Βιωματικές σκέψεις μιας Ελληνίδας στην Ιταλία

Η Αλίκη Κεφαλογιάννη, διευθύντρια του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Τεργέστη, βιώνει αυτές τις ημέρες τη δραματική κατάσταση στην Ιταλία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και επιθυμώντας να μοιραστεί  τις σκέψεις της για όλα αυτά που ζει τις τελευταίες ημέρες, τον φόβο, τον αποκλεισμό, την αγωνία, τον τρόμο αλλά και την ελπίδα και την αλληλεγγύη, έστειλε στη “Φωνή της Ελλάδας” το κείμενο που ακολουθεί:

COVID 19: o Αόρατος Εχθρός που…
ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ:
Επιτίθεται με ύπουλα επικαλυμμένα συμπτώματα για να πετύχει μαζική και γρήγορη διάδοση. Το πετυχαίνει!

ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ:
Το πρώτο συναίσθημα είναι: δεν με αφορά.
Πρώτο κρούσμα και πρώτος θάνατος κοντά μας: αρχίζω να το σκεφτόμαι.
Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων γύρω μου: ΦΟΒΟΣ.
Έρχεται ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ: Ευκαιρία αυτογνωσίας και ουσιαστικότερης επικοινωνίας με την οικογένεια μου. Στις ελεγχόμενες εξόδους μου νοιώθω ότι γίνομαι απειλή θανάτου για το παιδί μου, τον σύντροφό μου, τους γονείς μου, τους φίλους μου, τους γνωστούς και αγνώστους μου και το αντίθετο αυτοί για μένα. Συναίσθημα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με γνωστούς και αγνώστους. ΑΓΩΝΙΑ κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας, κατάρρευση που αναγκάζει τους γιατρούς, ως ημίθεους, να αποφασίζουν με τραγικό τρόπο ποιόν θα επιλέξουν να περιθάλψουν και ποιόν όχι.
Εάν αρρωστήσω έρχεται η έλλειψη αναπνοής δηλαδή της ζωής, Ο ΤΡΟΜΟΣ του ΠΕΘΑΙΝΩ ΜΟΝΟΣ και της μεταφοράς μου με στρατιωτικό κονβόι θανάτου για ΜΑΖΙΚΗ ΤΑΦΗ ή ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ.

Έρημο το κανάλι της Τεργέστης και το άγαλμο του Joyce με μάσκα

 

ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ:
ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ: Το Smart working μπαίνει στη ζωή μου και στη ζωή της οικογένειας μου. Ενασχόληση με δραστηριότητες που μου αρέσουν ή έχω παραμελήσει στο οικογενειακό περιβάλλον. Προμήθεια προιόντων πρώτης ανάγκης με περιοριστικούς όρους και αίσθημα αλληλεγγύης. Εμμονή με την Απολύμανση. Πρωινός καφές, βραδινές συναθροίσεις on line με τους φίλους μου. Διασκέδαση με ένα virtual κονσέρτο, μία virtual επίσκεψη σε μουσείο, με μουσική, σινεμά, λογοτεχνία, τηλεόραση, ενημέρωση …. Συμμετοχή από το σπίτι σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε εθνικό επίπεδο τραγουδώντας, χορεύοντας για να δώσει ο ένας στον άλλο κουράγιο. συμπάσχοντας με όσους βιώνουν το δράμα”.

 

Φωτογραφία – σύμβολο για την αυτοθυσία των ιταλών γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

 

Και συνεχίζει η Αλίκη Κεφαλογιάννη: “ΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΠΙΔΑ τους ΗΡΩΕΣ γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας και όλους όσους αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της ζωής τους για την αντιμετώπιση του Άγνωστου Εχθρού. ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ τους επιστήμονες, ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΜΑΣ ΟΠΛΑ ΤΩΡΑ είναι: ΕΓΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΣΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – IO RESTO A CASA”

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος