Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συνεργάζεται με το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Ιταλίας

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Ιταλίας.

Οι δύο φορείς θέτουν ως στόχο της συνέργειας αυτής, τη συνεργασία σε πληθώρα τομέων, όπως την ελληνική γλώσσα, την ιστορία, την τέχνη, τη γαστρονομία, τη λογοτεχνία, την παράδοση, τον αθλητισμό.

Συγκεκριμένα η συνεργασία επικεντρώνεται στους εξής τομείς:

Δράσεις ιστορικού ενδιαφέροντος
Με τη συνδρομή της καθηγήτριας ιστορίας του ΕΚΠΑ και μέλους του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κας Μαρίας Ευθυμίου, θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις ιστορικού ενδιαφέροντος σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.

Συνεργασία με την Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Τεργέστη της Ιταλίας.
Διοργάνωση κοινών πολιτιστικών δράσεων από την Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Ιταλία και το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

Γαστρονομία
Προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας και διατροφής στην Ιταλία με την υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων.

Λογοτεχνία
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Ιταλία αφιερωμένες κυρίως σε λογοτέχνες της Επτανησιακής Σχολής.

Βιβλίο
Προώθηση ελληνικών εκδόσεων στην ιταλική και διεθνή αγορά με την υποστήριξη του συνεργαζόμενου εκδοτικού οίκου του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου.

Ελληνική Γλώσσα
Προσέλκυση μαθητών απόδημων Ελλήνων στα θερινά σχολεία ελληνικής γλώσσας και πραγματοποίηση μαθημάτων από εξειδικευμένους καθηγητές – μέλη του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου.

Αθλητικές δράσεις
Στο πλαίσιο πραγματοποίησης από κοινού δράσεων μεταξύ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Ιταλίας, προγραμματίζεται η διοργάνωση ποδηλατικού γύρου της Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας και τον δημοσιογράφο «ποδηλάτη του κόσμου», κ. Γρηγόρη Βερροιώτη.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ιδρύθηκε το 1992 με έδρα την Αθήνα και με σκοπό την ευρεία προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με κύρια δραστηριότητα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου, την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, το ΕΙΠ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο παραρτημάτων εκτός Ελλάδας, με έδρα στην Αλεξάνδρεια, το Βελιγράδι, το Βερολίνο, το Βουκουρέστι, τη Μόσχα, την Οδησσό και την Τεργέστη.
Το ΕΙΠ είναι μέλος δύο σημαντικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών δικτύων, του European Union of National Institutes for Culture (EUNIC) και του Anna Lindh Foundation.
Συνεργάζεται διεθνώς με πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών σπουδών, σχολεία ελληνικής γλώσσας, πρεσβείες, κέντρα πολιτισμού, μουσεία και βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο.

Το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Ιταλίας είναι μία οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία, μέσω των σχεδίων της πολιτιστικής διπλωματίας, σκοπεύει να προωθήσει τη διάδοση ιδεών, αξιών, παραδόσεων, τεχνών, ιστορίας και άλλων χαρακτηριστικών του πολιτισμού και της ταυτότητας του ελληνικού λαού και γενικότερα, την προώθηση της ειρήνης και της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων και των εθνών μέσω του διαπολιτισμικού διαλόγου. Πρόθεση των ιδρυτικών μελών είναι το Ινστιτούτο να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης και πολιτιστικού διαλόγου όχι μόνο για τους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες, αλλά και κυρίως για όλους τους Έλληνες της Διασποράς και τους Φιλέλληνες που συμμερίζονται την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν έχει εξαντλήσει την πολιτιστική της αποστολή, αλλά είναι επίσης σε θέση να διαδραματίσει σήμερα θεμελιώδη ρόλο στη διαμόρφωση της σκέψης και της ταυτότητας των σημερινών και μελλοντικών γενεών των Ευρωπαίων πολιτών. Το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Ιταλίας ιδρύθηκε το 2018, έχει έδρα στο Μιλάνο στη Βόρεια Ιταλία και έχει και παράρτημα στο Μπάρι στη Νότια Ιταλία όπου εδρεύουν τα περισσότερα ελληνόφωνα χωριά της Ιταλίας.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Hellenic Dreaming” 37 ξεχωριστές ιστορίες μετανάστευσης σ’ ένα βιβλίο (audio)
Από το Σίδνεϋ στην Αγία Παρασκευή, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και στο στούντιο της "Φωνής της Ελλάδας" βρέθηκε η Δρ. Ελένη Βατσικοπούλου την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, όπου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Η φωνή που μας ενώνει" καλεσμένη της Γιάννας Τριανταφύλλη. Η δημοσιογράφος και συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σύ...
Μεγαλειώδης υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Σύδνεϋ
Σήμερα Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, το βράδυ, έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σύδνεϋ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, προκειμένου να προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. ...
“Τα μπουζούκια” μια εκδήλωση πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αμβέρσα (audio)
Ta Bouzoukia είναι μια μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί (δωρεάν) στην Πλατεία Παύλου (Sint-Paulusplaats) στην Αμβέρσα το Σαββατοκύριακο στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2024. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος του πολυετούς έργου πολιτιστικής κληρονομιάς IN ΣKIPPERΣTREET για την παρουσία των...
Ιάσων Αποστολόπουλος: Θα τελειώναμε σε μια μέρα με τους διακινητές αν δημιουργούσαμε ασφαλείς διόδους για τους πρόσφυγες (audio)
Για τις πολιτικές που θα χτυπούσαν καίρια τα κυκλώματα των διακινητών προσφύγων και μεταναστών μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, που ήταν καλεσμένος στη Φωνή της Ελλάδας, στην εκπομπή “Πάρε τον Χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο. “Θα τελειώναμε με τα κυκλώματα διακίνησης, αν δημι...
Μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο – Τιμώντας τον Λόρδο Βύρωνα και τους Φιλέλληνες
Σημαντικοί καλλιτέχνες τιμούν το «Έτος Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού» μέσα από έργα σπουδαίων Ελλήνων και Φιλελλήνων ποιητών. Η σύγχρονη μουσική σύνθεση αγκαλιάζει αισθαντικά απαγγελίες και ερμηνείες μελοποιημένης ποίησης, αναδεικνύοντας έργα κοσμαγάπητων ποιητών όπως οι: Λόρδος Βύρων, Alexander Pushkin, ...
Έκθεση «Κύπρος: Αρχιτεκτονική ταυτότητα και πολιτισμική κληρονομιά» στο Λουβεμβούργο
Με αφορμή τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η κυπριακή κοινότητα του Λουξεμβούργου παρουσιάζει μια ξεχωριστή έκθεση για την αρχιτεκτονική ταυτότητα του νησιού και τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία της, από σήμερα 4 Οκτωβρίου ως τις 8 Νοεμβρίου 2024, στην αίθουσα La Chapelle,...