Στην λίστα των κορυφαίων επιστημόνων ο ομογενής Δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος

Στην λίστα με τους κορυφαίους επιστήμονες βρίσκεται ο Δήμαρχος της Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος .

Μάλιστα το όνομα του ξεχωρίζει στους πρώτους κορυφαίους του κόσμου. Δημοσιεύθηκε από ομάδα καθηγητών του Stanford University η ανανεωμένη λίστα με την παγκόσμια κατάταξη των επιστημόνων “Datafor updated science-wide author databases of standardized citation indicators” (2020).

Στη μελέτη παρουσιάζεται μια κατάταξη πάνω από 7 εκατομμυρίων επιστημόνων παγκοσμίως από όλους τους τομείς έρευνας και τεχνολογίας (22 επιστημονικά πεδία και 176 υποπεδία) με τη χρήση πλήθους συνδυαστικών βιβλιομετρικών δεικτών των εργασιών και αναφορών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία των επιστημόνων. Λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο οι συνολικές ετεροαναφορές και ο δείκτης h-index αλλά η σταθμισμένη μέτρηση της συν-συγγραφής και περιλαμβάνονται οι επιστήμονες που έχουν δημοσιεύσει τουλάχιστον 5 άρθρα.

Ο Δήμαρχος Νισύρου βρίσκεται στους πρώτους 120.000 της λίστας των εφαρμοσμένων επιστημών με περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Παρά το γεγονός ότι αφιερώνει τον χρόνο του στο τιμόνι του δήμου Νισύρου τα τελευταία έξι χρόνια εν τούτοις παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα της παγκόσμιας διανόησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χριστοφής Κορωναίος έχει διατελέσει εθνικός εκπρόσωπος σε 14 ευρωπαϊκές δράσεις και επιτροπές, και προεδρεύων ή αντιπρόεδρος σε δράσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής επιστήμης και τεχνολογίας, και έχει δώσει σειρά διαλέξεων στο ερευνητικό του πεδίο προσκεκλημένος από πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Έχει βραβευθεί με 5 διεθνή βραβεία και είναι μέλος σε 7 διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις.
Στον κοινωνικό τομέα έχει επιδείξει ευρεία δράση από τα φοιτητικά του χρόνια. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και πρόεδρος της επιτροπής του πανεπιστημίου για τον αγώνα ενάντια στην δικτατορία Πινοσέτ στην Χιλή. Για την δράση του αυτή βραβεύθηκε από την πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση της Χιλής σε τελετή στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Ελληνικού φοιτητικού κινήματος στην Αμερική και είχε έντονη πολιτική δραστηριότητα στην ομογένεια. Υπήρξε δραστήριο μέλος της Νισυριακής και Δωδεκανησιακής ομογένειας στην Νέα Υόρκη. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του “Γνωμαγόρα” την περίοδο 1978-80 και πρόεδρος από το 1992 έως το 1998. Ακόμη, διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά από το 1994 έως το 1998. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης το 1997-98.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το 1995 στην πρώτη συνεδρίαση στην Θεσσαλονίκη, και επίσης ιδρυτής του Ελληνικού Επιστημονικού Ομίλου στην Νέα Υόρκη το 1991 που είχε σπουδαία δραστηριότητα στην δραστηριοποίηση των Ελλήνων επιστημόνων στην Αμερική. Τέλος υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής της ομογενειακής εφημερίδας «Οι Ρεπόρτερς» για το χρονικό διάστημα της λειτουργίας της.

Πηγή: 12nisospress – Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος