ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 01:00 - 02:00
Η Δική μας Πόλη
Θέμης Ροδαμίτης
ΕΠΟΜΕΝΟ 02:00 - 03:00
Περιπλανώμενη και Ευτυχισμένη
Άννα Προκόβα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΥΠΕΞ: Κορυφώνονται οι προσπάθειες επαναπατρισμού Ελλήνων

Κορυφώνονται σήμερα Σάββατο 21 και αύριο Κυριακή 22 Μαρτίου 2020, οι προσπάθειες των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών και του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για τον συντονισμό του επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν.

Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές των πανεπιστημίων που βρίσκονται σε Ιταλία και Ισπανία μέσω προγραμμάτων κινητικότητας ,Erasmus, η βασική κατεύθυνση που δόθηκε από το υπουργείο στους πρυτάνεις είναι ότι οι φοιτητές «θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις κατά τόπους πρεσβείες και προξενικές αρχές της Ελλάδας και αυτές με τη σειρά τους συντονίζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος επιστροφής τους στην ημεδαπή». Υπενθυμίζεται ότι κατά την άφιξη στην Ελλάδα για όλους όσους επαναπατρίζονται, ισχύει η υποχρέωση αυτοπεριορισμού (καραντίνα) για 14 ημέρες.

Με ναύλωση πλοίου επιστρέφουν οι Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στην Ιταλία, όπως συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Συγκεκριμένα, σήμερα Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 προγραμματίστηκε η αναχώρηση του επιβατηγού πλοίου Cruise Olympia από τον λιμένα της Αγκόνα προς Ηγουμενίτσα και Πάτρα για την επιστροφή στη χώρα όσων Ελλήνων πολιτών επιθυμούν να επαναπατρισθούν. Παράλληλα θα δρομολογηθεί και πτήση της Alitalia για τον επαναπατρισμό Ιταλών από την Αθήνα.

Τρεις ειδικές πτήσεις της Aegean Airlines από Μαδρίτη και Βαρκελώνη έχουν οργανωθεί για Σάββατο και Κυριακή για Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ισπανία, κυρίως φοιτητές Erasmus και τουρίστες, και οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον τους για επιστροφή στην Ελλάδα και έχουν καταγραφεί στους καταλόγους που έχει καταρτίσει η πρεσβεία της Ελλάδος στη Μαδρίτη. Η πρώτη πτήση από Μαδρίτη προς Αθήνα πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 21 Μαρτίου, με ώρα αναχώρησης 16:00 ώρα Ισπανίας, η δεύτερη από Μαδρίτη προς Αθήνα την Κυριακή 22 Μαρτίου, με ώρα αναχώρησης 16:00 ώρα Ισπανίας και η Τρίτη από Βαρκελώνη προς Αθήνα επίσης την Κυριακή, με ώρα αναχώρησης 16:00 ώρα Ισπανίας.Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια συμφωνήθηκε η Ισπανία να συνδράμει ενεργά στην επιστροφή των Ελλήνων πολιτών από τη Λατινική Αμερική, καθώς προγραμματίζει επιχειρήσεις επιστροφής και δικών της πολιτών που βρίσκονται εκεί.

Με έκτακτη πτήση της Aegean επιστρέφουν το Σάββατο από το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας στην Αθήνα όσοι Έλληνες βρίσκονται στην Πολωνία, ενώ ο επαναπατρισμός από Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 15.30 με έκτακτη πτήση από Κίεβο προς Θεσσαλονίκη, στην οποία θα μπορούν όμως να επιβιβαστούν μόνον Έλληνες πολίτες.

Απευθείας πτήση έχει δρομολογηθεί την Κυριακή 22 Μαρτίου από το αεροδρόμιο της Πράγας για την Αθήνα, η Aegean έπειτα από ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών, με πρόταση της ελληνικής πρεσβείας στην τσεχική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με επείγουσα ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στην Πράγα, η πτήση αναχωρεί την Κυριακή στις 12.10 τοπική ώρα, με ώρα προσέλευσης στο αεροδρόμιο δύο ώρες πριν από την αναχώρηση.

Εξάλλου, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πτήση επαναπατρισμού ογδόντα Ελλήνων πολιτών από το Μαρακές, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Μαροκινό ομόλογό του. Εκτός από Έλληνες πολίτες, στην πτήση επέβαιναν Κύπριοι, Βούλγαροι, Γερμανοί και Γάλλοι πολίτες.