Στο πλαίσιο των Ελληνο-Αυστραλιανών Διαλόγων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου τηλεδιάσκεψη με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη.
Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, αναφέρθηκε στον τουρισμό από την Αυστραλία επισημαίνοντας ότι το 2017 καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων με 30.000 πολίτες της Αυστραλίας να επισκέπτονται την Ελλάδα ενώ μέχρι το 2019, ο αριθμός των επισκεπτών από την Αυστραλία έφτασε σε νέο ρεκόρ με 340.000 και αναμενόταν περαιτέρω αύξηση. Το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρχε μία άνοδος 37% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ωστόσο, ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού με τις γνωστές σε όλους συνέπειες όχι μόνο στο τουριστικό ρεύμα από Αυστραλία για Ελλάδα, αλλά διεθνώς.
Ο ελληνικός Τουρισμός είχε συνολική πτώση 80% και σχεδόν 50 δισ. χάθηκαν για τη χώρα, δήλωσε ο κ. Φραγκάκης, σημειώνοντας ότι περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Πελοπόννησος και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, επλήγησαν περισσότερο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η αβεβαιότητα για το μέλλον, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μελετά σενάρια, προετοιμάζεται για το χειρότερο και ελπίζει για το καλύτερο.
Από την πλευρά της, η κ. Κάτια Γκίκιζα, Σύμβουλος στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, επεσήμανε ότι οι Αυστραλοί αποτελούν «ιδανικούς επισκέπτες», καθώς «ταξιδεύουν πολύ, παραμένουν σε έναν τόπο για καιρό και δαπανούν αρκετά κατά κεφαλήν».
Ο κ. Φραγκάκης, αναγνώρισε ότι οι τουρίστες από την Αυστραλία είναι σημαντικοί για την Ελλάδα. Η Αυστραλία, είπε, είναι μεγάλη αγορά για εμάς, όχι μόνο λόγω της Διασποράς, καθώς 11,3 εκατ. άτομα ταξίδεψαν από τη χώρα στο εξωτερικό το 2019. «Θέλουμε μέρος αυτής της αγοράς», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης επανέλαβε την πρόταση του για τη φιλοξενία γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στο 15 ορόφων, Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, όπου ήδη υπάρχει πλήρως εξοπλισμένος χώρος, που περιμένει απλά τη στελέχωση από πλευράς του Οργανισμού.
Ο κ. Φραγκάκης δήλωσε πως ο ΕΟΤ είναι «ανοιχτός» να συζητήσει το θέμα και επεσήμανε ότι «θα είναι χρήσιμο για εμάς να συνδέσουμε την Ελλάδα και τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΤ (στην Αθήνα)…με τους Έλληνες της Διασποράς».
Ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε επίσης στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι εκτιμά πως η χώρα δεν ενδιαφέρεται μόνο για τουρίστες από την Αυστραλία, αλλά και τις επενδύσεις επιχειρηματιών στον χώρο του Τουρισμού. Για να συμβεί αυτό, είπε, πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο η διμερής σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης μεταξύ των δύο χωρών. Είναι ζωτικής σημασίας, τόνισε, καθώς όσοι επενδύουν σε υποδομές στην Ελλάδα, φορολογούνται και εκεί, αλλά και στην Αυστραλία για τα χρήματα που φέρνουν στη χώρα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το πρόβλημα είναι από πλευράς της Αυστραλίας και όχι της Ελλάδας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε συζήτηση για την προβολή όλης της χώρας, όχι μόνο των πιο γνωστών προορισμών, τη σημασία του «ανοίγματος» στη βιομηχανία παραγωγής ταινιών, αλλά και το ενδεχόμενο να κινητοποιηθούν διάσημοι Αυστραλοί φιλέλληνες για την προώθηση της Ελλάδας.
Πηγή: neoskosmos