Στην Αδελαΐδα φέτος το ετήσιο «Συναπάντημα» των Ποντίων της Αυστραλίας

Πόντιοι από όλη την Αυστραλία θα συναντηθούν από την Παρασκευή 6 έως την Κυριακή 8 Μαρτίου στην Αδελαϊδα, όπου θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο «Συναπάντημα» που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (ΟΠΣΑ).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή των Ποντίων της Αυστραλίας, γεμάτη εκδηλώσεις, παραδοσιακούς χορούς και ομιλίες.

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου, στην Παμμακεδονική Ομοσπονδία Ν.Αυστραλίας, θα πραγματοποιηθεί παρακάθ’ με τη συμμετοχή πολλών λυράρηδων τόσο από την Αυστραλία όσο και από την Ελλάδα.

Το Σάββατο 7 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο μεγάλος χορός της Ομοσπονδίας στην αίθουσα της Κυπριακής Κοινότητας Αδελαΐδας, στον οποίο θα παρουσιαστούν χορευτικά συγκροτήματα ποντιακών σωματείων της ΟΠΣΑ και θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα τιμηθούν ομογενείς για την προσφορά τους στη διάδοση της ποντιακής παράδοσης στις νεότερες γενιές.

Την Κυριακή 8 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν των ηρώων από τη Ν. Αυστραλία οι οποίοι βοήθησαν τους επιζώντες των Γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, το διάστημα 1914-1924. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ερευνητής-γενοκτονολόγος καθηγητής, Παναγιώτης Διαμάντης, ενώ το παρών θα δώσει ο επίσκοπος Σινώπης Σιλουανός.

 

Πηγή: pontos-news.gr

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα