Δύο Ελληνίδες της διασποράς, ερευνήτριες σε ισπανικά ιδρύματα και μια Ιταλίδα μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης συγκαταλέγονται μεταξύ των νέων ερευνητών που θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους περίπου 1,5 εκατ ευρώ ο καθένας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC).
Η μοναδική πρόταση που χρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα, υποβλήθηκε από την δρα Carolina Casadio, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, με θέμα τη μελέτη της Σκοτεινής Ύλης, μιας μυστηριώδους μορφής ύλης άγνωστης ακόμη φύσης, η οποία δεν εκπέμπει φως και αποτελεί το 85% όλης της ύλης στο Σύμπαν.
Η Δρ. Casadio θα χρησιμοποιήσει το σχετικιστικό φαινόμενο των λεγόμενων «βαρυτικών φακών» για να διαπιστώσει την ύπαρξη ή μη συσσωματωμάτων σκοτεινής ύλης που είναι αδύνατον να ανακαλυφθούν με άλλον τρόπο, καθώς είναι εντελώς κενά από συνηθισμένη ύλη που εκπέμπει ακτινοβολία.
Carolina Casadio
Η χρηματοδότηση από το ERC θα προσφέρει στην Δρα Casadio την ευελιξία να αναπτύξει μια ισχυρή ερευνητική ομάδα στην Κρήτη με θέμα την ραδιο-συμβολομετρία και τη σκοτεινή ύλη. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το ΙΤΕ διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό χρηματοδοτημένων προτάσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας στην Ελλάδα, προσελκύοντας περισσότερα από 37 εκατ. ευρώ.
Κωνσταντίνα Κιλτένη
Επίσης, χρηματοδότηση από το ERC θα λάβουν και δύο απόφοιτες του ΕΜΠ, οι οποίες σήμερα διεξάγουν έρευνα στο εξωτερικό ως επίκουρες καθηγήτριες. Πρόκειται για τις Κωνσταντίνα Κιλτένη που θα διεξάγει έρευνα πάνω στις νευροεπιστήμες στο ισπανικό Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης, και τη Νίκη Βάζου που ανήκει στο Ινστιτούτο Λογισμικού IMDEA της Μαδρίτης.
Νίκη Βάζου
Συνολικά, μέσω του νέου προγράμματος έρευνας Horizon Europe, το ERC θα χρηματοδοτήσει 397 ερευνητές που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της καριέρας τους με ποσά ύψους 619 εκατ. ευρώ.
Επιμέλεια: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη