Το «Χρυσό Μετάλλιο» του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου ΗΠΑ στον φιλέλληνα Δρ Τζακ Ντέιβις

Ένας αρχαιολόγος που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της καριέρας του και της ζωής του στην Ελλάδα, με σημαντικές ανασκαφές, ο Δρ Τζακ Ντέιβις τιμάται φέτος με το Χρυσό Μετάλλιο για Διακεκριμένα Αρχαιολογικά Επιτεύγματα του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής (ΑΙΑ).

Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε χρόνο στην ετήσια συνάντηση της AIA και της Εταιρίας για τις Κλασικές Σπουδές ως αναγνώριση σε διακεκριμένες συνεισφορές στην αρχαιολογία, κυρίως μέσω έρευνας και/ή ανασκαφών και αποτελεί την ύψιστη τιμή που αποδίδει η AIA.

Ο κ. Ντέιβις είναι επικεφαλής του Τμήματος Κλασικών στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι  και πρώην διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Έχει ηγηθεί σημαντικών ανασκαφών στη Νεμέα και στη Μεσσηνία και στην πρώτη γραμμή του «δεύτερου κύματος» αρχαιολογικών ερευνών στη Μεσόγειο. Συχνά έκανε χρήση των νέων τεχνολογιών και επιστημών για τις αρχαιολογικές έρευνες.

Το 2015 μάλιστα ο Δρ Ντέιβις, με τη σύζυγό του, Δρ Σάρον Στόκερ, συνδιευθύντρια και για χρόνια συνεργάτη του και την ομάδα τους, έφεραν στο φως στην Πύλο ένα σημαντικό εύρημα:

Μια «χρυσή» ταφή, ένας ασύλητος, πλούσια κτερισμένος λακκοειδής τάφος πολεμιστή (ή και ιερέα) του 1500 π.Χ. ήρθε στο φως φέτος το καλοκαίρι στην Πύλο, κοντά στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα, στον Ανω Εγκλιανό.

Δίπλα στον πολεμιστή βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, μια σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα (ορισμένα με χρυσά χείλη), χάλκινα αγγεία και κύπελλα, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι και περισσότερες από 1.000 ψήφους από πολύτιμους λίθους.

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν -πολλά από τα οποία είναι έργα μινωικής τεχνοτροπίας- πιστοποιούν ότι ο τάφος «αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια», όπως πληροφορούσε το Yπουργείο Πολιτισμού, αλλά και οι ανασκαφείς του, Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ, από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι .

Συντάκτρια: Φούλη Ζαβιτσάνου με πληροφορίες από Εθνικός Κήρυκας