Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Βραζιλία Covid19 – Σωτήρης Τσουκαλάς: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»

του Πέτρου Δίπλα

Η Βραζιλία είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα χώρας που δεν μπορεί να είναι κανένας σίγουρος εάν μεγαλύτερο κακό θα κάνει ο κορονοϊός ή τα μέτρα απομόνωσης που σταματούν την οικονομία.

Και αυτό, όπως μας λέει ο Σωτήρης Τσουκαλάς, Έλληνας επιχειρηματίας που ζει στο Σάο Πάολο, οφείλεται στο γεγονός ότι «Η Βραζιλία έχει πολλά εκατομμύρια πολίτες που η ζωή τους εξαρτάται από τα ελάχιστα χρήματα που θα βγάλουν κάθε μέρα.»

Η χώρα που είναι γνωστή για τις φτωχογειτονιές της, τις διάσημες φαβέλες, όπου ζει ένας μη ευκαταφρόνητος αριθμός κατοίκων των μεγάλων πόλεων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου Αμερικής μετά τις ΗΠΑ.

«Το κλείσιμο της οικονομίας και οι απαγορεύσεις δημιουργούν μια τραγική κατάσταση για πολλές φτωχές τάξεις. Δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις κλείσιμο και απομόνωση. Για αυτό είχαμε την μεγάλη διαφωνία μεταξύ Προέδρου Μπολσονάρο και Υπουργού Υγείας Μαντέτα. Ο Πρόεδρος ήθελε να μείνει ανοικτή και να λειτουργεί η οικονομία ενώ ο υπουργός ήθελε να υπάρχουν περιορισμοί και απομόνωση.»

Έτσι στις 16 Απριλίου ο Πρόεδρος Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο απέλυσε τον Υπουργό Υγείας Λουίζ Μαντέτα λόγω ασυμφωνίας στα μέτρα περιορισμού.

«Φανταστείτε στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός να λέει ότι πρέπει να ανοίξουν τα πάντα σύντομα για ευνόητους λόγους και ο Υπουργός Υγείας να λέει όχι, να μείνουν όλοι σπίτι και τα πάντα κλειστά, ειδάλλως χιλιάδες θα πεθάνουν !!.»

“Προσωπικά θεωρώ αν κλείσουν τα πάντα για πολύ καιρό, ο κόσμος θα αγανακτήσει και θα επαναστατήσει” λέει ο κ. Σωτήρης Τσουκαλάς

 

Μέχρι και τις 23 Απριλίου η Βραζιλία είχε 50.000 κρούσματα και 3.320 θανάτους.
«Μη ξεχνάμε όμως» λέει ο κ. Τσουκαλάς «ότι η Βραζιλία έχει πληθυσμό 212 εκατομμύρια κατοίκους και έκταση σχεδόν όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες.»

Το πρώτο κρούσμα στην χώρα ανακοινώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου και ήταν και το πρώτο σε όλη την Νότιο Αμερική. Ήταν ένας βραζιλιάνος στο Σάο Πάολο που είχε έρθει από την Λομβαρδία της Ιταλίας.

Στις 10 Μαρτίου ο Πρόεδρος Μπολσονάρο αναφέρθηκε για την πανδημία ‘ως ένα φανταστικό δημιούργημα των ΜΜΕ, ενώ πρόκειται απλά για μια γρίπη’.

Στις 17 Μαρτίου, ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος στην χώρα και η πολιτεία Σάντα Καταρίνα κλείνει τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, θέατρα και εκκλησιές και απαγορεύει τις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Στις 24 Μαρτίου η τοπική κυβέρνηση του Σάο Πάολο κηρύσσει κατάσταση καραντίνας κλείνοντας όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις εκτός από τις απολύτως απαραίτητες, ενώ την ίδια μέρα ο πρόεδρος Μπολσονάρο κατηγορεί τις τοπικές κυβερνήσεις ότι παίρνουν πολύ αυστηρά μέτρα.

«Στο Σάο Πάολο, τα πάντα είναι κλειστά, τα εργοστάσια, τα εμπορικά κέντρα, τα σχολεία. Η κυβέρνηση έδωσε την δυνατότητα στις κλειστές επιχειρήσεις να διώξουν τους υπαλλήλους τους για 60 ημέρες ώστε να μπουν στο ταμείο ανεργίας και να πάρουν τα σχετικά επιδόματα. Έτσι και εμείς αναγκαστικά διακόψαμε τα συμβόλαια όλων των υπαλλήλων μας

«Όμως όπως σας είπα, υπάρχουν εκατομμύρια μικροί αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι δεν μπορούν να επιζήσουν εάν κλείσει η οικονομία. Αυτοί είναι που θα υποφέρουνε εδώ πιο πολύ από όλους

«Εγώ προσωπικά θεωρώ αν κλείσουν τα πάντα για πολύ καιρό, ο κόσμος θα αγανακτήσει και θα επαναστατήσει. Σκεφτείτε μόνο ότι στη πόλη χιλιάδες παιδιά κάθε μέρα όταν πηγαίνανε σχολείο είχαν και φαγητό. Τώρα με τα σχολεία κλειστά δεν έχουν να φάνε!!»

Στην Βραζιλία υπάρχουν 35.000 περίπου Έλληνες εκ των οποίων οι περισσότεροι, κάπου 15.000, στο Σάο Πάολο.

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας να μάθουν τα παιδιά Ελληνικά» λέει ο κ. Τσουκαλάς, ο οποίος έχει αλυσίδα καταστημάτων πώλησης ρούχων (Praktori) και καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής.

«Ο πατέρας μου με καταγωγή από τον Πειραιά ίδρυσε στην Βραζιλία βιοτεχνία γυναικείων ρούχων. Η εταιρεία μας ήταν η πρώτη που έφερε το γυναικείο κουστούμι από την Ιταλία στο Σάο Πάολο την δεκαετία του 1990″.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Έφυγε” ο πρωτοπόρος του ελληνικού κιν/φου στην Αυστραλία, Παναγιώτης Γιαννούδης (audio)
Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας θρηνεί μια εμβληματική προσωπικότητα. Ο Παναγιώτης Γιαννούδης, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην παρουσία του Ελληνικού Κινηματογράφου στην Αυστραλία "έφυγε" από τη ζωή σήμερα Τρίτη 5 Νοεμβρίου, σε ηλικία 89 χρονών. Ο Ελληνικός Κινηματογράφος στην Αυστραλία έπαιξε σημαντικό κ...
Μόναχο: Στις γυναικείες μορφές είναι αφιερωμένη η 38η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου
Η 38η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Μόναχο θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 23 Νοεμβρίου 2024. Με ένα προσεκτικά επιλεγμένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει κλασικά αριστουργήματα και δημιουργίες ανερχόμενων ταλαντούχων σκηνοθετών, το φεστιβάλ αναδεικνύει τον πλούτο και την ποικιλία της σύγχρονης ελ...
“Η πολυσχιδής Πηνελόπη Δέλτα” – Διεθνές Συνέδριο στο Μουσείο Μπενάκη
Με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση της συγγραφέας Πηνελόπης Σ. Δέλτα, τo Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το Μουσείο Μπενάκη οργανώνουν Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στη ζωή, το έργο και την εποχή της εξέχουσας αυτής προσωπικότητας που κυριάρχησε στην ελληνική πνευ...
13ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «Νόστος» στο Μπουένος Άιρες
Το XIII Διεθνές Συνέδριο «Νόστος», που θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20, και 21 Νοεμβρίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, διοργανώνει η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος», υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Μπουένος Άιρες και Ν...
Ο Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης γιόρτασε τα 40α του γενέθλια
Με μια λαμπρή εκδήλωση που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, παρουσία του Μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα, ο Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης γιόρτασε τα 40α του γενέθλια. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Ηλίας Μανωηλίδης, καλωσόρισε τους εκατοντάδες παρευρισκομένους και κάλεσε τον μητροπολίτη να επιδώσει βραβείο, εκ μέρο...
11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: «Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και ΜΜΕ»
Το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Maliotis Cultural Center at Hellenic College της Βοστώνης και με τη συμμετοχή των: -Οικουμενικό Πατριαρχείο, Τμήμα Eλληνικής Παιδείας (E...