ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 01:00 - 02:00
Η Δική μας Πόλη
Θέμης Ροδαμίτης
ΕΠΟΜΕΝΟ 02:00 - 03:00
Περιπλανώμενη και Ευτυχισμένη
Άννα Προκόβα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σχεδιάζεται νέα επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων από την Ιταλία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη, σχεδιάζεται νέα επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων από την Ιταλία σε συνέχεια της επιχείρησης της 21ης Μαρτίου, με την οποία επαναπατρίσθηκαν ακτοπλοϊκώς 243 Έλληνες πολίτες από ολόκληρη την ιταλική επικράτεια.

Απαιτούμενες προϋποθέσεις είναι να έχουν χάσει την εργασία τους, τον χώρο στον οποίο είχαν καταλύσει ή να έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.  Ο κεντρικός προγραμματισμός των επιχειρήσεων επαναπατρισμού γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και λαμβάνει υπόψη, κατά απόλυτη προτεραιότητα, τα αιτήματα που πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια και τεκμηριώνουν άμεση ανάγκη επιστροφής στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση της πρεσβείας επισημαίνεται ότι κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, οι επαναπατριζόμενοι τίθενται σε υποχρεωτική απομόνωση διάρκειας 14 ημερών σε κλειστές δομές με έξοδα του ελληνικού κράτους.

Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το προξενικό γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη  στην ηλεκτρονική διεύθυνση grcon.rom@mfa.gr. Η ημερομηνία του επαναπατρισμού θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών .
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη
Η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη ανακοινώνει ότι, σε συνέχεια της επιχείρησης της 21ης Μαρτίου τ.ε. με την οποία επαναπατρίσθηκαν ακτοπλοϊκώς 243 Έλληνες πολίτες από ολόκληρη την ιταλική επικράτεια, σχεδιάζεται η πραγματοποίηση δεύτερης επιχείρησης επαναπατρισμού, η οποία θα αφορά Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες που εξακολουθούν να ευρίσκονται στην Ιταλία και κρίνεται απαραίτητη η άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα ή για σοβαρούς λόγους υγείας, ή γιατί έχουν απωλέσει την εργασία τους, ή γιατί δεν διαθέτουν πλέον κατάλυμα εδώ διαμονής τους.
Ο κεντρικός προγραμματισμός των επιχειρήσεων επαναπατρισμού γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και λαμβάνει υπόψη, κατά απόλυτη προτεραιότητα, τα αιτήματα που πληρούν τα ως άνω προαναφερθέντα κριτήρια και τεκμηριώνουν άμεση ανάγκη επιστροφής στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι, με τα σημερινά δεδομένα, τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν με απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης ισχύουν πλήρως, χωρίς καμία χαλάρωση, μέχρι τις 27 Απριλίου τ.έ.
Κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, οι επαναπατριζόμενοι τίθενται σε υποχρεωτική απομόνωση διάρκειας 14 ημερών εντός κλειστών δομών, μερίμνη και δαπάναις του Ελληνικού Κράτους.
Υπό το φως των ανωτέρω, η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη προσκαλεί όσους Έλληνες πολίτες ευρίσκονται στην Ιταλία και επιθυμούν τον άμεσο επαναπατρισμό τους, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ή δεν διαθέτουν πλέον κατάλυμα στην Ιταλία, ή έχουν απωλέσει την εργασια τους, να επικοινωνήσουν με την Αρχή μας προκειμένου να δώσουν τα στοιχεία τους και να συμπεριληφθούν στους υπό κατάρτιση καταλόγους. Θα πρέπει ειδικότερα να αποστείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Προξενικού Γραφείου της Πρεσβείας grcon.rom@mfa.gr αναφέροντας ονοματεπώνυμο (όπως αναγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες σε διαβατήριο ή ταυτότητα), στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και διεύθυνση e-mail), αριθμό διαβατηρίου ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ημερομηνία γέννησης και τον δήμο ή κοινότητα της Ιταλίας όπου ευρίσκονται. Παράλληλα, θα πρέπει να διευκρινίζονται, με βάση τα ανωτέρω κριτήρια, οι λόγοι για τους οποίους καθίσταται απαραίτητη η επιστροφή στην Ελλάδα στο αμέσως προσεχές διάστημα και να υποβάλλονται τα συναφή παραστατικά, λ.χ. ιατρικά πιστοποιητικά ή γνωματεύσεις, μισθωτήρια συμβόλαια κατοικιών ή διαμερισμάτων, καταγγελία συμβάσεων εργασίας κ.α.
Όσοι εκ των ενδιαφερομένων που πληρούν τις προϋποθέσεις έχουν ήδη επικοινωνήσει μαζί μας παρακαλούνται, εάν δεν το έχουν πράξει, να μας αποστείλουν τα απαραίτητα παραστατικά το συντομότερο δυνατόν.
Η ημερομηνία του επαναπατρισμού θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών ευθύς ως ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και πάντως θα δοθεί ικανός χρόνος, άνω των δυο εικοσιτετράωρων, για την έγκαιρη μετάβαση των επαναπατριζόμενων στο σημείο αναχώρησης που θα ορισθεί.
Σε απάντηση ερωτημάτων που υποβάλλονται στην Πρεσβεία, γνωστοποιείται σε όσους Έλληνες πολίτες έχουν ήδη αναχωρήσει, ή πρόκειται να αναχωρήσουν από την Ιταλία, και έχουν εδώ εκκρεμείς διαφορές αστικού δικαίου (όπως λ.χ. ακύρωση εν ισχύι συμβολαίου ενοικίασης, οφειλόμενα δίδακτρα κ.ο.κ.), ότι θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη διευθέτησή τους είτε ερχόμενοι σε απευθείας επικοινωνία με το αντισυμβαλλόμενο μέρος, είτε αναθέτοντας την υπόθεση με γενική ή ειδική εντολή σε πληρεξούσιο δικηγόρο.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι, πέραν της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Προξενικού Γραφείου της Πρεσβείας grcon.rom@mfa.gr στην οποία θα πρέπει να αποστέλλετε τα μηνύματα σας, υπάρχει τηλεφωνική υποδοχή των κλήσεων σας στο τηλεφωνικό κέντρο της Πρεσβείας 0039-068537551, καθημερινά μεταξύ 09:00-17:00, καθώς και αριθμός κλήσεως (0039)-3397511631 εκτός του ως άνω ωραρίου εργασίας για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος