της Ελένης Κωστάκη
Η πρώτη Ελληνίδα δήμαρχος της Γενεύης, Χριστίνα Κίτσος καλεσμένη στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Τα Πρόσωπα της Εβδομάδας» με τη Μίνα Ράλλη, ξετύλιξε το κουβάρι της πορεία της στην πολιτική και μοιράστηκε με το κοινό τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισε ενώ παράλληλα μίλησε για τις κοινωνικές ανισότητες και τη γυναικεία ενδυνάμωση.
Η ίδια γεννήθηκε στην Ελβετία αλλά έχει καταγωγή από τη Μακεδονία. Δεν πήγε ποτέ σε ελληνικό σχολείο, όμως έμαθε την ελληνική γλώσσα στο σπίτι της, ενώ κάθε χρόνο ερχόταν στην Ελλάδα με τους γονείς της για τις καλοκαιρινές της διακοπές.
Η Χριστίνα Κίτσος ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική από τα 13 της, όταν μπήκε στη «Βουλή των Νέων». Αργότερα εντάχθηκε στο σοσιαλιστικό κόμμα, εκλέχτηκε στη βουλή των ορκωτών του Νεσατέλ και δούλεψε για έναν χρόνο ως βουλευτής στη Βέρνη. Από το 2020 είναι δήμαρχος Γενεύης και έχει θέσει πρωταρχικό της στόχο να βοηθάει όσους έχουν ανάγκη.
Στη συνέντευξη της στη «Φωνή της Ελλάδας» αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Γενεύης. «Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι ζουν εδώ για χρόνια χωρίς χαρτιά» δήλωσε χαρακτηριστικά . «Παρόλο που δουλεύουν, ο μισθός τους δεν επαρκεί για να ζήσουν καλά και να βρουν σπίτι. Τα ενοίκια είναι πολύ ακριβά. Το 36% των ανθρώπων χρειάζονται βοήθεια για να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Από την άλλη, η εκπαίδευση στην Ελβετία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ενώ οι καθηγητές αμείβονται ικανοποιητικά» τόνισε. Στα άμεσα σχέδια της πρώτης Ελληνίδας δημάρχου Γενεύης είναι ένα πρόγραμμα άστεγων το οποίο θα περιλαμβάνει την κατασκευή ή την ενοικίαση σπιτιών με πιο χαμηλά ενοίκια.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Είπε πως «στην Ελβετία κάθε δύο εβδομάδες δολοφονείται μια γυναίκα από τον σύντροφό της». «Το θέμα της πατριαρχίας θέλει πολλή δουλειά ακόμα», τόνισε. «Όταν κάνεις πολιτική σε ρωτάνε πού είναι τα παιδιά σου και όταν είσαι στο σπίτι σου λένε γιατί δεν είσαι στη δουλειά», δήλωσε χαρακτηριστικά αναφέροντας πως «οι γυναίκες κάνουν πολλά περισσότερα και πρέπει να είναι δυνατές, για να αποτελέσουν παράδειγμα για τα κορίτσια του αύριο”. Μίλησε ακόμα για τη μητρότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εργασία: «Συνήθως η γυναίκα σταματάει τη δουλειά για να μεγαλώσει το παιδί, ειδικά αν δεν υπάρχει παιδικός σταθμός».
Η Χριστίνα Κίτσος είναι μια γυναίκα που δεν ξεχνά την καταγωγή της και την ταυτότητά της. «Κρατάμε πάντα στην καρδιά μας τη χώρα, που είναι η μητρική μας», δηλώνει με περηφάνια, αποδεικνύοντας καθημερινά μέσα από τις δράσεις της και τις πρωτοβουλίες της πόσο αγαπάει την Ελλάδα.
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας