Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του Μέρα25, Γιάννη Βαρουφάκη δημοσιεύει η ομογενειακή εφημερίδα της Μελβούρνης, Νέος Κόσμος.
Αναφερόμενος στα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει: «Η Ελλάδα αποτελεί την προσωποποίηση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Για κάποιο λόγο, που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε, η μικρή μας χώρα προσελκύει αυτές τις παγκόσμιες καταστροφές.
Ο τρόπος για να καλυφθεί το χάος, ήταν η παροχή μιας τεράστιας πιστωτικής κάρτας το 2010. Η μεγαλύτερη πιστωτική κάρτα στην ιστορία της ανθρωπότητας στο πιο χρεοκοπημένο κράτος»
Η Ελλάδα είχε κυριολεκτικά «πνιγεί» στα χρέη από τις πολυάριθμες πιστωτικές κάρτες και έτσι το 62% των πολιτών είδε στον ΣΥΡΙΖΑ και στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη, μια νέα ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που δεν θα ζητιάνευε πλέον γονυπετής στο κατώφλι των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήθελε η χώρα να «αποδεχτεί τη χρεοκοπία» και με αυτόν τον τρόπο «να εξαλείψει το χρέος που δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί».
«Έκανα πρωτοσέλιδα, γιατί γι’ αυτούς ήταν ανήκουστο. Ο υπουργός Οικονομικών που είπε ‘όχι’ στις πιστωτικές κάρτες» σημειώνει.
Και μπορεί το όνομά του να έχει συνδεθεί με τα capital controls που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, ωστόσο ο κ. Βαρουφάκης αισθάνεται ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του.
«Αν κοιτάξετε το ΑΕΠ το 2015 θα δείτε ότι σταθεροποιήθηκε, ενώ έπεφτε ραγδαία μέχρι την εκλογή μας. Συνεπώς, όχι. Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μου με τον Τσίπρα, δεν ήμασταν εμείς υπεύθυνοι, εμείς το σταθεροποιήσαμε.
Η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αλλά η πτώση ήρθε πριν να γίνουμε εμείς κυβέρνηση. Δείτε το παράδειγμα με το πώς βοηθήσαμε όσους βρίσκονταν στο όριο της φτώχιας. Το πρώτο πράγμα που έκανα μπαίνοντας στην κυβέρνηση ήταν η χορήγηση μιας MasterCard στις φτωχές οικογένειες με την οποία μπήκε φαγητό στο τραπέζι τους για πρώτη φορά μετά από χρόνια».
Σε σχέση με την ψήφο των ομογενών αναφέρει πως: «Εάν είσαι Έλληνας πολίτης, θα πρέπει να έχεις ακριβώς τα ίδια εκλογικά δικαιώματα με τον Έλληνα που ζει στην Καβάλα ή την Πάτρα, αυτή είναι η άποψή μας. Έτσι, το 2019 είχα μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κεκλεισμένων των θυρών συμφώνησε με την πρόταση … Αυτή είναι η άποψή μας. Έχω κάνει χρήση των ίδιων δικαιωμάτων που έχουν οι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα με τους Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας, δηλαδή τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι».
Αντί να μετατρέπει τους Έλληνες εκτός Ελλάδας σε «πολίτες δεύτερης κατηγορίας», ο κ. Βαρουφάκης θέλει να τους δώσει την ευκαιρία να ενισχύσουν τις ελληνικές κοινότητες στις χώρες που ζουν και να πάψουν να αποτελούν πλέον την «πελατεία» του ελληνικού κράτους.
Τέλος, μιλώντας για την προοπτική της χώρας αναφέρει πως «Η Ελλάδα οδεύει προς ένα «δυστοπικό μέλλον που αντικατοπτρίζει την κατάσταση της Χαβάης».
«Αν πάτε στη Χαβάη, στο Μεγάλο Νησί, θα δείτε ότι ο ιθαγενής πληθυσμός ζει στο κέντρο του νησιού, σε παραγκουπόλεις. Η παράκτια περιοχή, η οποία είναι πανέμορφη, είναι γεμάτη ξενοδοχεία πέντε αστέρων που ανήκουν σε ξένους και τα επισκέπτονται ξένοι ενώ οι ντόπιοι που ζουν στις παραγκουπόλεις μεταφέρονται στα ξενοδοχεία, για να καθαρίσουν τις τουαλέτες και να παίξουν τις χαβανέζικες κιθάρες για τους τουρίστες. Και τα μεσάνυχτα, αφού τελειώσουν, επιστρέφουν στις παραγκουπόλεις, στο κέντρο του νησιού. Δεν θέλω να γίνει έτσι η Ελλάδα, αλλά γίνεται», τονίζει.
Ωστόσο, το όνειρο για μια ευημερούσα Ελλάδα δεν έχει ακόμη χαθεί για τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος έχει ως στόχο του την προώθηση ενός πιο πράσινου τρόπου ζωής.
«Θέλω αυτός ο τόπος να είναι ένας τόπος κοινής ευημερίας για τους Έλληνες. Θα ήθελα η Ελλάδα να γίνει ένας κόμβος πράσινης ενέργειας, να χρησιμοποιεί τους υπέροχους ανέμους του Αιγαίου και τους πλωτούς ανεμόμυλους, να είναι πηγή τροφοδότησης και παραγωγής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, να παράγει υδρογόνο, ώστε να μπορούμε να προμηθεύουμε την υπόλοιπη Μεσογειακή Ευρώπη με καθαρή ενέργεια.
Αυτό είναι κάτι που, για παράδειγμα, θα φέρει ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση τη δημιουργία πολλών και καλών πράσινων θέσεων εργασίας εδώ στην Ελλάδα η οποία θα μπορεί έτσι να κρατήσει τη σπουδαία νεολαία μας… ».
Πηγή: Νέος Κόσμος