Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Χρ. Καβαλής: Είμαστε ένα κομμάτι του αιγυπτιακού γίγνεσθαι (audio)

O πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας», το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Ελληνισμό της Διασποράς, και μίλησε για τις δράσεις της κοινότητας στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές».

«Στόχος της κοινότητας είναι να διατηρηθεί αυτή η «μικρή Ελλάδα» στην Αίγυπτο, να μη χάσουμε τις ρίζες μας… Δεν είμαστε όμως γκετοποιημένοι, είμαστε ένα κομμάτι του αιγυπτιακού γίγνεσθαι» είπε  ο κ. Καβαλής και έφερε ως παράδειγμα το ελληνικό νοσοκομείο του Καΐρου που προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του σε όλους τους κατοίκους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας ανεξαρτήτως εθνικότητας.
«Το ελληνικό νοσοκομείο στο Κάιρο λειτουργεί από το 1912, είναι ένα γενικό νοσοκομείο με περισσότερες από 100 κλίνες και 16 ΜΕΘ που εξυπηρετεί όλη την ελληνική παροικία αλλά και πολλούς Αιγύπτιους. Το 85% των πελατών μας είναι Αιγύπτιοι οι οποίοι βρίσκουν μια πολύ καλή εξυπηρέτηση υγείας σε πολύ καλές τιμές αφού είμαστε ένα οργανισμός μη κερδοσκοπικός. Πρόκειται  – κατά πάσα πιθανότητα  – για το μοναδικό ελληνικό νοσοκομείο εκτός ελληνικής επικράτειας που δεν είναι ιδιωτικό» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό νοσοκομείο Καΐρου επισκέφθηκε πρόσφατα ο υπουργός υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο κ. Καβαλής μίλησε και για το όραμά του που είναι η ίδρυση μιας νοσηλευτικής σχολής: «Έχουμε κάνει πρόταση, στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο και στα υπουργεία υγείας και παιδείας να ιδρύσουμε  μια νοσηλευτική σχολή στο νοσοκομείο μας στο Κάιρο… Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ισότιμη σχολή με τις ελληνικές, ώστε να μπορούν, αν θέλουν, να έρθουν και να σπουδάσουν  νέοι Έλληνες… να γίνει ένας πνεύμονας νεολαίας στην παροικία μας».

Ο κ. Καβαλής μίλησε ακόμη για τα ιστορικά σχολεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, την Αμπέτειο και την Αχιλλοπούλειο Σχολή, που αποτελούν όπως είπε χαρακτηριστικά «έναν πνεύμονα της ελληνικής παροικίας μας». Τα σχολεία αυτά διδάσκουν το ελληνικό πρόγραμμα και συγχρόνως είναι ισότιμα με τα αιγυπτιακά. Μπορεί να εισαχθεί δηλαδή κάποιος μετά τη φοίτησή του σε αυτά, και στα ελληνικά αλλά και στα αιγυπτιακά πανεπιστήμια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής κοινότητας, έχουν ενταχθεί από το 2014 ενισχυμένα μαθήματα αγγλικής γλώσσας, στην Αχιλλοπούλειο και στην Αμπέτειο Σχολή, έτσι ώστε με την αποφοίτησή του κάποιος μαθητής από το λύκειο, να διαθέτει την πιστοποίηση της γλώσσας από το Cambridge ή και το British Council, χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθήσει επιπλέον μαθήματα  (φροντιστήριο ή ιδιαίτερα). Στόχος της κοινότητας είναι ακόμη, να γίνονται κάποια μαθήματα, ίσως θετικής κατεύθυνσης στην αγγλική γλώσσα για να αποκτούν οι μαθητές ακόμη περισσότερη εξοικείωση.

Εκτός των ελληνικών ιστορικών σχολείων, στο Κάιρο λειτουργεί και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο με πολλές εκδηλώσεις που προβάλουν τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και με μαθήματα της ελληνικής γλώσσας για τους Αιγύπτιους, που, όπως είπε ο κ. Καβαλής, φέτος σχεδόν αγγίζουν τον αριθμό των 100 μαθητών.

Μιλώντας για τα σημαντικά προβλήματα της ελληνικής παροικίας, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου αναφέρθηκε στο ζήτημα των συντάξεων .
«Υπάρχει ένας ευεργετικός νόμος ο οποίος δίνει συντάξεις στον τόπο διαμονής των Ελλήνων Αιγυπτιωτών, στη χώρα που διαβιούν. Είναι μικρές συντάξεις αλλά αποτελούν ένα σημαντικό βοήθημα για τους ηλικιωμένους Έλληνες που μένουν στην Αίγυπτο. Δυστυχώς ο νόμος αυτός έχει «κολλήσει» σε κάποια γραφειοκρατικά θέματα. Ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της παροικίας μας γιατί αποτελεί ζήτημα βιωσιμότητας. Αν η γενιά που πλησιάζει στην ηλικία της συνταξιοδότησης, αισθανθεί ότι δεν μπορεί να έχει έσοδα στην Αίγυπτο και ότι θα πρέπει να πηγαίνει στην Ελλάδα για να έχει τη σύνταξη, τότε… θα αδειάσουμε τελείως» επισήμανε ο κ. Καβαλής και πρόσθεσε ότι ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι ότι «με τη γέννηση σου στην Αίγυπτο, δεν αποκτάς το δικαίωμα να έχεις άδεια εργασίας και άδεια παραμονής στη χώρα… είναι ένα θέμα που μπορεί να απασχολήσει Έλληνες που θα ήθελαν να μείνουν στην Αίγυπτο».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Καβαλής τιμήθηκε πρόσφατα με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, από την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την ανιδιοτελή προσφορά του στα κοινά και για την ασίγαστη πίστη του στο κοινοτικό όραμα.

Μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας
Φωτογραφία: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώθηκε το 7ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη με θέμα «Ο Καβάφης και η Αίγυπτος»
Ολοκληρώθηκε το 7ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση στην Αθήνα με θέμα «Ο Καβάφης και η Αίγυπτος». Στο επίκεντρο των σεμιναρίων, των παρουσιάσεων και των συζητήσεων που είχαν ακαδημαϊκοί κα ερευνητές από όλο τον κόσμο, βρέθηκε η σχέση του Κ. Π. Καβάφη με σύγχρονούς...
Παράταση υποβολής συμμετοχών στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου
Παρατείνεται έως την 1η Αυγούστου 2025 η προθεσμία για την υποβολή έργων στον ετήσιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου (ΕΑΠΣ). Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε συγγραφείς ηλικίας 18 ετών και άνω, που κατοικούν στην Αυστραλία, και αφορά πρωτότυπα έργα στην ελληνική ή...
Δωρεά 500.000 ευρώ από την Ελληνική ΄Ενωση Τραπεζών για την αποκατάσταση του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης
Σε δωρεά ύψους 500.000 ευρώ προχώρησαν όλες οι ελληνικές τράπεζες, μέλη της Ελληνικής ΄Ενωσης Τραπεζών (EET), για την αντισεισμική θωράκιση και αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου του Ζωγραφείου Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη, μετά από σχετικό αίτημα της Εφοροεπιτροπής της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρ...
Ραδιοφωνικό ταξίδι στις μελωδίες της ξενιτιάς με τον ομογενή Con Kalamara
Αυστραλία: Μέσα από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Off the Map», ο ομογενής μουσικός Con Kalamaras αναδεικνύει σπάνιους ήχους και μουσικές παραδόσεις από τη Μελβούρνη και το Σίδνεϋ έως τη Νέα Υόρκη και το Κάιρο, οι οποίες αφηγούνται την εμπειρία της μετανάστευσης. H ιδέα για τη συγκεκριμένη εκπομπή που μετα...
Το νέο ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής
Ορίστηκε επίσημα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ), ως συνέχεια των εκλογών που διεξήχθησαν στις 29 Ιουνίου. Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, πρόεδρος εξελέγη ομόφωνα, εκ νέου, ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο οποίος μιλώντας στον «Νέο Κόσμο» είπε ότι αυτή είναι η τελευ...
Συνάντηση προέδρου της Βουλής με τον πρέσβη της Αιγύπτου – Ν. Κακλαμάνης: Οφείλουμε σεβασμό στη Μονή του Σινά
Με τον πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Omar Amer Youssef, συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι «η Αίγυπτος είναι ένας έμπιστος εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα και διαδραματίζε...