Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ απέκτησε το αρχείο του Νίκου Γκάτσου: Εκδήλωση στη Βοστώνη

Σε μία λαμπρή εκδήλωση που διοργάνωσε ο καθηγητής Ελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Χάρβαρντ,  Παναγιώτης Ροϊλός με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Βοστόνη, επισφραγίστηκε η απόκτηση του πλούσιου αρχείου του Έλληνα ποιητή και στιχουργού Νίκου Γκάτσου, από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Τη σημασία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και των αρχείων γενικότερα, εξήρε, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο διευθυντής του Κέντρου Mahindra, Homi Bhabha, που είναι καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών και ανώτατος σύμβουλος του προέδρου και του κοσμήτορα του Xάρβαρντ επί Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Μίλησαν, επίσης, ο Παναγιώτης Ροϊλός, με πρωτοβουλία του οποίου το Χάρβαρντ αποφάσισε να αγοράσει το αρχείο, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Βοστόνη Στράτος Ευθυμίου, ο οποίος στήριξε θερμά την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, υποψήφιοι διδάκτορες στον χώρο του ελληνικού μοντερνισμού.

Τις ομιλίες ακολούθησε έκθεση σημαντικών αντιπροσωπευτικών αντικειμένων από το αρχείο του Γκάτσου και δεξίωση στη βιβλιοθήκη Houghton. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χάρβαρντ διαθέτει μία εξαιρετικά σπάνια συλλογή χειρόγραφων, αρχείων, και βιβλίων για την νεότερη Ελλάδα (περισσότερους από 300.000 τόμους), ενώ η ιστορία της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και πολιτισμού στο εν λόγω Πανεπιστήμιο ανάγεται ήδη στην τρίτη δεκαετία του 19ου αιώνα.

 

Συντάκτρια: Φούλη Ζαβιτσάνου με πληροφορίες από ΑΠΕ