Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Τα ίχνη του Ελληνισμού στη χώρα του Νείλου

Τα ίχνη των Ελλήνων στην Αίγυπτο και η επιρροή που άσκησαν στα πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα του 20ου αιώνα στη χώρα του Νείλου, ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου στο Εθνικό Κέντρο Μετάφρασης Αιγύπτου με θέμα: «Οι Έλληνες στην Αίγυπτο κατά τον 20ο αιώνα».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής στο χαιρετισμό του εξήρε το επιστημονικό έργο των διακεκριμένων ομιλητών που συμμετείχαν στην ημερίδα και τόνισε την σημασία της ιστορικής γνώσης ώστε να διδαχθούμε από τις αποτυχίες και τα σφάλματα του παρελθόντος.

Μεταξύ των ομιλητών, ο Αλέξανδρος Κιτροέφ καθηγητής ιστορίας και διευθυντής του Κέντρου Ειρήνης και Παγκοσμιοποίησης του Haverford College στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο που έπαιξαν οι Έλληνες στη διαμόρφωση της σύγχρονης Αιγύπτου, λέγοντας ότι ήταν ένας φορέας εκσυγχρονισμού της χώρας.

Ο Κιτροέφ, αναφέρθηκε επίσης στην ταξική διαστρωμάτωση των Ελλήνων τονίζοντας ότι δεν ήταν μόνο ευκατάστατοι αλλά ανήκαν και στις μεσαίες και στις χαμηλές οικονομικές κοινωνικές τάξεις. Οι Έλληνες ανέπτυξαν σημαντική δραστηριότητα  στην επεξεργασία, το εμπόριο βαμβακιού αλλά και καπνού και ήταν από τους βασικούς επενδυτές στην ανάπτυξη της Αιγύπτου τη δεκαετία του ’20.

Ο Emad Abou Ghazi ιστορικός, καθηγητής φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου του Καΐρου και Πρώην Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στο πως οι Έλληνες επηρέασαν την πολιτική σκέψη της Αιγύπτου εκείνης της εποχής καθώς πρωτοστάτησαν στο να μεταφραστούν σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά κείμενα στα αραβικά. Αναφέρθηκε και σε ένα γεγονός σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό, στην πρώτη απεργία που έγινε το 1894 στη διώρυγα του Σουέζ, η οποία ήταν από Έλληνες εργαζομένους.

Ο Δρ. Άγγελος Νταλαχάνης αναφέρθηκε στο πως το αιγυπτιακό κράτος επηρέασε τη διαμονή και την δραστηριότητα των Ελλήνων. Μίλησε για την περίοδο των εθνικοποιήσεων του Νάσσερ, οι οποίες οδήγησαν τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων στην έξοδο από τη χώρα.

Ο Mohamed Afifi ιστορικός, καθηγητής φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Καΐρου, πρώην Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Πολιτισμού αναφέρθηκε στον Στρατή Τσίρκα και στο πως αποτύπωσε την αιγυπτιακή κοινωνία της εποχής στα έργα του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πως αντιστάθηκε στο φασισμό κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κ. Άννα Κωνσταντινίδου Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, στην ομιλία της αναφέρθηκε εκτενώς στην κοινωνική διαστρωμάτωση των Ελλήνων της Αιγύπτου και στο status quo των διμερών σχέσεων. Τόνισε ότι η Αίγυπτος, την περίοδο που ξεκίνησε η μετανάστευση των Ελλήνων, ήταν πολύ πιο ανεπτυγμένη από την Ελλάδα που προσπαθούσε να αποκτήσει υπόσταση σαν κράτος.

Τα  πάνελ συντόνισε ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, ενώ τη μετάφραση έκανε ο κ. Γιάννης Μελαχροινούδης. «Οι Έλληνες στην Αίγυπτο άφησαν το αποτύπωμά τους και αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά από το πλήθος των μελετών που κυκλοφορούν και αφορούν στην ιστορία των Ελλήνων εδώ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κάιρο, την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Καΐρου και την Διεύθυνση Διαπολιτισμικών Σχέσεων του Αιγυπτιακού Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη για την εφημερίδα Νέο Φως της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνογερμανική ανταλλαγή μαθητών για την ιστορική μνήμη
Μαθητές από σχολεία της περιοχής του Ντύσσελντορφ επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη σε μια δημιουργική συνάντηση με μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου με θέμα την ιστορική μνήμη. Χορηγός το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Για πέντε μέρες οι μαθητές από την Ελλάδα και τη Γερμανία είχαν την ευκαιρία και τον ...
Η δεύτερη εκδήλωση της σειράς “Ημέρα Υγείας 2.0” στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
Ο Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου, διοργανώνει τη δεύτερη εκδήλωση της σειράς “Ημέρα Υγείας 2.0”, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 14:00, στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου. Μετά την επιτυχημένη πρώτη συνάντηση οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, με στόχο, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, “να πρ...
Μελβούρνη: Παρουσιάστηκε το 37ο τεύχος του περιοδικού “Ο Λόγος”
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2024, η πολυαναμενόμενη εκδήλωση παρουσίασης της 37ης έκδοσης του Λογοτεχνικού Περιοδικού Ο ΛΟΓΟΣ και η απονομή των βραβείων του 2ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού με θέμα «Από την Ελλάδα στον Κόσμο», που οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών και Σ...
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που εκλέγονται στους Δήμους της Βικτώριας
Αναμένεται να ανακοινωθούν, την προσεχή Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, τα τελικά αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Βικτώρια. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχουν γίνει γνωστά, από τους δεκάδες ομογενείς που έθεσαν υποψηφιότητα, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν εκλεγεί....
Αυστραλία: Χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός ζωγραφικής του Ελληνικού Κήρυκα για μικρούς ομογενείς
Η ομογενειακή εφημερίδα Ελληνικός Κήρυκας (The Greek Herald) οργανώνει και φέτος τον ετήσιο χριστουγεννιάτικο διαγωνισμό της και καλεί όλους τους νεαρούς Έλληνες της Αυστραλίας, ηλικίας 5 έως 18 ετών, να συμμετάσχουν. Στόχος του διαγωνισμού, ο οποίος έχει ως θέμα τα ελληνικά Χριστούγεννα, είναι να ενθαρρύνει τ...
Η παγκόσμια δυναμική της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στη Βουλή
Mία εξαιρετικά σημαντική συνεδρίαση για την παγκόσμια δυναμική της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας στο διεθνές περιβάλλον με θέμα «Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργία στο διεθνές περιβάλλον», πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππου Φόρτωμα, υπό ...