Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Το βιβλίο του βραβευμένου με Michelin Ανδρέα Μαυρομμάτη, στα ελληνικά

45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη” είναι ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Ελληνοκύπριου σεφ Ανδρέα Μαυρομμάτη, που έκανε τις γκουρμέ λιχουδιές της Ελλάδας και της Κύπρου περιζήτητες στους Γάλλους και χάρισε στην ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό διάσημους φίλους και την ύψιστη γαστρονομική διάκριση, το πρώτο της παγκοσμίως και μοναδικό μέχρι σήμερα αστέρι Michelin.
Γεμάτη αυθεντικές γεύσεις και αρώματα από την Ελλάδα και την Κύπρο, η επιτυχημένη γαλλική έκδοση της Ducasse Edition, την οποία προλογίζουν οι Κώστας Γαβράς και Νίκος Αλιάγας, αφού έμαθε στους Γάλλους να μαγειρεύουν ελληνικές συνταγές στα σπίτια τους, τώρα διατίθεται και στην ελληνική γλώσσα σε επιμέλεια της Gastronomy Essentials. Φέρει την υπογραφή του πολυβραβευμένου σεφ Ανδρέα Μαυρομμάτη, ιδιοκτήτη του “Les Mavrommatis” στο Παρίσι, του πρώτου ελληνικού εστιατορίου εκτός Ελλάδας, που έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική κουζίνα μπορεί να μπει στο χάρτη της παγκόσμιας γαστρονομίας και ότι σίγουρα δεν είναι μόνο ο μουσακάς και το τζατζίκι.

Φωτογραφία από την ελληνική έκδοση του βιβλίου με συνταγές του Ανδρέα Μαυρομμάτη.

 

Κάθε μία από τις 45 συνταγές του βιβλίου, προσκαλεί τους αναγνώστες να ανακαλύψουν νέες μεσογειακές γεύσεις και μυρωδιές, να ταξιδέψουν με όλες τους τις αισθήσεις από την ηπειρωτική Ελλάδα, ως τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα βουνά της Κύπρου. Είναι όλες εμπνευσμένες από την παιδική ηλικία του Ανδρέα Μαυρομμάτη στο χωριό του στη Λεμεσό, την κουζίνα της μητέρας του, τα οικογενειακά τραπέζια. Χρησιμοποιώντας ελληνικά και κυπριακά τοπικά προϊόντα και εμπλουτίζοντας την ελληνική κουζίνα με τις μαγειρικές τεχνικές της Γαλλίας, καταφέρνει να δημιουργήσει εκλεπτυσμένα πιάτα με φροντισμένη όψη, που διατηρούν ένα δυνατό μεσογειακό χαρακτήρα. Παραδοσιακές, αλλά αλλιώτικα μαγειρεμένες συνταγές όπως: “Ραβιόλια με κρόκο Κοζάνης και γέμιση τύπου σπανακόπιτας”, “Σούπα από καστανές φακές λαχανικών με μανούρι”, “Ψητά ορτύκια σε αμπελόφυλλα με μέλι, θυμάρι, πιλάφι από πλιγούρι και φιστίκια Αιγίνης”, “Χοιρινό μάγουλο με κυδώνι και ρετσίνα”, “Μουσακά”, Χαλούμι ψητό, γκασπάτσο από φράουλα και ντομάτα, φινανσιέ με ελιές Βόλου”, “Ντολμάδες με σαλάχι, σάλτσα ντομάτας και καππαρόφυλλα Κύπρου”…

“45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη” είναι ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Ελληνοκύπριου σεφ Ανδρέα Μαυρομμάτη.

 

Προλογίζοντας το “45 Recettes De Grece, Avec Amour”, που ήδη κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα ελληνικά σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία με τίτλο “45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη”, ο Κώστας Γαβράς, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Είμαστε καλεσμένοι και θα συμμετάσχουμε, με τέρψη και συγκίνηση, σε μία σειρά τόπων επιλεγμένων και αντιπροσωπευτικών, κάποιων γευστικών επινείων: θα ανακαλύψουμε την ελληνική γη, στην Ελλάδα και την Κύπρο, και θα μάθουμε να μαγειρεύουμε παραδοσιακά πιάτα με τρόπο πρωτοποριακό, δημιουργικό και σε αρμονία με το πάθος που μας διακατέχει. Ο πολυαγαπητός μου φίλος και σεφ, Ανδρέας, σας παρουσιάζει συνταγές οι οποίες προέρχονται από τον ελληνικό πλούτο, έχουν δημιουργηθεί με τον τρόπο του Μαυρομμάτη και πηγάζουν από όλες τις πηγές που τον έθρεψαν, “sans jamais assouvir sa faim” (χωρίς ποτέ να σβήσουν την πείνα του), όπως τραγουδούσε και ο κοινός μας φίλος, Ζωρζ Μουστακί”.
“Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, είναι ένας αλχημιστής που μεταφέρει τα συναισθήματά μας στα πιάτα του με ακρίβεια, αντλεί την έμπνευσή του από την καθαρότητα του ελαιόλαδου, από τη βελούδινη υφή ενός κόκκινου κρασιού, από τη γλυκιά πικράδα της ρίγανης, από τη γεύση ενός φύλλου από γεμιστό σέσκουλο… Ο άνθρωπος αυτός, είναι ένας ποιητής και οι συνταγές του θα σας ευχαριστήσουν με χίλιους τρόπους. Καλή όρεξη!”. Νίκος Αλιάγας (απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου).

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης θεωρείται πρωτοπόρος στην αναβάθμιση της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό, “ένα σημείο συνάντησης για τους εραστές μιας άλλης Ελλάδας, μακριά από τα γαστρονομικά στερεότυπα που τη χαρακτηρίζουν”, σύμφωνα με τον Νίκο Αλιάγα. Σήμερα, μαζί με τ’ αδέλφια του Ευαγόρα και Διονύσιο είναι συνιδιοκτήτες της δημοφιλούς γαστρονομικής αλυσίδας “Maison Mavrommátis” με έδρα τη Γαλλία, που αριθμεί τέσσερα εστιατόρια στην “Πόλη του Φωτός”, ένα στην Κύπρο και εννέα delicatessen καταστήματα με ελληνικά και κυπριακά προϊόντα σε Παρίσι, Νίκαια και Μασσαλία.

Ο Νικολά Σαρκοζί στο εστιατόριο του Ανδρέα Μαυρομμάτη στο Παρίσι.

 

Τη δημιουργική, παραδοσιακή κυπριακή και ελληνική κουζίνα τους, στην αναβαθμισμένη και εκσυγχρονισμένη εκδοχή της, που έχει προκύψει από τη συνένωσή της με τις γαλλικές τεχνικές, έχουν γευτεί και αγαπήσει πολλοί διάσημοι εκπρόσωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής ζωής της Γαλλίας και της Ελλάδας. Ανάμεσά τους, η Κατρίν Ντενέβ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ, o Κώστας Γαβράς, o Νίκος Αλιάγας, o Γιώργος Χωραφάς, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Στο νέο του βιβλίο ο Ανδρέας Μαυρομάτης αποκαλύπτει 45 από αυτές τις συνταγές, δίνοντας αρχικά στους Γάλλους και τώρα στους Έλληνες, τη δυνατότητα να μαγειρέψουν και να γευτούν πιάτα όπως: “Καρπούζι και φέτα με χυμό από ραβέντι και καρπούς σαμπούκου”, “Χοχλιούς Κρήτης με ντομάτα, πλιγούρι και χυμό νεροκάρδαμου”, “Ζωμό φρέσκων φασολιών με μαστίχα, ραβιόλια με μανιτάρι και χαλούμι”, “Ποτ-ο-φε με λαχανικά και ελληνικό τσάι του βουνού”…

Το νέο βιβλίο του Αντρέα Μαυρομμάτη «45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη» κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

 

Η μεγαλύτερη αναγνώριση για τα τρία αδέλφια από την Κύπρο ήρθε στις 5 Μαρτίου 2018 όταν το “Le Mavromatis” πήρε το πρώτο αστέρι Michelin για ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό, το οποίο συνεχίζει να διατηρεί. Λίγες εβδομάδες μετά ο Ανδρέας Μαυρομμάτης βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο των Μαγείρων της Γαλλίας και αναδείχτηκε σε κορυφαίο σεφ της χώρας, αλλά και σε μέγα πρεσβευτή της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι. Στην “Πόλη του Φωτός”, τα εστιατόριά τους περιλαμβάνονται στους γαλλικούς οδηγούς εστιατορίων, εδώ και πολλά χρόνια, έχουν τρεις Σκούφους στο σπουδαίο γαλλικό οδηγό Gautilion, ενώ το 2019 το εστιατόριο της Κύπρου κέρδισε Χρυσό Σκούφο.

Το εστιατόριο “Le Mavromatis” στο Παρίσι, πήρε το πρώτο αστέρι Michelin για ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό.

 

Γεννημένος σε ένα μικρό χωριό, στην περιοχή Πιτσιλιάς της Κύπρου και λάτρης του γαλλικού πολιτισμού, ο Ανδρέας Μαυρομμάτης πήγε στο Παρίσι το 1977 για να σπουδάσει ψυχολογία. Δουλεύοντας, όμως, σε ένα εστιατόριο για βιοποριστικούς λόγους ανακάλυψε την αγάπη του για τη μαγειρική τέχνη και την επιχειρηματικότητα, που σχετίζεται με αυτή. Έτσι, αποφάσισε να αλλάξει καριέρα και σπούδασε γαστρονομία στην περίφημη σχολή Lenotre. Το 1981, άνοιξε μαζί με τα αδέλφια του, ένα μικρό παντοπωλείο στο 5ο Διαμέρισμα του Παρισιού, με προϊόντα από Κύπρο και Ελλάδα. Λίγο καιρό αργότερα δημιούργησαν το πρώτο τους εστιατόριο, το “Les Delices d’ Aphrodite” (Οι λιχουδιές της Αφροδίτης). Ακολούθησαν το «Mavrommátis», τα δύο «Bistrot Mavrommátis» και οκτώ ακόμη delicatessen.
Στα καταστήματά τους διαθέτουν και δικά τους τυποποιημένα προϊόντα με ελληνικές γεύσεις, τα οποία συσκευάζουν στο εργοστάσιό τους στα προάστια του Παρισιού και ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης που έχουν είναι το ότι πωλούν 150 κιλά ταραμοσαλάτα την ημέρα. Οι ελληνοκυπριακές λιχουδιές στη Γαλλία έχουν γίνει ανάρπαστες, οπότε από το βιβλίο “45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη” δεν θα μπορούσε να λείπει η ειδική μνεία στο Χαλούμι και στην Κουμανταρία (που αναφέρεται ως εξαιρετικό χωνευτικό), αλλά και ένας κατάλογος με ελληνικά προϊόντα όπως: φέτα Π.Ο.Π., γραβιέρα, κασέρι, κολοκάσι, ελιές Καλαμών, μαστίχα Χίου, ελληνικό γιαούρτι…
Και ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας τους; Ο Ανδρέας Μαυρομάτης, αφού εκπαιδεύτηκε δίπλα σε καταξιωμένους Γάλλους σεφ και νιώθοντας πλήρης από την κληρονομιά της πατρίδας του άρχισε να μαγειρεύει διαφορετικά τις ελληνικές συνταγές, επιδιώκοντας να διαψεύσει τα στερεότυπα που τις χαρακτηρίζουν, αλλά και να δημιουργήσει μια αυθεντική και μοναδική μαγειρική ταυτότητα. Και τα κατάφερε, δουλεύοντας μαζί με τα δύο αδέλφια του πολύ, με επιμονή, σοβαρότητα και συνέπεια. Αξιοποιώντας τα ελληνικά και κυπριακά τοπικά προϊόντα, που έως τότε ήταν άγνωστα στους Γάλλους. Επενδύοντας στα πάντοτε φρέσκα και σωστά μαγειρεμένα υλικά, στην αδιαπραγμάτευτα εξαιρετική ποιότητα σε όλα τα επίπεδα.
“Κάποιοι άνθρωποι είναι αξιοθαύμαστοι. Διαθέτουν μία εσωτερική δυαδικότητα, μία αίσθηση του ωραίου και του καλού και ειδικότερα είναι καινοτόμοι καλλιτέχνες που διατηρούν παράλληλα την παράδοση. Γνωρίζω έναν από αυτούς τους ανθρώπους και αυτός είναι ο Ανδρέας Μαυρομμάτης. Χιλιόχρονες μεσογειακές παραδόσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο – γαλαξίες γνώσεις, σκέψεις και πράξεις – τον έκαναν να βγει από τον κομφορμισμό εξευγενίζοντάς τις. Ο ξενιτεμός του Ανδρέα Μαυρομμάτη και των αδελφών του, που είναι συνένοχοι και φύλακες άγγελοι ταυτόχρονα, από τη γενέθλια νήσο τους προς τον κόσμο της παριζιάνικης γαστρονομίας είναι ο μακρύς δρόμος: του λυρισμού των γεύσεων που συνάντησε και των γεύσεων που εφηύρε, μέσω μιας όσμωσης ανάμεσα στην τεχνογνωσία, την αγάπη για τη δημιουργία και την απαιτητική αυστηρότητα της γαλλικής γαστρονομίας”. Κώστας Γαβράς (απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου).

Περισσότερες πληροφορίες: cucina.gr
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βικτώρια: Κυβέρνηση με… χρώμα ελληνικό
Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής Bentleigh, Nick Staikos (Νίκος Στάικος) αναλαμβάνει δύο Υπουργεία, τα Υποθέσεων Καταναλωτών (Consumer Affairs) και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Local Government), στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού της Βικτώριας Jacinta Allan, στο πλαίσιο ανασχηματισμού. «Yπερυπουργός» παραμένε...
Επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας για την επίλυση σοβαρών θεμάτων στα ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας
Eπιστολή απέστειλε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μονάχου και περιχώρων  στο Υπουργείο Παιδείας στην οποία προτείνει τέσσερα  μέτρα που θα οδηγήσουν στην οριστική επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των Ελλήνων εκπαιδευτικών της Βαυαρίας. H επιστολή: "ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΡΙΣ...
Βικτώρια: Δέματα αγάπης για τα Χριστούγεννα από το Ελληνικό Κέντρο Προνοίας
Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στη Βικτώρια, ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων, η συσκευασία και διανομή δεμάτων αγάπης, τα οποία συγκέντρωσε το Ελληνικό Κέντρο Προνοίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, στο πλαίσιο του Χριστουγεννιάτικου Εράνου που διενήργησε για ακόμη μία χρονιά, με την ευλογία ...
Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης τίμησε τους αριστούχους μαθητές ελληνικής καταγωγής
Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ) διοργάνωσε εκδήλωση για να αναγνωρίσει τις εξαιρετικές επιτυχίες των αριστούχων μαθητών του VCE με ελληνική καταγωγή. Η βραδιά ένωσε οικογένειες, φίλους, εκπαιδευτικούς και μέλη της κοινότητας για να γιορτάσουν την αφοσίωση και την ακαδημαϊκή επιτυχία των μαθητών. Στ...
Berlinale: Παγκόσμια πρεμιέρα για τις «Άγριες Μέρες μας» του Βασίλη Κεκάτου
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου, με τίτλο «Οι 'Αγριες Μέρες μας», θα διαγωνιστεί στο τμήμα Generation 14plus του 75ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2025. Πέντε χρόνια μετά το Χρυσό Φοίνικα που είχε κερδίσει στο Φεστι...
Αύριο η μουσική εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης
Μια βραδιά αφιερωμένη στη μουσική και τον ελληνικό πολιτισμό διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης, αύριο, Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου. Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, "Οι Έλληνες της Τεργέστης επιθυμούν να περάσουν μια βραδιά μαζί με φίλους, με όλους όσοι συμμετέχουν στις πολυάριθμες δραστη...