Συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κωνσταντίνου Βλάση σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
1. Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται και να προξενεί χιλιάδες θανάτους σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ πλέον και στην Ελλάδα έχουμε τις πρώτες απώλειες. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία και τη στήριξη των πολιτών;
Η διασπορά του ιού συνεχίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για μία μάχη διαρκή, μία συγκυρία δύσκολη και όλοι μας οφείλουμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας. Οφείλουμε να λειτουργήσουμε με αυξημένη ατομική και συλλογική ευθύνη προκειμένου να πετύχουμε τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ώστε να δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά και να μην επιβαρυνθεί. Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως ανέφερε στο πρόσφατο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία. Για το λόγο αυτό πάρθηκαν προληπτικά μέτρα έγκαιρα, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση με βάση τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα και πάντα με οδηγό τις συμβουλές των ειδικών.
2. Θεωρείτε πως η ελληνική Κυβέρνηση έχει διαχειριστεί σωστά μέχρι στιγμής αυτή τη δύσκολη συγκυρία;
Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση έλαβε δραστικά προληπτικά μέτρα προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία, να θωρακιστεί το σύστημα υγείας και να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας. Ως ιατρός, γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι σε τέτοιες στιγμές να κρατηθεί «όρθιο» το δημόσιο σύστημα υγείας. Με γνώμονα την προστασία των συμπολιτών μας με χρόνια νοσήματα και των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας δράσαμε αποφασιστικά και με ψυχραιμία. Επιπλέον, συμμεριζόμενοι τις ανησυχίες των συμπολιτών μας, στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες έμπρακτα και ουσιαστικά, με τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης για τους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία. Είμαστε σε επαγρύπνηση και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με βάση τα νέα δεδομένα και με οδηγό τις συμβουλές των ειδικών. Θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα και είμαι βέβαιος ότι θα πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις, ώστε να προστατεύσουμε τους Έλληνες πολίτες στο μέγιστο βαθμό.
3. Οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία είναι δυσοίωνες, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων και η εξάπλωση της νόσου επηρεάζουν πολλούς κλάδους της οικονομικής ζωής και απειλούν θέσεις εργασίας. Πώς θα μπορέσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας;
Πρόκειται για μία μεγάλη κρίση και η Πολιτεία είναι εδώ για να βοηθήσει. Η προστασία της οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων είναι καίριας σημασίας για εμάς και για το λόγο αυτό λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η δεύτερη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την άμεση χορήγηση έκτακτης αποζημίωσης ύψους 800 ευρώ για την ενίσχυση των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας αναστέλλεται επειδή οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται έκλεισαν λόγω της πανδημίας. Επίσης, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εξάπλωσης του ιού. Είναι επίσης ιδιαιτέρως σημαντικό ότι πετύχαμε να βάλουμε τη χώρα σε καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά και το ότι δεν υφίσταται ο στόχος του 3,5% ως πλεόνασμα για το ΑΕΠ της χώρας μας. Αναμφισβήτητα, η κατάσταση της οικονομίας θα επανεκτιμηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και η ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να αντιδράσει ανάλογα με τις εξελίξεις, καθώς και την ένταση και έκταση του προβλήματος.
4. Ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων που ζει στο εξωτερικό επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα. Τι ισχύει για τους Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές που σχεδιάζουν να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα;
Το Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου οι συμπατριώτες μας, που ζουν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν με ασφάλεια στην Ελλάδα. Δεδομένης της σοβαρότητας της συγκυρίας και των συνεχώς μεταβαλλόμενων δεδομένων, γίνεται αντιληπτό ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η οργάνωση και η προετοιμασία του επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών συνιστά μια σύνθετη διαδικασία, η οποία απαιτεί στενό συντονισμό και με τα άλλα κράτη. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου, καθώς και οι Διπλωματικές Αρχές μας στο εξωτερικό, εργάζονται νυχθημερόν και με υψηλό αίσθημα ευθύνης προκειμένου να διευκολύνουμε όλους τους συμπατριώτες μας που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση συστήνουμε στους συμπολίτες μας, που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό, να ενημερώνονται σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού μέσω και των σχετικών ενημερώσεων των ελληνικών Διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό, και να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους προκειμένου οι τελευταίες να τους παράσχουν κάθε δυνατή αρωγή. Ήδη μετά από ενέργειες του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια επέστρεψαν στην πατρίδα 80 Έλληνες εκδρομείς από το Μαρόκο. Επιπλέον, έχουν προγραμματισθεί ειδικές πτήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο για την επιστροφή Ελλήνων από τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαρσοβία και το Κίεβο, καθώς επίσης από το λιμάνι της Ανκόνα με ναύλωση επιβατηγού πλοίου. Παράλληλα, εντείνονται οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από την Κύπρο, το Περού και άλλες χώρες.
5. Ως Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες ομογενείς;
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη κατάσταση, μια πρωτοφανή κρίση της παγκόσμιας δημόσιας υγείας και πως – δυστυχώς – τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Μπορούμε, ωστόσο, να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αν είμαστε ψύχραιμοι και επιδείξουμε αυξημένη ατομική υπευθυνότητα. Οι Έλληνες, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις δύσκολες στιγμές που έχουμε αντιμετωπίσει έχουμε δείξει ομοψυχία και αποφασιστικότητα. Ήρθε η ώρα να το πράξουμε για ακόμη μία φορά για να βγούμε και πάλι νικητές. Προτρέπω τους απανταχού Έλληνες να είναι ψύχραιμοι, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ειδικών και τα μέτρα που έχουν ληφθεί και να είναι συλλογικά και ατομικά υπεύθυνοι.
6. Εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού η Ελλάδα έχει να διαχειριστεί και το συνεχιζόμενο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Ποια είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στον Έβρο;
H κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο είναι αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την Τουρκία και δεν αποτελεί απλώς κομμάτι της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, αλλά κατ’ ουσία μια ασύμμετρη απειλή. Και σε αυτή την περίπτωση τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης ήταν γρήγορα και καταφέραμε να διαχειριστούμε σωστά την κατάσταση. Μέσα από τις κινήσεις μας μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε πολύ γρήγορα την απόλυτη και ουσιαστική στήριξη των κρατών-μελών αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών. Κατοχυρώσαμε ουσιαστικά το δικαίωμα να φυλάμε τα σύνορά μας – τα οποία αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης – και αποδείξαμε στην πράξη ότι μπορούμε να το κάνουμε. Η κατάσταση στην περιοχή είναι απολύτως ελεγχόμενη από τις αρμόδιες αρχές ασφαλείας της χώρας, οι οποίες κάνουν εξαιρετική δουλειά στη διαφύλαξη των συνόρων μας και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό. Τα ζητήματα στον Έβρο έχουν μπει σε μία τάξη και σίγουρα η αντιμετώπιση και η στήριξη των εταίρων μας είναι διαφορετική, γεγονός που θα επηρεάσει τις εξελίξεις.
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος