοπηνού, του Εμμανουήλ - Ευστάθιου Σαββόπουλου (Emanuel Efstathios Savas, E.S. (Steve) ή αλλιώς «Savas», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι και οι γνωστοί σ...
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης
Με σημαντικές προβολές και παρουσιάσεις, οι οποίες απέσπασαν το σοβαρό ενδιαφέρον του κοινού, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Με την κεντρική θεματική ενότητα του Φεστιβάλ να είναι αφ...
Μελβούρνη: Εκδήλωση για την 200ή επέτειο από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα
Μια ιδιαίτερη εκδήλωση προς τιμήν του Λόρδου Βύρωνα, με αφορμή την 200ή επέτειο από τον θάνατό του, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας (ΣΕΛΣΑ), σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη. Η εκδήλωση, η οποία έχει τίτλο «Λόρδος Βύρωνας, ο Φιλέλληνας Π...
“Ηχώ” Μια νέα σελίδα για την ομογένεια της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής
Η οικογένεια του Hephaestus Wien, της ομογενειακής σελίδας και του διαδικτυακού ραδιοφώνου της Βιέννης μεγαλώνει με τη νέα ομογενειακή ιστοσελίδα την "Ηχώ Κεντρικής και Νοτίου Αφρικής" Mετά το Hephaestus Wien, που απευθύνεται σε όλη την ομογένεια, το Pyramis News, που εστιάζει στους Ομογενείς της Αφρικής κ...
Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Η Τσακωνική διάλεκτος
Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη του κ. Νίκου Λιόση, καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Η Τσακωνική διάλεκτος». Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αν...
ΠΣΕΚΑ για Famagusta: «Καλούμε το Netflix να επανεξετάσει την απόφασή του»
Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή για τον Κυπριακό Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση για την επιλογή του Netflix να περιορίσει τη διανομή της σειράς “Famagusta” αποκλειστικά σε Κύπρο και Ελλάδα, υπό το βάρος πιέσεων από την Τουρκία. Η συγκεκριμένη σειρά, που αναφέρεται στην τουρκική εισβολ...