Πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, 30 Μαρτίου, στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βοστώνης, παρουσία πλήθους επισκεπτών, τα εγκαίνια της έκθεσης «Ελληνική Ομορφιά». Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή 55 παραδοσιακών και σύγχρονων ελληνικών εθνογραφικών κουκλών, ντυμένων με ιστορικά αυθεντικά υφάσματα.
Επιμελήτρια και δημιουργός της έκθεσης είναι η Δρ. Νταϊάνα Δημητρούλια, τέως αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού. Η Δρ. Δημητρούλια,είναι μία καταξιωμένη ακαδημαϊκός με 60 επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει λάβει σημαντικές επιχορηγήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Νέα Υόρκη, για την πρωτοβουλία «Οι Έλληνες της Διασποράς». Το έργο της αναδεικνύει την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό του Ελληνισμού, διατηρώντας ζωντανές τις αξίες και την ορθόδοξη πίστη των Ελλήνων μεταναστών και των απογόνων τους στην Αμερική.
Η Δρ. Δημητρούλια παρουσίασε η ίδια την έκθεση, την οποία δώρισε ως μόνιμη συλλογή στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο. Κατά την παρουσίαση της, αναφέρθηκε στην ιστορία της συλλογής των εκθεμάτων, στην μοναδικότητα και ποικιλία των κατά τόπους ελληνικών παραδοσιακών στολών, προσφέροντας μία κοινωνιολογικά ενδιαφέρουσα εθνογραφική ανάλυση. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις επιδράσεις από το Βυζάντιο και τη Βενετία, στις ενδυματολογικές συνήθειες του μεσαιωνικού ελληνισμού, στη σχέση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των ανθρώπων και των επιλογών ένδυσης, καθώς και στα υλικά κατασκευής των κουκλών. Στο τέλος της ομιλίας της εξέφρασε τη χαρά της διότι η συλλογή της, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα εκτίθεται μόνιμα στο Μαλιώτειο και θα φανεί μορφωτικά χρήσιμη σε χιλιάδες επισκέπτες του Κέντρου.
Αμέσως μετά, η Δρ. Δημητρούλια είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τον παρευρισκόμενο στην εκδήλωση, τέως πρόεδρο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής κ. Γεώργιο Καντώνη, με τον οποίο συνεργάστηκε για διάστημα τεσσάρων ετών και τον επαίνεσε για το έργο του. Ο κος Καντώνης, από τη μεριά του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη Δρ. Δημητρούλια για την ακαδημαϊκή τους συμπόρευση, καθώς και τη συγκίνηση του για την πορεία του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου το οποίο βαδίζει όπως είπε προοδευτικά σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο που καταρτίστηκε προ πενταετίας, σε συνεργασία με την εκτελεστική διευθύντρια, Χρυσούλα Κουρκουντή.
Ακολούθησε επίδειξη ελληνικών χορών και παραδοσιακών ενδυμασιών από τα χορευτικά συγκροτήματα της Ιεράς Μητροπόλεως Βοστώνης, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Ιωάννη Πάππα, χαρίζοντας ζωντάνια και ενθουσιασμό στην εκδήλωση. Το χορευτικό πρόγραμμα της Μητροπόλεως είναι το μόνο αναγνωρισμένο στην Βόρειο Αμερική από το ίδρυμα της Δώρας Στράτου και πέραν της διδασκαλίας των παραδοσιακών χορών δείχνει προσοχή και επιμέλεια στην πιστότητα των παραδοσιακών στολών που διαθέτει. Ο Δρ. Πάππας στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε την Δρ. Δημητρούλια καθώς και το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο για την άψογη συνεργασία τους και την αβραμιαία φιλοξενία που το Μαλιώτειο προσφέρει στα διάφορα τμήματα χορευτών και τις οικογένειές τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δημιουργικές δραστηριότητες, όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να σχεδιάσουν τις δικές τους ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές σε χάρτινες κούκλες και με ένα κέρασμα φιλοξενίας στο φουαγιέ του κέντρου.
Πηγή: The Panhellenic Post