Την έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Αμερικανών», εγκαινίασε, την Τρίτη 30 Μαρτίου, στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
Η έκθεση, η οποία θα παραμείνει στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021, είναι μια περιοδεύουσα ψηφιακή και φυσική έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Δημιουργήθηκε σε συνεργασία του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου και του Διεπιστημονικού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Dean C. and Zoë S. Pappas», του Πανεπιστημίου Stockton στο Νιου Τζέρσεϊ. Το φθινόπωρο του 2021 θα παρουσιαστεί στο Stockton University.
Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με το ψάλσιμο των Εθνικών Ύμνων Ελλάδος και Αμερικής και του Κοντάκιου «Τη Υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» από την χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός» του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής. Την προσευχή ανέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ο οποίος στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε την έκθεση «πολύ αξιοπαρατήρητη και πολύ σπουδαία».
Η έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Αμερικανών», διερευνά τα κοινά θέματα στα οποία η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπορεύθηκαν στην επιδίωξη της παγκόσμιας ελευθερίας. Το φυσικό έκθεμα αποτελείται από είκοσι τέσσερις επιφάνειες μεγάλου μεγέθους με πληροφοριακό υλικό που ερευνήθηκε από δεκαέξι συνεισφέροντες μελετητές, από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, τα πλήρη δοκίμια των οποίων περιλαμβάνονται στον ψηφιακό εκθεσιακό ιστότοπο. Η φυσική έκθεση θα περιοδεύσει και θα παρουσιαστεί σε πανεπιστήμια και κοινότητες σε διάφορες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
Συγκεκριμένα, η έκθεση διερευνά τέσσερα θέματα: 1) «Ελευθερία ή θάνατος: Η Ελλάδα στην εποχή των επαναστάσεων». 2) «Η συμπάθεια για τους Έλληνες του προέδρου Μονρό (Monroe): Οι ρίζες της ελληνικής νίκης και η σφυρηλάτηση του δόγματος της μη παρέμβασης». 3) «Η θέρμη της Ελληνικής Επανάστασης: Αμερικανοί Φιλέλληνες και η γέννηση του διεθνούς ανθρωπισμού», και 4) «400 Χρόνια Σκλαβιάς: Η Ελληνική ανελευθερία και η αμερικανική υπεράσπιση του κινήματος κατάργησης της δουλείας».
Η έκθεση θα παρουσιαστεί και στα Ελληνικά, σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το Εργαστήριο Αφηγηματικής Έρευνας της Σχολής Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το φθινόπωρο του 2021, στο Μουσείο Θεσσαλονίκης και σε άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας
Φωτογραφία: HCHC