Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 08:00 - 08:05
Δελτίο Ειδήσεων
ΕΠΟΜΕΝΟ 08:05 - 09:00
Καλές Θάλασσες
Αντώνης Καραγιαννάκης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το ταξίδι του Adelphi University στην Ελλάδα

Μια ομάδα αποφοίτων του Τμήματος Εκπαίδευσης και Υγείας του Πανεπιστημίου Αντελφάι (Ruth S. Ammon College of Education and Health Sciences – Adelphi University) περιελάμβανε το υπερατλαντικό εκπαιδευτικό ταξίδι που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος FABulous Greece, που υλοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από το ιστορικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα «Παναγία Προυσιώτισσα», με έδρα το Ψηλογέφυρο Αγρινίου.

Η εξαμελής ομάδα αποφοίτων, με επικεφαλής την πρύτανη και καθηγήτρια Δρ Ξιάο – Λέι Ουάνγκ (Xiao-lei Wang), πραγματοποίησε μια περιοδεία 14 ημερών, επισκεπτόμενη, μεταξύ άλλων, την Αθήνα, τους Δελφούς, τη Ναύπακτο, την Αρχαία Ολυμπία, τη Λευκάδα και ορισμένα γραφικά χωριά, σε μια προσπάθεια να έρθει σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό.

Σύμφωνα με την Δρα Ουάνγκ, το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών ταξιδιών του Αντελφάι περιελάμβανε, μέχρι πρόσφατα, χώρες όπως η Ιταλία, η Νορβηγία, η Κένυα και η Τζαμάικα, με την Ελλάδα να προστίθεται φέτος, ένεκα και της συνέργειας με το FABulous Greece.

«Τα πιο αξιομνημόνευτα σημεία της επίσκεψής μας περιελάμβαναν την Ακρόπολη, τους Δελφούς, τον Κήπο των Ηρώων, τις εκπληκτικές παραλίες και τα σχολεία των Εκπαιδευτηρίων Παναγία Προυσιώτισσα. Παρόλα αυτά, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του ταξιδιού ήταν οι Ελληνες – η φιλοξενία τους έγινε αισθητή παντού», ανέφερε η Δρ Ουάνγκ.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια των εκπαιδευτηρίων «Παναγία Προυσιώτισσα», Αγγελική Μπαλαούρα, επεσήμανε, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», ότι το ταξίδι του Πανεπιστημίου Αντελφάι ήταν πολυθεματικό και δεν εστίασε μόνο στην ελληνική γλώσσα, όπως συμβαίνει με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία.

«Το ταξίδι του Αντελφάι είχε φυσικά όλα τα βασικά ιστορικά και αρχαιολογικά σημεία. Οι απόφοιτοι είδαν την Ακρόπολη και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Δελφών όπως επίσης και τα αρχαιολογικά και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Παράλληλα, όμως, στο πρόγραμμα συμπεριελήφθησαν και χώροι συνδεδεμένοι με τη νεότερη Ιστορία, όπως το Κάστρο της Ναυπάκτου, η Ιερά Πόλη Μεσολογγίου και ο Κήπος των Ηρώων, η Λιμνοθάλασσα και το Μουσείο Άλατος. Επίσης, υπήρχαν και θρησκευτικές πινελιές, καθότι επισκέφθηκαν εκκλησίες, μοναστήρια, μεταξύ των οποίων και το μοναστήρι της Φανερωμένης. Σε όλα αυτά, βέβαια, υπήρχε και το ψυχαγωγικό στοιχείο. Στη Λευκάδα, προγραμματίστηκε κρουαζιέρα και σε άλλα νησιά, όπως η Κεφαλονιά, πήγαν σε παραλίες αλλά και επισκέφθηκαν ακόμη το μουσείο και το λαγκούν της Λευκάδας, στην είσοδο του νησιού», τόνισε η κ. Μπαλαούρα.

Πάντως, σύμφωνα με την Δρα Γουάνγκ, τουλάχιστον τρεις από τους απόφοιτους δεν είχαν επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα, ενώ το μοναδικό μέλος της ομάδας που είχε ελληνική καταγωγή ήταν η βοηθός επικεφαλής Τζιν Μαρί Ιγνατιάδη (Jean Marie Ignatiades), ο πατέρας της οποίας γεννήθηκε στην Κεφαλονιά, με το φετινό ταξίδι να τους μένει αξέχαστο.

«Το ταξίδι μας εξισορροπούσε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με πρωινά αφιερωμένα σε ξεναγήσεις σε ιστορικούς χώρους όπως η Ακρόπολη και τα αρχαιολογικά μουσεία, και απογεύματα ελεύθερα. Οι ημερήσιες εκδρομές σε κοντινά νησιά παρείχαν μια αναζωογονητική αλλαγή του σκηνικού. Το FABulous Greece οργάνωσε σχολαστικά κάθε λεπτομέρεια, από τη διαμονή μέχρι τη μεταφορά, κάνοντας το ταξίδι πραγματικά αξέχαστο», ανέφερε η επικεφαλής του γκρουπ, εμφανώς ικανοποιημένη από την 14ήμερη ξενάγηση στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα FABulous Greece αποτελεί μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε, επί της ουσίας, πριν από δεκαετίες, αλλά διαμορφώθηκε, ως προς την ευρύτερη εξωστρέφειά του, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, με το Αντελφάι να είναι το πρώτο αμερικανικό ίδρυμα που εντάσσεται στις δράσεις του.

«Αυτή η δραστηριότητα υπάρχει σε μικρότερη κλίμακα πάρα πολλά χρόνια. Τώρα είναι πιο οργανωμένη, έχει βγει σε πιο πολλά σχολεία και Πανεπιστήμια, κυρίως δηλαδή τα τελευταία 10 χρόνια. Από αμερικανικά ιδρύματα είναι το πρώτο το Αντελφάι. Σχεδιάζουμε κάτι ανάλογο και με πολλά Πανεπιστήμια αλλά και σχολεία ομογενών. Περιμένουμε σχολεία από άλλα μέρη της Αμερικής, όπως επίσης και αδελφοποιημένα σχολεία από Ν. Αφρική και άλλες χώρες», κατέληξε η κ. Μπαλαούρα.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Ηχώ” Μια νέα σελίδα για την ομογένεια της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής
Η οικογένεια του Hephaestus Wien, της ομογενειακής σελίδας και του διαδικτυακού ραδιοφώνου της Βιέννης μεγαλώνει με τη νέα ομογενειακή ιστοσελίδα την "Ηχώ Κεντρικής και Νοτίου Αφρικής" Mετά το Hephaestus Wien, που απευθύνεται σε όλη την ομογένεια, το Pyramis News, που εστιάζει στους Ομογενείς της Αφρικής κ...
Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Η Τσακωνική διάλεκτος
Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη του κ. Νίκου Λιόση, καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Η Τσακωνική διάλεκτος». Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αν...
ΠΣΕΚΑ για Famagusta: «Καλούμε το Netflix να επανεξετάσει την απόφασή του»
Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή για τον Κυπριακό Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση για την επιλογή του Netflix να περιορίσει τη διανομή της σειράς “Famagusta” αποκλειστικά σε Κύπρο και Ελλάδα, υπό το βάρος πιέσεων από την Τουρκία. Η συγκεκριμένη σειρά, που αναφέρεται στην τουρκική εισβολ...
Η Ελληνο-Αυστραλή σοπράνο Έλενα Ξανθουδάκη στην κορυφαία όπερα του Πουτσίνι La Bohème
Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Ιταλού συνθέτη, Τζάκομο Πουτσίνι, η Όπερα της Μελβούρνης παρoυσιάζει την όπερα La Bohème. Πρόκειται για μια νέα παραγωγή της πιο δημοφιλούς και ρομαντικής όπερας του Ιταλού συνθέτη με ένα εξαιρετικό καστ που περιλαμβάνει δύο από τις κορυφαίες σοπράνο της Αυ...
Ξεκινά το πρόγραμμα φιλοξενίας 18 νέων από τη Μελβούρνη στην Αττική
Το πρόγραμμα κατασκήνωσης 18 νέων από τη Μελβούρνη στην Αττική θα διαρκέσει από τις 23 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου και αποτελεί πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και της Περιφέρειας Αττικής και έχει σχεδιαστεί με σκοπό να παρέχει μια ολοκληρωμένη γνωριμία με τον Ελληνικό πολιτισμό, την ισ...
Συνάντηση Φίλιππου Φόρτωμα με Γενική Γραμματέα ΥΠΕΞ Μάιρα Μυρογιάννη
Συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη νέα Γενική Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κα Μάιρα Μυρογιάννη είχε ο βουλευτής Κυκλάδων και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Φόρτωμας. Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέ...