Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Θερινό πρόγραμμα πολιτισμικής εμβάπτισης “Return to your Roots” στη Θράκη

Να εμβαπτιστούν στην γλώσσα αλλά και τον πολιτισμό της Θράκης είχαν την ευκαιρία 10 νεαροί ομογενείς, ηλικίας 18-23 ετών από τις μεσοδυτικές πολιτείες Αμερικής που βρέθηκαν από τις 1-10 Αυγούστου στις Παιδικές Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής «Παίδων Χώρα» για το θερινό πρόγραμμα πολιτισμικής εμβάπτισης Return to your Roots.

Το πρόγραμμα συνδιοργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο, το εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το Hellenic American Leadership Council και το Center for Hellenic Studies του University of Chicago.

Μέγας χορηγός του Θερινού Προγράμματος ήταν ο ομογενής Αλέξανδρος Πίσιος, ενώ το πρόγραμμα στήριξαν η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας Κομοτηνής, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι Δήμοι Καβάλας, Κομοτηνής και Μαρωνείας Σαπών.

Οι νέοι παρακολούθησαν ένα πλούσιο πρόγραμμα με καθημερινή διδασκαλία της ελληνικής που προσέφεραν εθελοντικά απόφοιτοι του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, και συγκεκριμένα ο Κάρεν Χαναγκιάν και η Εβελίνα Βαβάτση, βιωματικά εργαστήρια για το αρχαίο θέατρο και την παραδοσιακή μαγειρική, εκπαιδευτικές επισκέψεις στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στην Θάσο, στο Εθνολογικό μουσείο Αλεξανδρούπολης, στη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, το Πόρτο Λάγος.

Πέρα όμως από την γλώσσα, έμαθαν και για τον πολιτισμό της χώρας, ενισχύοντας τους δεσμούς τους και με την περιοχή, την οποία η συντριπτική πλειοψηφία δεν είχε επισκεφτεί ξανά.

Αφύπνιση των Ελλήνων της Ομογένειας

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από πέρυσι, σημείωσε η κ. Αναστασία Γιαννακίδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, σε συνεργασία με την επισκέπτρια Καθηγήτρια κ. Ζωή Γαβριηλίδου και τον πρόξενο της Ελλάδας στο Σικάγο, με αφορμή την αφύπνιση των Ελλήνων της Ομογένειας και την προσπάθεια να γυρίσουν πίσω στις ρίζες τους, να σκεφτούν και την ταυτότητά τους, στο γενικό πλαίσιο αναζήτησης ταυτοτήτων που αυτή την περίοδο γίνεται στις ΗΠΑ.

«Οι Έλληνες της Αμερικής άρχισαν να σκέφτονται ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, και σε αυτή τη βάση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον ενθουσιασμό και τη ζέση για να ξεκινήσουμε αυτή την πρωτοβουλία» σημείωσε, με μεγάλο αριθμό αιτήσεων τόσο πέρυσι, όσο και φέτος, με πολλούς νέους φέτος να έχουν φίλους και γνωστούς που συμμετείχαν πέρυσι και μετέφεραν τον ενθουσιασμό τους.

Σημαντικό δε είναι πως αυτή η αφύπνιση, γίνεται στη Θράκη, και όχι σε γνωστότερα μέρη για αυτούς, ώστε να δουν μια άλλη πλευρά της Ελλάδας. Άλλωστε θεωρεί πως η ζωή σε αυτές τις περιοχές είναι σε μεγάλο βαθμό πιο αυθεντική, ενώ και η διαμονή στην Κατασκήνωση, μέσα στη φύση και κοντά στη θάλασσα, συνάδει περισσότερο με την αρχαία Ελληνική Σκέψη.

«Οι αρχαίοι φιλόσοφοι έβλεπαν τον άνθρωπο ως κομμάτι της φύσης, και εδώ τα παιδιά ζουν με ένα διαφορετικό ρυθμό από την καθημερινή τους ζωή» τόνισε. Ελπίζουν δε πως θα γνωρίσουν όχι μόνο την ελληνική γλώσσα, γαστρονομία και φιλοξενία, αλλά και τόπους διαφορετικούς, ώστε να καταλάβουν πως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, αλλά και η Θράκη είναι κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού.

Πρόγραμμα με ουσία και μέλλον

Από την πλευρά της η κ. Γαβριηλίδου τόνισε πως έφτιαξαν ένα πολύ πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που καλύπτει τόσο την ιστορία όσο και την ανθρωπογεωγραφία, γνωρίζοντας όλες τις πολιτισμικές κοινότητες της Θράκης, με στόχο να δουν τόσο το λόγιο όσο και τον λαϊκό πολιτισμό, σε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα, με πολλά βιωματικά εργαστήρια και πολλά ταξίδια σε όλη την Περιφέρεια. Μάλιστα το πρόγραμμα δεν τελειώνει με την επιστροφή τους στις ΗΠΑ, αλλά περιλαμβάνει mentoring πριν και μετά την επίσκεψη, ώστε να γίνουν πρεσβευτές της περιοχής μέσω της ήπιας διπλωματίας.

Ελπίζουν δε πως το ενδιαφέρον θα διατηρηθεί. Άλλωστε όπως υπογράμμισε η κ. Γαβριηλίδου, δεν είναι τυχαίο πως οι περσινοί συμμετέχοντες διαφήμισαν το πρόγραμμα, δείχνοντας πως έχει ουσία, ιστορία και μέλλον. Ελπίζουν μάλιστα να γίνει και αυτοχρηματοδοτούμενο, μέσω πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων ώστε να διασφαλιστούν και τα μελλοντικά προγράμματα.

Ευκαιρία για επαφή με τη Θράκη αλλά και άλλους ομογενείς

Ως μια ευκαιρία για να μάθει περισσότερα για την χώρα απ’ όπου κατάγεται, μιας και είναι ελληνικής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας της, είδε το ταξίδι αυτό η Στέλλα Φρέικ από το Σικάγο, και να έχει εμπειρίες που δεν θα είχε διαφορετικά. Θεωρεί δε σημαντικό ότι στην ομάδα ήταν ομογενείς από κοντινές μεταξύ τους περιοχές ώστε να γνωριστούν και να γίνουν φίλοι.

Μετά από μια μεγάλη παύση, μιας και είχε να έρθει στην χώρα από την ηλικία των 7 ετών, ξεκίνησε πέρυσι ξανά τις επισκέψεις της, και ελπίδα είναι πως θα μπορεί να έρχεται κάθε καλοκαίρι σε αυτή. Για αυτό και όταν έμαθε για το πρόγραμμα αυτό από μια φίλη της που συμμετείχε πέρυσι, η οποία της μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την εμπειρία της, θέλησε να τη ζήσει και αυτή, και το θεώρησε σημαντική ευκαιρία να βελτιώσει τα ελληνικά της, να αποκτήσει γνώσεις για την περιοχή αλλά και να γνωρίσει συνομήλικούς της.

To πρόγραμμα Return to your Roots έδωσε την ευκαιρία στην Εύα Βασιλοπούλου, από το Σικάγο, να γνωρίσει περιοχές που δεν έχει επισκεφτεί, όπως η Θράκη και η Θεσσαλονίκη, μιας και οι γονείς της κατάγονται από την Πελοπόννησο και έχει εμπειρίες μόνο από τη Νότια Ελλάδα.

«Ήθελα να δω κάτι καινούριο, και να αποκτήσω καλύτερες γνώσεις στη γραφή και τη γλώσσα» εκφράζοντας την χαρά της για το γεγονός ότι της δίνει τη δυνατότητα να μάθει και για την γλώσσα, αλλά και για τον πολιτισμό της περιοχής, σε ένα οικογενειακό περιβάλλον.

Από το Κίβελαντ συμμετείχε στο πρόγραμμα η Δέσποινα Σταυρουλάκη, θέλοντας να συνδεθεί με τη χώρα των προγόνων της, αλλά και να βελτιώσει τις ικανότητές της στα Ελληνικά, σε ένα περιβάλλον που συμβάλλει στην μάθηση, τόσο εντός των εργαστηρίων όσο και κατά τις επισκέψεις στις διάφορες περιοχές, μαζί με άλλους Έλληνες συνομηλίκους της.

Και αυτό γιατί ενώ μεγάλωσε στην ελληνική κοινότητα, δεν είχε άτομα της δικής της ηλικίας για να μπορέσει να εξασκήσει τα ελληνικά της, πέρα από την Εκκλησία, για αυτό και άδραξε την ευκαιρία του σχολείου αυτού, θέλοντας να αποκτήσει ευχέρεια σε αυτή και να την περάσει στις επόμενες γενιές.

Αγάπη για τα Ελληνικά αλλά και τη χώρα

Η αγάπη της στη μάθηση έφερε στο πρόγραμμα την Μίνα Baniewisz, τόσο για την ελληνική γλώσσα, όσο και για να κάνει καινούριους φίλους καθώς και να γνωρίσει ένα μέρος της χώρας που δεν έχει επισκεφτεί ξανά. «Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνεις στη χώρα, και να εμβαθύνεις στη γλώσσα αλλά και την κουλτούρα, μιας και όταν βρίσκεσαι στην χώρα καταγωγής σου, αποκτάς καλύτερη επαφή με τις ρίζες σου», κάτι που θεωρεί πολύ σημαντικό.

Από την Urbana, μια μικρή πόλη του Ιλινόις, ήρθε στη Θράκη ο Δημήτρης Γλάρος, που γνώρισε το πρόγραμμα μέσω δύο φίλων του που συμμετείχαν πέρυσι και θέλησε να επισκεφτεί ένα μέρος στο οποίο δεν είχε βρεθεί ποτέ. «Η Θράκη είναι πολύ ενδιαφέρουσα, είμαστε πολύ κοντά στη συνοριακή περιοχή και ήθελα να μάθω περισσότερα για την κουλτούρα της Θράκης και την σχέση της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες» τόνισε.

Ως μουσικός ο ίδιος, έχει μεγάλη αγάπη για τα Θρακιώτικα, και ήθελε να μάθει περισσότερα για την περιοχή από την οποία προέρχονται αυτά, εκφράζοντας την επιθυμία να προσθέσει στον σημαντικό αριθμό των οργάνων που γνωρίζει και την γκάιντα.

Επαφή με την κουλτούρα και την Θράκη

Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια επισκέφτηκε ξανά την Ελλάδα ο Ηλίας Γιαννακόπουλος, θέλοντας να μάθει την κουλτούρα, αλλά και τα αξιοθέατα της περιοχής, μαθαίνοντας για την χώρα αλλά και κάνοντας καινούριες παρέες, τόσο από το Σικάγο, από όπου κατάγεται, αλλά και από άλλες περιοχές των Μεσοδυτικών πολιτειών.

Από την ίδια περιοχή προέρχεται και ο Παναγιώτης Ψυχογιός, που και αυτός θέλησε να συνδυάσει την γνωριμία με νέους φίλους, αλλά και πως η κουλτούρα διαφέρει στη Βόρεια Ελλάδα, από την Νότια που έχει επισκεφτεί, και να μάθει για αυτή. Να το κάνει όμως αυτό μόνος του θα ήταν πολύ δύσκολο, και για αυτό και είναι χαρούμενος που είχε αυτή την ευκαιρία να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Τέλος η Παναγιώτα Μπουλά από το Κλίβελαντ, αγαπά ιδιαίτερα την ιστορία της Ελλάδας, και έχοντας εντρυφήσει στο παρελθόν της Χίου και της Μάνης, των τόπων καταγωγής της, θέλει να επεκτείνει τις γνώσεις της και σε άλλα μέρη, και έτσι άδραξε την ευκαιρία που της δόθηκε. Η Ελληνική κοινότητα στο Κλίβελαντ είναι πιο μικρή από αυτή του Σικάγο, σημείωσε, όμως είναι δραστήρια και τους παρέχει τη δυνατότητα επαφής με την γλώσσα, όμως ευκαιρίες σαν το πρόγραμμα αυτό δίνουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες.

Πηγή: Anamniseis.net

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μηνάς Βασιλειάδης: “Η “Απογευματινή” δεν είναι μόνο μια εφημερίδα. Είναι αποστολή” (audio)
της Ελένης Κωστάκη Ο Μηνάς Βασιλειάδης, εκδότης και αρχισυντάκτης της ιστορικής ελληνόφωνης εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης, φιλοξενήθηκε στη "Φωνή της Ελλάδας" και συγκεκριμένα στην εκπομπή "Κουβέντες μακρινές" και μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Αφορμή για α...
Ένωση Αρκάδων Βοστώνης: Σημαντική δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας
Με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας παρέλαβε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, γενναιόδωρη προσφορά της Ομογένειας. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ζωντανή απόδειξη της σταθερής και άρρηκτης σχέσης που διατηρούν οι Αρκάδες του εξωτερικού με τον τόπο καταγωγής τους. Η δ...
Braingain.ose.gr: Κάλεσμα σε Έλληνες του εξωτερικού να στελεχώσουν τον νέο ΟΣΕ
Λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου για την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου από τη Βουλή, ο νέος ΟΣΕ κάνει το πρώτο βήμα για την στελέχωσή του και την εισροή τεχνογνωσίας από σύγχρονους σιδηροδρόμους του εξωτερικού. Με την πλατφόρμα braingain.ose.gr που τέθηκε σε λειτουργία, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορ...
Σίδνεϊ: Διάλεξη για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο στην ελληνική πεζογραφία
Μία σημαντική διάλεξη με τίτλο «Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος στην ελληνική πεζογραφία», διοργανώνει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2025,...
Για έβδομη χρονιά το Φεστιβάλ “ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ 2025″ στο Νεοχώρι του Βοσπόρου
Η Κοινότητα Νεοχωρίου Κωνσταντινουπόλεως διοργανώνει, για έβδομη χρονιά, το Φεστιβάλ "Θεοτόκεια", έναν θεσμό αφιερωμένο στην πολιτιστική μνήμη, την τέχνη και την ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από τις 3 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμ...
Ξεκίνησε χθες η 15η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού
«Σε μια εποχή όπου οι παγκόσμιες εξελίξεις μας αναγκάζουν να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, να δρούμε γρήγορα και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να εργαζόμαστε μεθοδικά και με επιμονή, προς όφελος των κρατών και των λαών που μας εξέλεξαν, σας καλωσορίζω στη 15η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Δια...