«Αντιπροσωπεύετε ένα κομμάτι του Ελληνισμού που είναι βαθιά ριζωμένο στη Λιβύη», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, απευθυνόμενος σε μέλη της ελληνικής ομογένειας της Λιβύης με τα οποία συναντήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη.
Ο κ. Φραγκογιάννης, βρέθηκε στη Λιβύη ως επικεφαλής πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής, με στόχο την επιστροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής και την ενδυνάμωση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.
Έχοντας δίπλα του τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη, ο κ. Φραγκογιάννης διαμήνυσε πως είμαστε εδώ, παρόντες στη Λιβύη, μετά τη δύσκολη περίοδο των τελευταίων 10 ετών. «Είμαστε εδώ χάρη και στην παρουσία της ελληνικής ομογένειας», επισήμανε περαιτέρω.
«Με τη Λιβύη μας συνδέουν δεσμοί φιλίας, δεσμοί συνύπαρξης των πολιτισμών για εκατοντάδες χρόνια. Αυτές οι σχέσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν»., υπογράμμισε, ενώ διαμήνυσε πως η Ελλάδα γύρισε στην Ελλάδα, είναι κοντά στην ελληνική Ομογένεια και ότι στηρίζει οικονομικά και εμπορικά τη Λιβύη, αναφερόμενος στην πρώτη ξένη επιχειρηματική αποστολή μετά τα γεγονότα. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει και στηρίζεται στη διεθνή νομιμότητα και στο διεθνές δίκαιο.
Τέλος, αναφερόμενος στις διήμερες επαφές του στη Λιβύη, είπε πως «δείχνουμε σταθερά την επιθυμία να αποτελούμε έναν πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης σε όλη την περιοχή» και παρατήρησε ότι αυτό το αντιλαμβάνονται οι συνομιλητές και μας ξεχωρίζουν από πολλούς άλλους που δεν έχουν την ίδια νοοτροπία.
Στη συνέχεια, χαιρετισμό στα μέλη της ελληνικής ομογένειας της Λιβύης απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης. «Δεν είμαστε ξένοι σε αυτή τη χώρα, που είναι κατά κάποιο τρόπο και δική μας πατρίδα» και «δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ, επειδή εμείς οι Έλληνες σημαίνουμε, συμβολίζουμε και υπενθυμίζουμε με τη φυσική μας παρουσία, τον πολιτισμό και τους τρόπους μας, την ειρήνη, τη συνύπαρξη και τη συναδέλφωση των λαών», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο κ. Χρυσουλάκης δήλωσε περήφανος για την ελληνική ομογένεια της Λιβύης, γιατί, όπως είπε, σε δύσκολους καιρούς κράτησε ζωντανή τη φωνή και την παρουσία της Ελλάδας σε αυτή τη χώρα τη Βόρειας Αφρικής.
Επίσης, επισήμανε τους μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς με την περιοχή, αλλά και τους νέους δεσμούς που αναπτύσσει η χώρα μας με τη Λιβύη, τονίζοντας πως η ελληνική ομογένεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο λαών. Στην κατεύθυνση αυτή, ανέδειξε ως προτεραιότητα της γενικής γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, την ενίσχυση και ενδυνάμωση των σχέσεων της ομογένειας με το μητροπολιτικό κέντρο. Γι’ αυτό, εξήγησε, ο ίδιος δίνει μεγάλη σημασία στην προώθηση και στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Επιπροσθέτως, ανέφερε πως η Ελλάδα θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό σχολείο.
Στο τέλος της συνάντησης, ο Γιάννης Φραγκογιάννης δώρισε στα μέλη της ομογένειας βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια για την Ελληνική Επανάσταση, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξή της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ