«Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το όμορφο Αιγαίο Πέλαγος με τα μαγευτικά του νησιά και τη μοναδική του ιστορία είναι τώρα η θάλασσά μου» δήλωσε ο σπουδαίος φωτογράφος, Robert McCabe, μετά την τιμητική του πολιτογράφηση ως Έλληνας πολίτης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Βοστώνη των ΗΠΑ.
Ήταν μία πράξη αναγνώρισης της ελληνικής Πολιτείας σε έναν μεγάλο φιλέλληνα του οποίου το έργο αποτελεί πολιτισμική παρακαταθήκη για την Ελλάδα, καθώς κατέγραψε μοναδικά πρόσωπα, τοπία και μνημεία ενός πρόσφατου παρελθόντος που έφυγε ανεπιστρεπτί.
Ο McCabe επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1954 φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton όπου, σχεδόν προφητικά, αργότερα έγραψε την διπλωματική του διατριβή πάνω στην αγάπη του Λόρδου Βύρωνα για την Ελλάδα. Έτσι ξεκίνησε τόσο το φωτογραφικό του ταξίδι όσο και η δια βίου σχέση του με την χώρα μας, η οποία διανύει πλέον την έβδομη δεκαετία της.
Κατά τη διάρκεια των εκτενών ταξιδιών του σε δυσπρόσιτα σημεία στα νησιά του Αιγαίου καθώς και στο αστικό περιβάλλον στην ενδοχώρα, απαθανάτισε με την οξυδερκή κι ευαίσθητη ματιά του τους ανθρώπους, τα ήθη και έθιμα, τα τοπία, τα μνημεία και την αρχιτεκτονική της εποχής μετατρέποντάς τα σε έργα τέχνης ιδιαίτερης αισθητικής ομορφιάς.
Οι εκατοντάδες σπάνιες αυτές λήψεις έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από βιβλία, όπως «Ελλάδα: Τα Χρόνια της Αθωότητας [1954-1965]» και «Στο δρόμο για την Ελλάδα», καθώς και μέσα από δεκάδες εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας προβάλλοντας το ελληνικό κάλλος και την ταυτότητα της μεταπολεμικής περιόδου.
Παράλληλα με το φωτογραφικό του έργο, ο McCabe έχει δείξει επανειλημμένα την πηγαία αγάπη του για την Ελλάδα με δωρεές σε ιδρύματα όπως το κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Princeton, το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών, η Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών και Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, ενώ έχει συμβάλει στην ενίσχυση των Ελληνοαμερικανικών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών σχέσεων και στην διεθνή θετική προβολή της Ελλάδας.
Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου