H Gonda Van Steen, καθηγήτρια και κάτοχος της Έδρας Κοραή στη νεοελληνική και Βυζαντινή ιστορία, γλώσσα, και λογοτεχνία, και διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, μίλησε για την πρόσφατη υπουργική απόφαση με την οποία φαίνεται πως επιλύεται μια χρόνια εκκρεμότητα εκατοντάδων παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 και υιοθετήθηκαν από αλλοδαπούς γονείς, στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας και στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” με τον Δημήτρη Κοντογιάννη.
Η κ. Van Steen, η έρευνα της οποίας για τα υιοθετημένα ελληνόπουλα αποτυπώθηκε στο βιβλίο της “Adoption, Memory, and Cold War Greece: Kid pro quo?” (University of Michigan Press, 2019), επαναφέροντας το θέμα των υιοθεσιών στο προσκήνιο, αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσία του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και της Mary Cardaras, ενός από τα υιοθετημένα παιδιά και συγγραφέως βιβλίων για το ίδιο θέμα. Σ’ εκείνη την συνάντηση, ο πρωθυπουργός ζήτησε να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να τους αποδοθεί η Ελληνική υπηκοότητα την οποία είχαν όταν γεννήθηκαν.
Μετά από μήνες αναμονής και πέπλου σιωπής, όπως τόνισε η ίδια, ήλθε πρόσφατα το ευχάριστο νέο της υπουργικής απόφασης του κ. Λιβάνιου και του υφυπουργού Βασίλη Σπανάκη. Η απόφαση ορίζει τα δικαιολογητικά για εγγραφή, διόρθωση η μεταβολή στα δημοτολόγια της χώρας των παιδιών που υιοθετήθηκαν από αλλοδαπούς μέχρι το 1976 και ανοίγει τον δρόμο για την ανάκτηση της Eλληνικής υπηκοότητας. Εκτιμάται πως πάνω από 3000 Ελληνόπουλα υιοθετήθηκαν από αλλοδαπούς γονείς στις ΗΠΑ, την Ολλανδία κι αλλού εκείνη την περίοδο. Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Van Steen εκτίμησε ότι 300 με 500 υιοθετημένα παιδιά επιδιώκουν την απόκτηση της Eλληνικής υπηκοότητας ενώ κάποια περίμεναν να δουν αν θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος.